ΑΘΗΝΑ
13:20
|
24.04.2024
Αφού απέρριψε την επίσκεψη του προέδρου της Γερμανίας, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι προσκάλεσε τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς να επισκεφθεί την Ουκρανία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Να ακυρώσει το ταξίδι του στο Κίεβο αναγκάστηκε ο Γερμανός Πρόεδρος Φρανς Βάλτερ Σταϊνμάιερ, καθώς οι ουκρανικές αρχές δήλωσαν, χθες Τρίτη, ότι δεν ήταν ευπρόσδεκτος λόγω των υποτιθέμενων στενών δεσμών του με το Κρεμλίνο.

Ο Σταϊνμάγερ είχε προγραμματίσει να ταξιδέψει στο Κίεβο σήμερα, μαζί με τους Πολωνούς, Εσθονούς, Λετονούς και Λιθουανούς ομολόγους του, ωστόσο, η Ουκρανία τον απέρριψε και δήλωσε ότι δεν ήταν ευπρόσδεκτος.

«Ήμουν έτοιμος να το κάνω, αλλά προφανώς, και πρέπει να το αναγνωρίσω, δεν ήταν επιθυμητό στο Κίεβο», είπε ο Σταϊνμάγερ για το ακυρωθέν ταξίδι του, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τον Πολωνό Πρόεδρο Αντρέι Ντούντα.

Ο Σταϊνμάγερ πίεσε για μια προσέγγιση με τη Ρωσία κατά τη διάρκεια της θητείας του ως υπουργός Εξωτερικών μεταξύ 2013 και 2017 και καθιέρωσε τη λεγόμενη φόρμουλα Σταϊνμάιερ. Μετά από χρόνια αδιεξόδου στην εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ, ο τωρινός πρόεδρος της Γερμανίας, υιοθέτησε μια πιο συμφιλιωτική στάση έναντι της Ρωσίας.

Η «Φόρμουλα Σταϊνμάιερ» απαιτούσε τη διεξαγωγή εκλογών στις αυτονομιστικές περιοχές του Ντονμπάς που θα οδηγούσαν σε ένα ειδικό καθεστώς αυτοδιοίκησης για αυτά τα εδάφη. Και παρότι πλέον έχει καταστεί παρωχημένη, λόγω της ρωσικής εισβολής, πολλοί Ουκρανοί πολιτικοί και διπλωμάτες εξακολουθούν να αγανακτούν για την υποτιθέμενη συμφιλιωτική στάση του Γερμανού πολιτικού έναντι της Ρωσίας.

«Είμαστε όλοι εξοικειωμένοι εδώ με τις στενές σχέσεις του Σταϊνμάγερ με τη Ρωσία, οι οποίες χαρακτηρίζονταν από τη φόρμουλα Σταϊνμάιερ», ανέφερε ο Ουκρανός πρεσβευτής στο Βερολίνο στην Die Bild, προσθέτοντας ότι ο Σταϊνμάγερ δεν θα ήταν «καλοδεχούμενος» αυτή τη στιγμή.

Ο Ουκρανός πρεσβευτής Αντρίι Μέλνικ, είχε ήδη ασκήσει έντονη κριτικήστον Γερμανό πρόεδρο στις αρχές Απριλίου. «Για τον Σταϊνμάγερ, η σχέση με τη Ρωσία ήταν και παραμένει κάτι θεμελιώδες, ακόμη και ιερό, ό,τι κι αν συμβεί, ακόμη και ο επιθετικός πόλεμος δεν παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτό», είχε δηλώσει στο Tagesspiegel.

Μετά από αυτή την κριτική, ο Σταϊνμάγερ έκανε μια μεγάλη ανατροπή στην εκτίμησή του για τη Ρωσία. Σε συνέντευξή του στο ZDF στις 4 Απριλίου, αναγνώρισε τα λάθη του κατά τη διάρκεια της θητείας του ως υπουργός Εξωτερικών για πρώτη φορά, δηλώνοντας ότι είχε «εκτιμήσει λάθος» τη Μόσχα.

«Διατηρήσαμε γέφυρες στις οποίες η Ρωσία δεν πίστευε πλέον και για τις οποίες μας προειδοποίησαν οι εταίροι μας», δήλωσε ο Σταϊνμάγερ. «Αποτύχαμε στην οικοδόμηση ενός κοινού ευρωπαϊκού σπιτιού στο οποίο θα συμπεριληφθεί η Ρωσία», πρόσθεσε.

Ωστόσο, ενώ το Κίεβο απέρριψε την επίσκεψη του Σταϊνμάγερ προς το παρόν, δεν απέκλεισαν να είναι ευπρόσδεκτος στο μέλλον. «Δεν είναι ευπρόσδεκτος στο Κίεβο αυτή τη στιγμή. Το αν αυτό θα αλλάξει ξανά, θα το δούμε», ανέφερε Ουκρανός διπλωμάτης στην Die Bild .

Αντ’ αυτού το Κίεβο προσκάλεσε τον Όλαφ Σολτς

Αφού απέρριψε την επίσκεψη του προέδρου της Γερμανίας, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι προσκάλεσε τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς να επισκεφθεί το Κίεβο.

Όπως δήλωσε το βράδυ της Τρίτης ο Ουκρανός πρέσβης στο Βερολίνο Αντρίι Μέλνικ, «επιδώσαμε (την πρόσκληση) και μεταφέραμε ότι η κυβέρνηση και ο πρόεδρός μας θα ήταν πολύ χαρούμενοι εάν ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς επισκεπτόταν το Κίεβο». Η επίσκεψη, επισήμανε, θα πρέπει να αφορά τον τρόπο με τον οποίο η Γερμανία θα βοηθήσει την Ουκρανία με την παράδοση βαρέων όπλων.  Η Γερμανία δεν έχει σχολιάσει ακόμη την πρόσκληση.

Αναφερόμενος στις παραδόσεις όπλων, ο Ουκρανός πρέσβης τόνισε ότι περιμένει από τη Γερμανία να στείλει άρματα μάχης, συστήματα πυροβολικού και συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, επισήμανε μάλιστα ότι άλλα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, όπως η Τσεχία, έχουν ήδη αποφασίσει την παράδοση βαρέων όπλων.

«Ελπίζουμε ότι η σχετική απόφαση θα ληφθεί σύντομα και από τον γερμανικό κυβερνητικό συνασπισμό», και ότι το Βερολίνο «θα εγκαταλείψει αυτή την ανασταλτική στάση», δήλωσε ο κ. Μέλνικ, σχολιάζοντας το γεγονός ότι οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι τάσσονται πλέον ανοιχτά υπέρ της αποστολής βαρέων όπλων στην Ουκρανία, αλλά ο σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος Όλαφ Σολτς εμφανίζεται ακόμη διστακτικός. Χθες ο καγκελάριος επανέλαβε ότι η Γερμανία δεν θα αποφασίσει κάτι τέτοιο μόνη, αλλά σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με πληροφορίες από Euractive.com, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ζαχάροβα: Εμπρηστικές οι ασκήσεις του ΝΑΤΟ στα σύνορα με την Φινλανδία

Πούτιν: Η Ρωσία έτοιμη να συνεργαστεί με όσους ενδιαφέρονται για την παγκόσμια ασφάλεια

Νέες κυρώσεις των ΗΠΑ στο Ιράν για κακόβουλη διαδικτυακή δραστηριότητα

Ενέκρινε και το Κογκρέσο το πακέτο των 95 δισ. για Ουκρανία-Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα