ΑΘΗΝΑ
05:01
|
05.10.2023
Η ημερίδα που διοργανώνει το meta το Σάββατο 16/4 στην Τεχνόπολη με ομιλητές τους Mark Blyth, Νίκο Θεοχαράκη και Γιάνη Βαρουφάκη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ημερίδα διοργανώνει το meta (το Κέντρο Μετά Καπιταλιστικού Πολιτισμού) στις 16 Απριλίου στην «Τεχνόπολη» του Δήμου Αθηναίων στο Γκάζι με θέμα την πορεία προς την καθιέρωση του ευρώ, το οποίο κλείνει φέτος 20 χρόνια που μπήκε στη ζωή μας. Η ημερίδα θα εστιάσεις στις ιδεολογικές, πολιτιστικές και γεωπολιτικές διαστάσεις του κοινού νομίσματος, ενώ παράλληλα θα ιχνηλατηθούν οι εναλλακτικές στην εποχή του ψηφιακού χρήματος.

«Η εισαγωγή του ευρώ (η κυκλοφορία του οποίου στη χώρα μας συμπλήρωσε ακριβώς είκοσι χρόνια) παρουσιάστηκε ως υπόσχεση σύγκλισης και ευημερίας – και ως επέκταση της ακόμα πιο μεγάλης υπόσχεσης για Ειρήνη στη Γηραιά Ήπειρο. Όμως, όπως γνωρίζουμε καλά, το ευρώ διαίρεσε αντί να ενώσει και μάλιστα ενεργοποίησε φυγόκεντρες δυνάμεις που μάλλον απέτρεψαν την ενοποίηση που θα απαιτούσε και μια κοινή αμυντική/εξωτερική πολιτική της ΕΕ. Σήμερα, με τη μεγαλύτερη εδώ και δεκαετίες πολεμική αναμέτρηση επί ευρωπαϊκού εδάφους σε εξέλιξη, η κριτική αποτίμηση της εικοσαετούς ιστορίας του ευρώ καθίσταται περισσότερο αναγκαία από ποτέ», αναφέρει το meta για την εν λόγω ημερίδα.

Ομιλητές

Mark Blyth είναι καθηγητής Διεθνών Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Brown και συγγραφέας των βιβλίων «Λιτότητα: Ιστορία μιας Επικίνδυνης Ιδέας» (Οξφόρδη 2013) και «Το Μέλλον του Ευρώ» (Οξφόρδη 2015).

Νίκος Θεοχαράκης είναι καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας και Ιστορίας της Οικονομικής Σκέψης στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει συγγράψει μεταξύ άλλων το «Σύγχρονη Πολιτική Οικονομία: Κατανοώντας τον κόσμο μετά το 2008» μαζί με τον Γιάνη Βαρουφάκη και τον Τζόζεφ Χαλέβι.

Γιάνης Βαρουφάκης είναι καθηγητής Οικονομικής Θεωρίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, γραμματέας του ΜέΡΑ 25, συνιδρυτής του κινήματος DiEM25 και βουλευτής Θεσσαλονίκης.

Πληροφορίες για την ημερίδα: Είσοδος δωρεάν. Ώρα έναρξης, 14:00. Κρατήσεις στο: bit.ly/20xroniae ή στο τηλέφωνο 210.8847571 (10:00 με 16:00 Δευτέρα με Παρασκευή).

Το πρόγραμμα της Ημερίδας

14.00-14.15 – Καλωσόρισμα-Εισαγωγικά

14.15 -15.30 – Νίκος Θεοχαράκης: Η Πολιτική Οικονομία & Ιστορία του Κοινού Νομίσματος που εξασθένησε την Ευρώπη| Q&A με το κοινό

15.30-15.40 – Stephanie Kelton: Το ευρώ υπό το πρίσμα της Νέας Νομισματικής Θεωρίας – μέσω μαγνητοσκοπημένου βίντεο

15.40-16.00 ΔΙΆΛΕΙΜΜΑ

16.00-17.30 – Mark Blyth (Πανεπιστήμιο Brown, ΗΠΑ): Μια συνολική αποτίμηση του ευρώ εν μέσω ενός ευρωπαϊκού πολέμου | Q&A με τον Γιάνη Βαρουφάκη

17.30-19.00 – Γιάνης Βαρουφάκης: Εναλλακτικές στην εποχή του ψηφιακού χρήματος |  Q&A με το κοινό

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Κάντε το, όπως ο Πελετίδης

Ο Πελετίδης έβαλε τα γυαλιά σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες και κυβερνήσεις που προκάλεσαν τα χάλια στο ΟΑΚΑ κάνοντας υποδειγματική δουλειά στο στάδιο της Πάτρας.
ΣΥΝΑΦΗ

Στη Μόσχα από βδομάδα ο πρωθυπουργός του Ιράκ

Θα αλλάξουν όλες οι διοικήσεις των νοσοκομείων, λέει ο υπουργός Υγείας

Αύριο η επιμνημόσυνη δέηση για τον Γιάννη Ιωαννίδη

Χάθηκαν (ξανά…) έφηβες από τη δομή πρόνοιας Αγία Βαρβάρα Νέας Σμύρνης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα