ΑΘΗΝΑ
07:15
|
19.04.2024
Διπλασιασμό των Συμμαχικών δυνάμεων στο έδαφός της ζητάει η χώρα της Βαλτικής.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μονάδα της 1ης Μόνιμης Ναυτικής Ομάδας Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ (SNMG1), αποτελούμενη από τέσσερα πλοία του πολεμικού ναυτικού, έφτασε στο λιμάνι Ταλίν της Βαλτικής θάλασσας, χθες Πέμπτη 14 Απριλίου, προκειμένου να συμμετέχει σε κοινές ασκήσεις με το πολεμικό ναυτικό της Εσθονίας.

«Η επίσκεψη στο λιμάνι υπογραμμίζει τις υπάρχουσες ισχυρές σχέσεις με τους συμμάχους μας», ανέφερε ο διοικητής της Μονάδας, προσθέτοντας ότι «η αλληλεπίδραση μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων στο ΝΑΤΟ μας δίνει τη δυνατότητα να διατηρήσουμε την ετοιμότητά μας ως αμυντική συμμαχία».

Επί του παρόντος, η μονάδα SNMG1 περιλαμβάνει τη ναυαρχίδα HNLMS De Zeven Provinciën (F802) (Ολλανδία), HDMS Peter Willemoes (F362) (Δανία), FGS Erfurt (F262) (Γερμανία) και HMS Northumberland (F238) (Ηνωμένο Βασίλειο). Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, θα ενταχθεί στην μονάδα το HMCS Halifax (FFH 330) (Καναδάς).

Η SNMG1 είναι μία από τις τέσσερις Μόνιμες Ναυτικές Ομάδες του ΝΑΤΟ και μέρος της Κοινής Ομάδας «Πολύ Υψηλής Ετοιμότητας» της Συμμαχίας.

«Είμαι πολύ χαρούμενος που καλωσορίζω την SNMG1 στο Ταλίν», δήλωσε ο διοικητής του εσθονικού Πολεμικού Ναυτικού, Γιούρι Σάσκα. «Μια θαλάσσια παρουσία στα ανατολικά σύνορα του ΝΑΤΟ είναι το καλύτερο παράδειγμα ταχύτητας, ευελιξίας και αποφασιστικότητας της Συμμαχίας στην αποστολή της να αμυνθεί στη γη, στη θάλασσα και στον αέρα» πρόσθεσε.

Ζητούν ενίσχυση των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων

Ο Κούστι Σαλμ, μόνιμος γραμματέας του Υπουργείου Άμυνας της Εσθονίας, ανέφερε χθες ότι οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ πρέπει να αυξήσουν την παρουσία τους στα κράτη της Βαλτικής στέλνοντας μήνυμα στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Η απειλή για την Εσθονία, από τη Ρωσία, είναι τόσο ξεκάθαρη όσο τίποτα. Η Ρωσία αποκαλύπτεται ως ένας δολοφόνος ιστορικού επιπέδου και δεν κρύβει την πρόθεσή της να διαλύσει τελικά το ΝΑΤΟ» δήλωσε χαρακτηριστικά και προέτρεψε τα κράτη μέλη της Συμμαχίας να διπλασιάσουν τα στρατεύματά του στη χώρα του, ένα αίτημα που αν γίνει δεκτό θα ανεβάσει τον συνολικό αριθμό των στρατιωτών του ΝΑΤΟ εκεί σε περίπου 4.000.

«Νομίζω ότι αυτό πρέπει να κάνει το ΝΑΤΟ για να αντιμετωπίσει την απειλή που προέρχεται από τη Ρωσία», είπε. «Όπως συμφώνησαν οι αρχηγοί κρατών στις Βρυξέλλες, το σχέδιο είναι να αυξηθεί σημαντικά η παρουσία δύναμης στην ανατολική πλευρά της Συμμαχίας».

Ο αναπληρωτής διοικητής των Εσθονικών Αμυντικών Δυνάμεων, Υποστράτηγος Βέικο Βέλο Παλμ, υποστήριξε το αίτημα του Σλαμ, τονίζοντας την ανάγκη οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ να είναι έτοιμοι να στείλουν γρήγορα μονάδες στα κράτη της Βαλτικής και να προμηθεύσουν εξοπλισμό πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς.

Ο πρόεδρος της Εσθονίας Αλάρ Καρις κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Κίεβο την Τετάρτη ήταν επίσης σαφής. «Ο Πρόεδρος Πούτιν πρέπει να χάσει αυτόν τον πόλεμο διαφορετικά δεν θα υπάρξει ειρήνη στην Ευρώπη», δήλωσε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πώς τοποθετείται στα διεθνή θέματα η «Εναλλακτική για τη Γερμανία»

ΣΥΡΙΖΑ: Να αντιδράσει άμεσα η κυβέρνηση στις τουρκικές προκλήσεις

Η νέα περιφερειακή υπερδύναμη και η παλιά διεθνής τοιαύτη

Ρωσικά σχέδια για Νέα Τάξη Πραγμάτων βλέπει η Washington Post

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα