ΑΘΗΝΑ
23:12
|
19.04.2024
Παράνομες προμήθειες εκατομμυρίων ευρώ για υγειονομικό υλικό στην αρχή της πανδημίας, εξετάζει η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς για τον Δήμο της Μαδρίτης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συμβόλαια και παράνομες προμήθειες εκατομμυρίων ευρώ για προμήθεια υγειονομικού υλικού στην αρχή της πανδημίας, εξετάζει η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς για τον Δήμο της Μαδρίτης.

Από τη μία πλευρά ο Δήμος και από την άλλη δύο προμηθευτές υγειονομικού υλικού. Η χρονική περίοδος της συνάντησής τους ήταν η αρχή της πανδημίας και συγκεκριμένα ο Μάρτιος του 2020 όταν η ανάγκη ήταν μεγάλη για την εξασφάλιση μασκών και τεστ κορονοϊού.

Το χάος που επικρατούσε την περίοδο εκείνη έκανε πολλές δημόσιες υπηρεσίες να αναζητούν εναγωνίως προμηθευτές υγειονομικού υλικού με κύρια προέλευση την κινεζική αγορά. Ο Λουίς Μεδίνα , γόνος αριστοκρατικής οικογένειας και ο φίλος του Αλμπέρτο Λουθένιο προσφέρθηκαν να προμηθεύσουν τον Δήμο της Μαδρίτης με μάσκες, τεστ κορονοϊού και γάντια που θα προέρχονταν από την Κίνα.
Υπέγραψαν συμβόλαια 15 εκατομμυρίων ευρώ με τον Δήμο της Μαδρίτης και κατά σύμπτωση ο Μεδίνα είναι ξάδελφος του Δημάρχου της Μαδρίτης Χοσέ Λουίς Μαρτίνεθ Αλμέιδα.

Τον Νοέμβριο του 2020, η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς ξεκίνησε έρευνα για τα συμβόλαια που υπέγραφαν οι δημόσιες υπηρεσίες με ιδιώτες και η έρευνα δημοσιοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα. Οι κλητεύσεις είναι πολλές , τόσο για τους προμηθευτές, όσο και τον Δήμαρχο της ισπανικής πρωτεύουσας.

Η δικαστική έρευνα εντόπισε φούσκωμα των τιμών των ιατρικών προϊόντων και αδικαιολόγητα υψηλές προμήθειες των ιδιωτών που ενεπλάκησαν. Με τις προμήθειες που εξασφάλισαν αγόρασαν πολυτελή αυτοκίνητα (Ferrari, Lamborghini) πανάκριβα ρολόγια και μία κατοικία ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ. Οι εμπλεκόμενοι κατηγορούνται για απάτη, πλαστογραφία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Σύμφωνα με την Εισαγγελία, τη χειρότερη στιγμή της πανδημίας, όταν εκατοντάδες άνθρωποι πέθαναν και οι πολίτες εγκλωβίζονταν στα σπίτια τους, ο Μεδίνα και ο Λουθένιο «ενήργησαν από κοινού» για να «αποκτήσουν ένα υπερβολικό και αδικαιολόγητο οικονομικό όφελος».

Οι προμήθειες που έλαβαν οι δύο επιχειρηματίες εκτοξεύτηκαν στα ύψη: 60% για τις μάσκες. 71% για τα τεστ και 81% για γάντια. Επιπλέον, αγόραζαν είδη πολυτελείας με τα χρήματα που απέκτησαν, σύμφωνα με τις δικαστικές έρευνες. Από την πλευρά του, ο δήμαρχος της Μαδρίτης ο οποίος κλήθηκε επίσης να καταθέσει ανέφερε: «Δεν είχα ιδέα ότι είχε εμπλακεί ο ξάδερφός μου.” Και υποσχέθηκε ότι τα χρήματα θα επιστραφούν στο ακέραιο στα ταμεία του Δήμου.

Όμως οι έρευνες στους 3 τραπεζικούς λογαριασμούς του Μεδίνα δείχνει ότι υπάρχουν μόνο 200 ευρώ γεγονός που τον κάνει ύποπτο και για νέες κατηγορίες με βασικότερη την φοροδιαφυγή.

ΠΗΓΗ: Ertnews.gr

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Θεραπεύτηκε από τη Μεσογειακή Αναιμία 39χρονος εκπαιδευτικός στο Παπανικολάου

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Δύο χρόνια με αναστολή σε κατηγορούμενο για τη φωτιά στο Μάτι

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα