ΑΘΗΝΑ
11:06
|
04.05.2024
Στην έκθεση γνωστού μουσείου τέχνης στο Μπιλμπάο παρουσιάζονται 38 εμβληματικά αυτοκίνητα που σπάνια εκτίθενται σε δημόσια θέα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μία εντυπωσιακή έκθεση σπάνιων μοντέλων αυτοκινήτων του 20ου και 21ου αιώνα σχεδίασε ο Βρετανός αρχιτέκτονας Νόρμαν Φόστερ με θέμα «Κίνηση: Αυτοκίνητα, Τέχνη, Αρχιτεκτονική».

Η έκθεση γίνεται στο Μουσείο Γκούγκενχαϊμ στο Μπιλμπάο της Ισπανίας, που θεωρείται ένα από τα πιο γνωστά μουσεία σύγχρονης τέχνης αφότου εγκαινιάστηκε από τον Ισπανό πρώην βασιλιά Χουάν Κάρλος Α΄ στις 18 Οκτωβρίου 1997.

Στην έκθεση παρουσιάζονται 38 εμβληματικά αυτοκίνητα που σπάνια εκτίθενται σε δημόσια θέα μεταξύ των οποίων και εννιά από την προσωπική συλλογή του αρχιτέκτονα, συμπεριλαμβανομένων μιας Chrysler Airflow του 1934, μιας Jaguar E-Type του 1961 και ενός Dymaxion Car 4 του 2010.

Εκτίθενται παράλληλα και 300 έργα σύγχρονης τέχνης.

A green Dymaxion car

«Ανέκαθεν ήμουν παθιασμένος με το ντιζάιν σε λοκομοτίβες, αεροπλάνα και αυτοκίνητα και είχα το προνόμιο να οδηγήσω πολλά διαφορετικά είδη αεροπλάνων, ελικοπτέρων, τζετ και τη δυνατότητα να έχω μια μεγάλη ποικιλία οχημάτων» τόνισε ο 86χρονος Νόρμαν Φόστερ στα εγκαίνια της έκθεσης, αποκαλύπτοντας ότι το πρώτο αυτοκίνητο που οδήγησε ήταν ένα Morris Eight του 1935.

FOSTER + PARTNERS | Modulo.net - Il portale della progettazione

«Πάντα παθιαζόμουν για το σχεδιασμό των μηχανών, των αεροπλάνων και των αυτοκινήτων και είχα το προνόμιο να έχω πιλοτάρει πολλά διαφορετικά είδη μηχανών, αεροπλάνων, ελικοπτέρων, τζετ και πολλά, πολλά οχήματα» ανέφερε στα εγκαίνια της έκθεσης αειθαλής και δυναμικός όπως συνηθίζει εδώ και 8,5 δεκαετίες.

A yellow Pegaso Z-102 Cúpula car

Όλα τα αυτοκίνητα αυτής της πρωτότυπης έκθεσης φιγουράρουν πάνω σε ειδικές πλατφόρμες που σχεδίασε ο επιφανής αρχιτέκτονας. Οι θεατές μπορούν με έναν τρόπο να δουν ένα από τα πιο ενδιαφέροντα κομμάτια της ιστορίας του αυτοκινήτου όπως ένα «σκαθάρι» της Φολκσβάγκεν του 1951 και ένα πρωτότυπο Μίνι Κουπερ.

A small blue car and a camper van

Στην ίδια έκθεση θα βρει κανείς ακόμη και ένα αγωνιστικό αυτοκίνητο της εταιρίας Μερσεντές που συμμετείχε σε αγώνες ταχύτητας πριν δύο χρόνια.

A racing car at the Guggenheim Bilbao
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κρήτη: πρόστιμα και συλλήψεις κατά τη διάρκεια ελέγχων της ΕΛ.ΑΣ.

Γερμανία: εντοπίστηκε τάφος μισθοφόρου που πολέμησε στην Ουκρανία

Πρώτη αποστολή ναυσιπλοΐας μεγάλων αποστάσεων από το Ναυτικό του Ιράν

Σάμος: Δολοφονία 70χρονου από την κόρη του

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα