ΑΘΗΝΑ
11:31
|
25.04.2024
Έκλεισε οριστικά η καθημερινή γαλλόφωνη εφημερίδα της Αλγερίας, Liberté, 30 χρόνια μετά την κυκλοφορία του πρώτου της φύλλου στις 27 Ιουνίου του 1992.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μετά από 30 χρόνια κυκλοφορίας η γαλλόφωνη εφημερίδα της Αλγερίας Liberté Algerie έγραψε την Πέμπτη, 14 Απριλίου, τον επίλογο καθώς ο 77χρονος ιδιοκτήτης της, Ισάντ Ρεμπράμπ, που θεωρείται ο δεύτερος πλουσιότερος Άραβας στη βόρεια Αφρική, με περιουσία 3,5 δις. ευρώ, αποφάσισε να την κλείσει οριστικά προτού αποσυρθεί και παραδώσει στους κληρονόμους ένα μεγάλο μέρος της περιουσίας που δημιούργησε μέσω του αλγερινού ομίλου επιχειρήσεων Cevital που δραστηριοποιείται στον τομέα των γεωργικών τροφίμων, της λιανικής, της βιομηχανίας και των υπηρεσιών.

© D. R.

Στο τελευταίο φύλλο της εφημερίδας, φιγουράρει μία μαύρη κορδέλα σε ένδειξη πένθους για το «λουκέτο» με τη φράση «Σας ευχαριστούμε και αντίο» και το σκίτσο ενός φέρετρου, ενός καρφιού και ενός σφυριού πάνω στην ταμπέλα που γράφει το όνομα «Liberte».

9051

Το πρωτοσέλιδο άρθρο στο ύστατο φύλλο δεν μπορούσε να είναι άλλο από την απόφαση για το κλείσιμο της εφημερίδας.

«Μετά από 30 χρόνια μίας περιπέτειας η Λιμπερτέ τελειώνει. Η αυλαία πέφτει σε ό,τι αφορά την εφημερίδα μας, την εφημερίδα σας, που για 30 χρόνια ήταν φορέας της δημοκρατίας και της ελευθερίας και ήταν η φωνή της Αλγερίας που προχωρά μπροστά».

Η εξέλιξη συνιστά ακόμη μία μελανή σελίδα στο βιβλίο της ιστορίας του Τύπου στην Αλγερία, όπου χιλιάδες δημοσιογράφοι είτε βρίσκονται στην ανεργία, ή στη φυλακή ή στα δικαστήρια αντιμετωπίζοντας συνήθως την κατηγορία της «δυσφήμισης» για κάποιο επικριτικό άρθρο ή για κάποια δηκτική ανάρτησή τους σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

Το φαινόμενο αυτό δεν είναι διόλου παράξενο εάν σκεφθεί κανείς πως η Αλγερία έχει την 146η θέση σε μία λίστα 180 χωρών που διατηρεί η οργάνωση «Δημοσιογράφοι Δίχως Σύνορα» (RSF) σχετικά με την κατάσταση της ελευθερίας του Τύπου διεθνώς.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νίκαια: Δημοτικός σύμβουλος γρονθοκόπησε τον αντιδήμαρχο

Στον Άρειο Πάγο μήνυση γονέα θύματος των Τεμπών

Moulin Rouge… χωρίς φτερά-Κατέρρευσε τμήμα του κόκκινου μύλου

Αποδοκιμασία του Μάικ Τζόνσον στο Κολούμπια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα