ΑΘΗΝΑ
19:09
|
01.12.2022
Επικαλέστηκε... «δραστηριότητες ενάντια στο νόμο και τα ήθη» προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένας εισαγγελέας της Κωνσταντινούπολης ζήτησε το κλείσιμο μιας οργάνωσης υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών, επικαλούμενος «δραστηριότητες ενάντια στο νόμο και τα ήθη», δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο μια αξιωματούχος της ΜΚΟ.

«Χθες λάβαμε ειδοποίηση που αναγγέλλει την έναρξη δίκης για τη διάλυση της ένωσης μας για δραστηριότητες ενάντια στο νόμο και τα ήθη», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η γενική γραμματέας της πλατφόρμας «We Will Stop Feminicide» («Θα Σταματήσουμε τις Γυναικοκτονίες») Φιντάν Ατασελίμ.

Πολύ δραστήρια στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών, η ένωση είχε επίσης οργανώσει πολλές διαδηλώσεις για την παραμονή της Τουρκίας στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, μια διεθνή συνθήκη που προβλέπει κανόνες για την αντιμετώπιση της βίας με βάση το φύλο, Σύμβαση από την οποία η χώρα αποχώρησε το 2021.

Για την Φιντάν Ατασελίμ, ο αγώνας του κινήματός της ενάντια στην αποχώρηση από τη Σύμβαση, καθώς και οι δραστηριότητές της για τεκμηρίωση και παρακολούθηση των γυναικοκτονιών, έκαναν τις τουρκικές αρχές εχθρικές προς την ένωση.«Πιστεύουμε ότι η έναρξη της δίκης εντάσσεται σε μια πολιτική αποτροπής έναντι των δραστηριοτήτων που ασκούμε εδώ και δώδεκα χρόνια», είπε η Ατασελίμ.

«Καταστροφή της οικογένειας» και άλλα παραμύθια…

Στην αγωγή αναφέρονται καταγγελίες που υποβλήθηκαν από άτομα που κατηγορούν τα μέλη της ένωσης για «καταστροφή της οικογένειας με το πρόσχημα της υπεράσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών» και τα κατηγορούν ακόμη και για «προσβολή του προέδρου», ότι δημοσίευσαν αναφορές για γυναικοκτονίες ή κάλεσαν πολιτικούς να ενεργήσουν κατά της ατιμωρησίας των δραστών βίας λόγω φύλου. Αυτές οι καταγγελίες, που αποστέλλονται στην τουρκική προεδρία μέσω ιστότοπου με σκοπό τη συλλογή αιτημάτων και καταγγελιών πολιτών, χρησιμοποιούν «την ορολογία των επικριτών της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης», προσθέτει η Ατασελίμ.

Η τουρκική κυβέρνηση είχε δικαιολογήσει την απόφασή της να εγκαταλείψει τη Σύμβαση κατηγορώντας την ότι ενθαρρύνει την ομοφυλοφιλία και απειλεί την παραδοσιακή οικογενειακή δομή.

Σύμφωνα με την ένωση, 280 γυναίκες σκοτώθηκαν το 2021, και άλλες 217 πέθαναν υπό ύποπτες συνθήκες, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται εκείνες που παρουσιάστηκαν ως αυτοκτονίες.

’Αγνωστη είναι ακόμη η ημερομηνία της πρώτης εκδίκασης της αγωγής κατά της ένωσης.

«Δεν θα μπορέσουν να σαμποτάρουν τον αγώνα μας. Η αποφασιστικότητά μας αυξήθηκε περισσότερο», είπε η Ατασελίμκ προσθέτοντας ότι η ένωση έκανε έκκληση για διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις της Τουρκίας το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, 16 και 17 Απριλίου, ενάντια στην απειλή να ανασταλεί η λειτουργία της.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τη δημιουργία ειδικού δικαστηρίου για να κατασχέσει κεφάλαια της Ρωσίας, προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

«Ενώ συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, προτείνουμε να στήσουμε ένα ειδικό δικαστήριο, υποστηριζόμενο από τα Η.Ε.», ανέφερε χαρακτηριστικά η φον ντερ Λάιεν.
ΣΥΝΑΦΗ

Αντιπροσωπεία του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ταϊβάν

Ε.Ε.: Κοντά στο να αποφασίσει πλαφόν στα 60 δολάρια το βαρέλι

Ο διαγνωστικός έλεγχος για τον HIV γίνεται πλέον εύκολα και γρήγορα

Τη χρήση ένοπλων ρομπότ από την αστυνομία ενέκρινε το Σαν Φρανσίσκο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα