ΑΘΗΝΑ
03:41
|
04.05.2024
Σφοδρή κριτική από οργανώσεις για την «απάνθρωπη» πολιτική της υπουργού Εσωτερικών, Πρίτι Πατέλ. Ζητούν επανεξέταση της συμφωνίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ορισμένοι από τους αιτούντες άσυλο που καταφθάνουν με βάρκες στο Ηνωμένο Βασίλειο διασχίζοντας τη Μάγχη θα «εξορίζονται» στη Ρουάντα βάσει της νέας αντιμεταναστευτικής πολιτικής της κυβέρνησης Τζόνσον. Η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, Πρίτι Πατέλ βρίσκεται ήδη στη Ρουάντα για την υπογραφή μιας συμφωνίας,  ύψους 120 εκατομμύριων λιρών, για τη δημιουργία κέντρων κράτησης για μετανάστες και πρόσφυγες στην αφρικανική χώρα.

Οργανώσεις για την προστασία των δικαιωμάτων των προσφύγων χαρακτηρίζουν τα σχέδια της βρετανικής κυβέρνησης «απάνθρωπα» και ζητούν την άμεση επανεξέτασή τους. Η βρετανική αντιπολίτευση αντιδρά στη συμφωνία με τη Ρουάντα. Το Εργατικό Κόμμα χαρακτηρίζει το νέο σχέδιο «ανήθικο, μη λειτουργικό και δαπανηρό». Το κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών δήλωσε ότι είναι ένα σχέδιο «αναποτελεσματικό με τεράστιο κόστος».

Οι ακριβείς λεπτομέρειες της νέας συμφωνίας για τη μεταφορά αιτούντων άσυλο από τη Βρετανία στη Ρουάντα δεν έχουν ακόμα επιβεβαιωθεί, αλλά ο ανταποκριτής του BBC στην αφρικανική χώρα, Μαρκ Ίστον, αναφέρει ότι η πρώτη δοκιμαστική φάση του σχεδίου θα αφορά κυρίως άγαμους άνδρες που οι βρετανικές αρχές έχουν κρίνει ακατάλληλους για την παραμονή τους στη χώρα.

Η Ρουάντα θα αναλάβει τη «φιλοξενία» των προσφύγων και των μεταναστών και θα εξετάζει τις αιτήσεις για άσυλο. Σε περίπτωση που κάποιος κριθεί κατάλληλος να του χορηγηθεί το καθεστώς πρόσφυγα ή δικαιούχου επικουρικής προστασίας, τότε θα λαμβάνει άδεια παραμονής στην αφρικανική χώρα.

Η κυβέρνηση της Ρουάντας επισημαίνει ότι οι μετανάστες θα έχουν «δικαίωμα πλήρους προστασίας βάσει της νομοθεσίας της Ρουάντας, ίση πρόσβαση στην εργασία και εγγραφή σε υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης και κοινωνικής φροντίδας». Το Υπουργείο Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου πιστεύει ότι η υπάρχουσα νομοθεσία για το άσυλο είναι αρκετή για την εφαρμογή του σχεδίου, αλλά πολλά είναι αναπάντητα ερωτήματα ως προς τη νομιμότητα της νέας συμφωνίας.

Το περασμένο έτος, περίπου, 28.526 άνθρωποι είναι γνωστό ότι διέσχισαν τη Μάγχη με μικρά σκάφη, ενώ το 2020 είχαν καταγραφεί 8.404 αφίξεις.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να ανακοινώσει άμεσα την παράδοση του επιχειρησιακού ελέγχου της Μάγχης στο Πολεμικό Ναυτικό, προκειμένου, όπως λέει, να καταπολεμηθεί το μοντέλο των συμμοριών λαθρεμπορίας ανθρώπων αλλά και να αποτραπούν οι αφίξεις μέσω Μάγχης. Τα μέτρα είναι μέρος του μακροπρόθεσμου σχεδίου της κυβέρνησης να «ανακτήσει τον έλεγχο της παράνομης μετανάστευσης» μετά το Brexit, αναμένεται να ανακοινώσει εντός των ημερών από το Κεντ ο Μπόρις Τζόνσον.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΑΝΤΑΡΣΥΑ για αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Στη φυλακή οι ναζί της Χρυσής Αυγής

Παναμάς: Ομαλοποιείται η εκλογική κούρσα με αποδοχή της υποψηφιότητας Μουλίνο

Με πάνω από 400 χιλιάδες αυτοκίνητα η έξοδος των Αθηναίων

Άγιοι Θεόδωροι: Εξαφανίστηκε και το μηχανάκι του βρέθηκε παρατημένο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα