ΑΘΗΝΑ
11:39
|
04.05.2024
Ο αστυνομικός πυροβόλησε εξ επαφής στο κεφάλι τον Πάτρικ Λιόγια στις 4 Απριλίου στο Μίσιγκαν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δόθηκε στη δημοσιότητα βίντεο της αστυνομίας, τα οποία καταγραφεί τον θανάσιμο πυροβολισμό  Αφρικανού πολίτη από λευκό αστυνομικό μετά τη μεταξύ τους αψιμαχία για τη χρήση του όπλου τέιζερ. Το περιστατικό συνέβη στις 4 Απριλίου στην περιοχή Γκραντ Ράπιντς του Μίσιγκαν. Το θύμα ήταν ο μόλις 26 ετών Πάτρικ Λιόγια ενώ το όνομα του αστυνομικού δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα.

Ο αστυνομικός πυροβόλησε εξ επαφής στο κεφάλι τον 26χρονο τη στιγμή που τον είχε ακινητοποιήσει στο έδαφος. Το περιστατικό ξεκίνησε όταν αστυνομικός σταμάτησε τον Πάτρικ Λιόγια και του ζήτησε να κατεβεί από το όχημα το οποίο οδηγούσε προκειμένου να διενεργηθεί έλεγχος για παραβίαση σηματοδότη. Εκείνος βγήκε από το αυτοκίνητο πριν τον πλησιάσει ο αστυνομικός και στη συνέχεια αρνήθηκε να ξαναμπεί μέσα κατά τις απαιτήσεις του, με τον αστυνομικό να φαίνεται να τον ρωτάει στο βίντεο αν μιλάει αγγλικά και να ακολουθεί μεταξύ τους διαμάχη καθώς ο πρώτος προσπάθησε να τον χτυπήσει με τέιζερ.

Αφού ακολούθησε ολιγόλεπτο κυνηγητό, ο αστυνομικός φαίνεται να επιχειρεί να συλλάβει τον Πάτρικ, επειδή οδηγούσε όχημα με άλλες πινακίδες από αυτές που έχει καταχωρήσει στο σύστημα, με τον 26χρονο να προσπαθεί να του αποσπάσει το τέιζερ τη στιγμή που προσπαθεί να τον χτυπήσει με αυτό. Στη συνέχεια, βίντεο από άλλη λήψη, από το εσωτερικό του περιπολικού όπου βρισκόταν ο συνάδελφος και συνεπιβάτης του αστυνομικού που πάλευε με τον Λιόγια δείχνει να τον έχει ακινητοποιήσει στο έδαφος με το γόνατό στην πλάτη του, φωνάζοντας επανειλημμένα «άσε το τέιζερ». Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, ο αστυνομικός φαίνεται ξεκάθαρα να βγάζει το όπλο του από τη θήκη και να πυροβολεί εξ επαφής στο κεφάλι τον 26χρονο Γιόγια, εκτελώντας τον ουσιαστικά επειδή έφερε αντίσταση στη σύλληψή του.

Ο θανάσιμος πυροβολισμός, ένας ακόμη στις ΗΠΑ, ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στην τοπική κοινότητα κατά της αστυνομικής βίας. Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε χθες Τετάρτη έξω από το αστυνομικό τμήμα του Γκραντ Ράπιντς ζητώντας να κατονομαστεί ο αστυνομικός που εμπλέκεται στον θάνατο του 26χρονου. Η πολιτειακή αστυνομία διενεργεί έρευνα για το συμβάν.

Ο Πάτρικ Λιόγια καταγόταν από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και τα τελευταία πέντε χρόνια ζούσε στο Γκραντ Ράπιντς του Μίσιγκαν. Είχε δύο κορές και πέντε συγγενείς που έχουν εγκατασταθεί στο Μίσιγκαν. Ο αστυνομικός που δολοφόνησε τον Γιόγια έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα, αλλά δεν του έχει απαγγελθεί προς το παρόν καμία κατηγορία για τη δολοφονία του 26χρονου. Ο εισαγγελέας θα λάβει μία απόφαση εντός των επόμενων ημερών. Οι πρώτες πληροφορίες μιλούν για υπάλληλο της αστυνομίας με 7 χρόνια προϋπηρεσίας.

Ο συνήγορος της οικογένειας και ειδικός σε θέματα αστικών δικαιωμάτων, Μπεν Κραμπ, ζήτησε την άμεση απόλυση και δίωξη του αστυνομικού εκ μέρους της οικογένειας του Λιόγια, την οποία εκπροσωπεί. «Το βίντεο δείχνει ξεκάθαρα τη χρήση υπέρμετρης και αδικαιολόγητης θανάσιμης βίας εναντίον ενός άοπλου μαύρου άνδρα, ο οποίος δείχνει να βρίσκεται σε σύγχυση κατά τη διάρκεια της σύλληψής του», είπε ο Μπεν Κραμπ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κρήτη: Πρόστιμα και συλλήψεις κατά τη διάρκεια ελέγχων της ΕΛ.ΑΣ

Γερμανία: Εντοπίστηκε τάφος μισθοφόρου που πολέμησε στην Ουκρανία

Σάμος: Δολοφονία 70χρονου από την κόρη του

Βόλος: Φωτιά το πρωί σε δασική έκταση στο Πήλιο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα