ΑΘΗΝΑ
10:41
|
20.04.2024
Το πολύκροτο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας «Δουλειές Ξανά» ψηφίστηκε με 158 ψήφους υπέρ και 138 κατά.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ψηφίστηκε νωρίτερα σήμερα το απόγευμα στη βουλή το πολύκροτο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας «Δουλειές Ξανά» με 158 ψήφους υπέρ και 138 κατά.

Κλείνοντας την μαραθώνια συζήτηση του νομοσχεδίου, και λίγα λεπτά προτού το προεδρείο ανακοινώσει ότι εκκινούν οι ονομαστικές ψηφοφορίες που είχαν ζητήσει ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης προσπάθησε να εξηγήσει «τι θα ισχύσει από την Δευτέρα, όταν το νομοσχέδιο αυτό θα έχει ψηφιστεί από τη Βουλή».

Από τη Δευτέρα, είπε ο Χατζηδάκης, «θα έχει καθιερωθεί, για πρώτη φορά, το επίδομα εργασίας, το οποίο θα ισούται με το 50% του επιδόματος ανεργίας, για τους επιδοτούμενους ανέργους που βρίσκουν δουλειά. Στους πέντε μήνες βρίσκεις δουλειά. Για άλλους επτά μήνες θα παίρνεις μαζί με το μισθό σου, το 50% του επιδόματος ανεργίας». Ακολούθως ανέφερε πως:

  • Θα καταβάλλεται μπόνους 300 ευρώ για την κατάρτιση ψηφιακού ατομικού δελτίου δράσης, από τους μακροχρόνια ανέργους, πάνω από 5 έτη. Έτσι ώστε να επανασυνδεθούν οι μακροχρόνια άνεργοι, με τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης.
  • Θα εισαχθούν εισοδηματικά κριτήρια, όπως ισχύουν, για την υπόλοιπη Ευρώπη, για την παραμονή, μετά το 12μηνο στο ψηφιακό μητρώο ανέργων και τη διατήρηση των επιδομάτων, των παροχών.
  • Μετά από τρεις αρνήσεις κατάλληλων θέσεων, θα ενεργοποιείται η διαγραφή από το μητρώο ανέργων, για δύο χρόνια, κατά την πάγια ευρωπαϊκή πρακτική. 
  • Ξεκινά η μεταρρύθμιση της κατάρτισης ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της οικονομίας και, δημιουργούνται, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, οι Ατομικοί Λογαριασμοί Δεξιοτήτων, έτσι ώστε να καταγράφονται όλες οι καταρτίσεις και επανακαταρτίσεις των ανέργων και των εργαζομένων.
  • Θα συνδέονται οι αμοιβές των παρόχων και των καταρτιζομένων με τα αποτελέσματα της κατάρτισης. Το 30% των χρημάτων που αφορούν στα ζητήματα αυτά, θα παρακρατούνται και θα δίνονται μόνον εφόσον η πιστοποίηση που προβλέπεται, θα έχει περατωθεί επιτυχώς. Παράλληλα, τα δημόσια πανεπιστήμια της χώρας, περνάνε για πρώτη φορά, στο χώρο της κατάρτισης.
  • Ξεκινάει ο εκσυγχρονισμός στεγαστικής πολιτικής της χώρας, με τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης, ως βασικό βραχίονα.

«Αυτές τις ρυθμίσεις φέρνει αυτό το νομοσχέδιο και παράλληλα, έχει μια σημαντική ρύθμιση για τις συντάξεις fast track και τις συντάξεις “εμπιστοσύνης”έτσι ώστε να επιταχυνθούν ακόμα περισσότερο οι ρυθμοί απόδοσης των συντάξεων. Είναι ρυθμίσεις που συνδυάζουν την τεχνολογία που είναι πλέον διαθέσιμη στον ΕΦΚΑ, με την εμπιστοσύνη απέναντι στον πολίτη» ανέφερε ο Κ. Χατζηδάκης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η κωμικοτραγική κατάσταση του Ισραήλ

Νέα κεφαλή για πυραύλους Κρουζ δοκίμασε η Βόρεια Κορέα

Θεσσαλία: Ισχυρές βροχοπτώσεις λίγα προβλήματα από την κακοκαιρία

Ακόμα ένα εργατικό ατύχημα στο Πέραμα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα