ΑΘΗΝΑ
20:11
|
08.05.2024
Προκλητικός για μια ακόμα φορά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ζητά μεταφορά ισραηλινού αερίου στην Τουρκία μέσω της κυπριακής ΑΟΖ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή Ένωση να λυθεί το «πολιτικό πρόβλημα του κυπριακού» άσκησε χθες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα προμήθειας φυσικού αερίου στην Ευρώπη, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα την ενεργειακή κρίση για την αναγνώριση της κατοχής και διχοτόμησης του νησιού.

Σε συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV, o κ. Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε πως ο αγωγός EastMed «δεν είναι βιώσιμος» και τόνισε πως «για να φθάσουν στην Ευρώπη οι πηγές φυσικού αερίου, όπως αυτές του Ισραήλ, ο οικονομικός δρόμος είναι αυτός της Τουρκίας. Για να φθάσει όμως το αέριο στην Τουρκία πρέπει να περάσει από την Κύπρο» «Υπάρχουν τρεις προτάσεις της ΤΔΒΚ για δίκαιη κατανομή και οι Ελληνοκύπριοι δεν τις δέχονται» υποστήριξε.

Ωστόσο, και επειδή η Άγκυρα αντιλαμβάνεται πως το Ισραήλ δε θα δεχτεί να παρανομήσει περνώντας από μια περιοχή που δεν ανήκει στην Τουρκία, ο Τσαβούσογλου λέει στην Ευρώπη «πιέστε την Κύπρο» για να βρεθεί λύση.

«Αυτά τα λέμε στην Ε.Ε. Δεν ξέρουμε πότε μπορεί να λυθεί το πολιτικό πρόβλημα του κυπριακού, καθώς οι Ελληνοκύπριοι δε θέλουν. Το είδαμε στο Κραν Μοντάνα, όπως και στο σχέδιο Ανάν. Όμως μπορεί να υπάρξει δίκαιη κατανομή και να κερδίσουν όλοι. Και σε πολιτικό επίπεδο αυτός που μπορεί να πείσει τους Ελληνοκύπριους είναι η Ε.Ε. Ας το κάνει η Ε.Ε για να κάνουν ένα ξεκάθαρο βήμα. Διότι περισσότερη ανάγκη στο αέριο αυτό έχει η Ευρώπη», υπογράμμισε ο κ. Τσαβούσογλου.

Αναστασιάδης: Να αναγνωρίσουν πρώτα την Κυπριακή Δημοκρατία

«Αν πραγματικά θέλουν να συνομιλούμε, τότε θα πρέπει να αναγνωρίσουν την Κυπριακή Δημοκρατία», δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, απαντώντας στις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών περί διαμοιρασμού του φυσικού αερίου της Κύπρου.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος επανέλαβε το αίτημα για ισότιμο διαμοιρασμό του φυσικού αερίου με τους Τουρκοκύπριους, καλώντας την ΕΕ να παρέμβει για να περάσει μέσω Τουρκίας προς την Ευρώπη το φυσικό αέριο της Κύπρου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «αυτό που έχω να απαντήσω στον κ. Τσαβούσογλου είναι, αν πραγματικά θέλει να συνομιλούμε (τότε) πριν και πάνω από όλα θα πρέπει να αναγνωρίσουν την Κυπριακή Δημοκρατία.

Δεύτερο και εξίσου σημαντικό είναι να αποδεχθούν την πρόταση μας, την πρόσκληση μας είτε για διάλογο προς καθορισμό των διαχωριστικών γραμμών μεταξύ της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Τουρκίας ή να προσφύγουμε σε επιδιαιτησία.

Εάν και εφόσον αποδεχθούν κάτι ανάλογο και η απόφαση θα καθορίζει πλέον τις διαχωριστικές γραμμές μεταξύ της ΑΟΖ των δύο χωρών, τα πάντα μπορεί να είναι στο τραπέζι αν και εφόσον οι μελέτες δείξουν ότι μπορεί να είναι προσφορότερη μια ανάλογη λύση».

Ερωτηθείς αν η Λευκωσία προκρίνει αγωγό από το Ισραήλ στην Κύπρο και πλωτή μονάδα υγροποίησης στην Κύπρο και σε παρατήρηση ότι σήμερα η Βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δεν έδειξε να διαφωνεί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε ότι «δεν είναι θέμα της Κύπρου, είναι θέμα τετραμερούς απόφασης Κύπρου, Ισραήλ, Ελλάδας, Ιταλίας. Είναι ένα εγχείρημα για το οποίο η Ευρώπη έκρινε ότι θα πρέπει να χρηματοδοτήσει μάλιστα την έρευνα βιωσιμότητας, προκειμένου να εκτελεστεί. Συνεπώς, δεν είναι θέμα της Κύπρου ή ισχυρισμοί δικοί μας».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η πρόταση αφορά την Energeian, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι «δεν σχολιάζω προτάσεις, οι οποίες ακόμα βρίσκονται υπό συζήτηση».

Ερωτηθείς αν ακόμα θεωρεί τον αγωγό EastMed βιώσιμο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επεσήμανε ότι «τα πάντα θα εξαρτηθούν από τη μελέτη που διεξάγεται με χρηματοδότηση της ΕΕ».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στην απέλαση Ρώσου στρατιωτικού ακολούθου θα προχωρήσει η Βρετανία

Σοβαρός κίνδυνος για την Κύπρο και την Ελλάδα

ΣΥΡΙΖΑ: Συνεχείς οι προκλήσεις της Άγκυρας

Ενισχύονται οι οικονομικές σχέσεις Τουρκίας-Κουβέιτ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα