ΑΘΗΝΑ
18:43
|
08.05.2024
Αυτή τη στιγμή, το αστρικό σώμα απέχει δύο δισεκατομμύρια μίλια από τον Ήλιο, πέφτοντας σχεδόν κάθετα στο επίπεδο του Ηλιακού μας Συστήματος.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένας κομήτης με πυρήνα 50 φορές μεγαλύτερο από το σύνηθες μέγεθος κινείται προς τον γαλαξία μας με 22.000 μίλια την ώρα.

Το τηλεσκόπιο «Hubble» της NASA έχει καθορίσει ότι ο παγωμένος πυρήνας του κομήτη έχει μάζα περίπου 500 τρισεκατομμύρια τόνους ενώ το πλάτος του φτάνει τα 137 χιλιόμετρα. Είναι δηλαδή μεγαλύτερος από την πολιτεία του Ρόουντ Άιλαντ των ΗΠΑ.

Ωστόσο, η πορεία του δεν εγείρει ανησυχίες. Το πιο κοντινό που θα φτάσει στη Γη είναι ένα δισεκατομμύριο μίλια μακριά από τον Ήλιο, και αυτό όχι μέχρι το 2031.

Ο τεραστίων διαστάσεων κομήτης εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 2010 αλλά μόλις τώρα το «Hubble» επιβεβαίωσε την ύπαρξή του. Είναι μεγαλύτερος από οποιονδήποτε άλλον κομήτη που έχουν δει ποτέ αστρονόμοι.

«Πάντα υποψιαζόμασταν ότι αυτός ο κομήτης έπρεπε να είναι μεγάλος επειδή είναι τόσο φωτεινός, ακόμα και από τόσο μεγάλη απόσταση», δήλωσε ο Ντέιβιντ Τζιούιτ, καθηγητής πλανητικής επιστήμης και αστρονομίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες (UCLA). «Τώρα επιβεβαιώνουμε ότι όντως είναι».

Αστροναύτης της NASA εκτελεί επισκευές στο τηλεσκόπιο Hubble.

Η NΑSA τον ονόμασε Μπερναρντινέλλι-Μπερνστάιν, μετά την ανακάλυψή του από τους αστρονόμους Πέδρο Μπερναρντινέλλι και Γκάρυ Μπέρνστάιν. Τον είδαν για πρώτη φορά ενώ εργάζονταν στο Διαμερικανικό Παρατηρητήριο Cerro Tololo στη Χιλή πριν από μια δεκαετία, όταν ο κομήτης βρισκόταν τρία δισεκατομμύρια μίλια από τον Ήλιο.

Οι κομήτες περιγράφονται από τη NASA ως παγωμένα «μπλοκ Lego», που έχουν απομείνει από τις πρώτες μέρες της κατασκευής των πλανητών.

«Πετάχτηκαν ανεπιτήδευτα έξω από το Ηλιακό Σύστημα σε ένα παιχνίδι βαρυτικού φλίπερ ανάμεσα στους τεράστιους εξωτερικούς πλανήτες», αναφέρει σε δήλωσή της η αμερικανική υπηρεσία διαστήματος. «Οι κομήτες που εκτοξεύτηκαν εγκαταστάθηκαν στο Νέφος του Oort, μια τεράστια δεξαμενή από μακρινούς κομήτες που περικυκλώνουν το Ηλιακό μας Σύστημα».

Ο Μαν-Το Χούι, του Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας του Μακάο, περιέγραψε τον κομήτη ως «ένα καταπληκτικό αντικείμενο», προσθέτοντας: «Μαντέψαμε ότι ο κομήτης μπορεί να είναι αρκετά μεγάλος, αλλά χρειαζόμασταν τα συγκεκριμένα δεδομένα για να το επιβεβαιώσουμε».

Ο κομήτης Μπερναρντινέλλι-Μπερνστάιν ακολουθεί μια ελλειπτική τροχιά τριών εκατομμυρίων ετών.

Αυτή τη στιγμή, το αστρικό σώμα απέχει λιγότερο από δύο δισεκατομμύρια μίλια από τον Ήλιο, πέφτοντας σχεδόν κάθετα στο επίπεδο του Ηλιακού μας Συστήματος.

ΠΗΓΗ: BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι βροχές ξαναγεμίζουν τις δεξαμενές του Ιράκ μετά από τέσσερα χρόνια ξηρασίας

Ο καιρός σήμερα: Τοπικές βροχές και καταιγίδες

Στους 90 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών από τις πλημμύρες στη Βραζιλία

Ο ΟΗΕ πιέζει το Ιράν για «συγκεκριμένη» συνεργασία στο ατομικό πρόγραμμα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα