ΑΘΗΝΑ
09:57
|
08.08.2022
«Ο κόσμος διάλεξε το πλαίσιο του Κάιν; Ο πόλεμος εφαρμόζει τον "καϊνισμό". Σκοτώνει τον αδελφό μας» τόνισε ο Πάπας σε συνέντευξη στο δίκτυο RAI.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Ο πόλεμος αυτός, δυστυχώς, δεν αποτελεί κάτι το καινούριο. Όπως είπε ένας συγγραφέας, ο Ιησούς θα ψυχορραγεί μέχρι το τέλος. Ο κόσμος βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση, όχι μόνον στην Ευρώπη: στην Συρία, στην Υεμένη, στην Ρουάντα πριν είκοσι πέντε χρόνια. Ο κόσμος διάλεξε το πλαίσιο του Κάιν; Ο πόλεμος εφαρμόζει τον “καϊνισμό”, σκοτώνει τον αδελφό μας», τόνισε ο Πάπας Φραγκίσκος σε αποκλειστική συνέντευξη που έδωσε στο ιταλικό δίκτυο δημόσιας ραδιοφωνίας RAI ενόψει του Πάσχα των Καθολικών την ερχόμενη Κυριακή στο φόντο του πολέμου στην Ουκρανία.

 Σε ερώτηση της παρουσιάστριας της Rai, Λορένα Μπιανκέτι, «πώς να ξεκινήσει διάλογο, κανείς, με όποιον ευθύνεται για το κακό;», ο Φραγκίσκος απάντησε: «Με τον δαίμονα δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε διάλογο, είναι το απόλυτο κακό. Αλλά με τους ανθρώπους που έχουν την ασθένεια του μίσους, πρέπει να μιλάμε και να διαλογιζόμαστε. Ο Ιησούς μιλούσε με τόσους αμαρτωλούς. Όλοι έχουμε μια καλή πλευρά, δεν πρέπει να θεωρούμε κανέναν, οριστικά καταδικασμένο στο κακό». 

Dumping plastic in waterways is 'criminal', says Pope Francis - SCIENCE News

Αναφερόμενος στις γυναίκες, ο ποντίφικας πρόσθεσε: «οι γυναίκες μπορούν, σχεδόν, να ξαναδώσουν ζωή στους νεκρούς. Η Εκκλησία είναι γυναίκα και ο Χριστός είναι ο σύζυγός της. Στην πατρίδα μου, είδα γυναίκες να δέχονται τους πιο ταπεινωτικούς ελέγχους, για να συναντήσουν τα παιδιά τους, στις φυλακές. Όπως και η Παρθένος, είναι κοντά στο παιδί τους, μέχρι την ύστατη στιγμή. Είναι πολύ σημαντικό να δώσουμε ουσιαστικό ρόλο στις γυναίκες, σε τραγικές στιγμές. Ξέρουν καλά τι είναι η ζωή και τι είναι ο θάνατος. Μιλούν την γλώσσα αυτή και είναι η δύναμη της ανθρωπότητας». 

Σε σχέση με τους πρόσφυγες, ο πάπας τόνισε ότι «συνεχίζουμε να τους διαχωρίζουμε, ανάλογα με το χρώμα του δέρματος ή την χώρα προέλευσης. Δυστυχώς, είμαστε ρατσιστές». Υπενθύμισε, δε, ότι «και ο Ιησούς έζησε ως πρόσφυγας, στην Αίγυπτο, για να σωθεί απ’ τον θάνατο, όπως και τόσοι σημερινοί πρόσφυγες».

«Ο πόλεμος είναι τερατούργημα» είπε, χαρακτηριστικά, ο Αργεντινός ποντίφικας. Δήλωσε, δε, ότι «καταλαβαίνει, αλλά δεν κατανοεί, όλους τους κυβερνώντες που αγοράζουν όπλα», διότι «αυτό δεν είναι το πλαίσιο της ειρήνης, αλλά το καϊνιστικό πλαίσιο». 

«Ξεχάσαμε την γλώσσα της ειρήνης, στην πραότητα αντιτάχθηκε ο πόλεμος», είπε ο πάπας Μπεργκόλιο. Παραδέχθηκε δε, ότι θεωρεί πως υπάρχει και φοβάται τον δαίμονα. Για τον λόγο αυτό, προσεύχεται, κάθε πρωί, στον Αρχάγγελο Μιχαήλ.

Good Friday 2022: Pope Francis Says the 'World Has Chosen the Path of  Cain'| National Catholic Register

«Σήμερα ξεχάσαμε να κλαίμε, ξεχάσαμε να ξέρουμε να ντρεπόμαστε, δυστυχώς πολλές φορές είμαστε ξεδιάντροποι. Υπάρχει, στην Αργεντινή, μια ωραία προσευχή, για να μπορεί, κανείς, να ελεηθεί και να κλάψει με ειλικρινή τρόπο. Σήμερα, Μεγάλη Παρασκευή των Καθολικών, αφήστε τον Ιησού να αγγίξει την καρδιά σας», υπογράμμισε ο ποντίφικας. 

Θέλησε, δε, να στείλει μήνυμα στους Ορθόδοξους επισκόπους, τονίζοντας: «Στέλνω ένα μήνυμα αδελφοσύνης προς  όλους τους αδελφούς, Ορθόδοξους επισκόπους, οι οποίοι ζούνε το Πάσχα με τον ίδιο, δικό μας πόνο, των Καθολικών. Θέλω να χαιρετήσω όλους τους Ορθόδοξους επισκόπους, ως αδελφούς εν τη πίστει». 

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

8 Αυγούστου 1974: «Καλησπέρα… Παραιτούμαι»

Ο Γκουστάβο Πέτρο ορκίστηκε πρόεδρος της Κολομβίας

Απολογείται σήμερα ο 21χρονος για τη δολοφονία της Νικολέτας

Ο Ρότζερ Γουότερς εξηγεί σε 2 λεπτά γιατί ο Μπάιντεν είναι «εγκληματίας πολέμου»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα