ΑΘΗΝΑ
05:43
|
02.05.2024
Ερευνητές προειδοποιούν ότι μία μόνο μετάλλαξη είναι αρκετή για να μία εκρηκτική εξάπλωση. Ανησυχητικά τα νέα ευρήματα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μια νέα έξαρση του ιού Ζίκα δεν μπορεί να αποκλειστεί, προειδοποιούν ερευνητές, υπογραμμίζοντας πως μία μόνο μετάλλαξη είναι αρκετή για να πυροδοτήσει μια εκρηκτική εξάπλωση.

Όπως θυμίζει δημοσίευμα στο BBC το 2016 ο συγκεκριμένος ιός προκάλεσε παγκόσμιο συναγερμό, με χιλιάδες μωρά να γεννιούνται με εγκεφαλική βλάβη αφού οι μαμάδες τους είχαν μολυνθεί κατά τη διάρκεια της κύησης.

Σήμερα, Αμερικανοί επιστήμονες προειδοποιούν ότι η παγκόσμια κοινότητα οφείλει να είναι σε επαγρύπνηση για το ενδεχόμενο νέων μεταλλάξεων. Τα αποτελέσματα εργαστηριακής έρευνας, τα οποία δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Cell Reports, δείχνουν ότι ο ιός Ζίκα θα μπορούσε εύκολα να δημιουργήσει νέες παραλλαγές. Μάλιστα, πρόσφατες μελέτες διαπιστώνουν ότι αυτές οι παραλλαγές μπορεί να συμβάλλουν στη μετάδοση του ιού, ακόμη και σε χώρες που έχουν δημιουργήσει ανοσία από προηγούμενα κρούσματα του ιού.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι τα εν λόγω ευρήματα αν και θεωρητικά είναι ενδιαφέροντα αλλά και μια υπενθύμιση ότι υπάρχουν απειλητικοί ιοί πέραν του Covid-19.

Ο ιός Ζίκα μεταδίδεται κυρίως με το τσίμπημα από μολυσμένα κουνούπια Aedes. Τα έντομα βρίσκονται στην Αμερική -εκτός από τον Καναδά και τη Χιλή που έχει πολύ κρύο για να μπορούν να επιβιώσουν- και στην Ασία. Ενώ για τους περισσότερους ανθρώπους ο Ζίκα είναι μια ήπια ασθένεια, χωρίς μόνιμες επιπτώσεις, μπορεί να έχει όμως καταστροφικές συνέπειες για τα μωρά στη μήτρα. Εάν μια μητέρα προσβληθεί από τον ιό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να προκληθεί στο έμβρυο μικροκεφαλία και να καταστρέψει τον εγκεφαλικό ιστό.

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα του BBC, οι ερευνητές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ωστόσο επισημαίνουν ότι χρειάζεται πολύ περισσότερη έρευνα για να καταλήξουμε σε ένα ασφαλές συμπέρασμα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η απρόσμενη σχέση της βιταμίνης D με το εντερικό μικροβίωμα απέναντι στον καρκίνο

Πώς θα αποφύγετε τη μετάδοση του Δάγκειου πυρετού από τα κουνούπια

Παραδοχή της AstraZeneca για παρενέργειες του εμβολίου της κατά του κορονοϊού

ΕΦΕΤ: Ανάκληση συσκευασμένης σταφίδας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα