ΑΘΗΝΑ
05:43
|
14.11.2024
Πολλές οι αντιδράσεις από την αποκαλυπτική δημοσιογραφική έρευνα της ομάδας Reporters United για την παρακολούθηση του δημοσιογράφου από την ΕΥΠ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με κρατικά έγγραφα η δημοσιογραφική ερευνητική ομάδα «Reporters United» τεκμηριώνει πώς η ΕΥΠ, επικαλούμενη θέματα εθνικής ασφάλειας, υπέκλεπτε τις επικοινωνίες ενός δημοσιογράφου που εκείνη την εποχή ερευνούσε υποθέσεις ελλήνων τραπεζιτών και επιχειρηματιών. Το αποκαλυπτικό δημοσίευμα έχει προκαλέσει αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και διεθνείς δημοσιογραφικούς οργανισμούς. Το δημοσίευμα, μάλιστα, έρχεται σε συνέχεια ρεπορτάζ της προηγούμενης εβδομάδας από το insidestory.gr που έκανε λόγο για χακάρισμα του κινητού του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη.

Ο πιο εκτεθειμένος όλων, από το δημοσίευμα, είναι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς μετά από κυβερνητικές παρεμβάσεις η ΕΥΠ τελεί υπό τη δική του άμεση εποπτεία, με το Μαξίμου και την κυβέρνηση να βρίσκονται υπό ασφυκτική πίεση, καθώς απαιτούνται σοβαρές εξηγήσεις.

Το χρονικό όπως περιγράφεται στο ρεπορτάζ των Reporters United

Διαβάστε εδώ όλο το άρθρο. Βασικά της σημεία της έρευνας αποκάλυπταν

  • Σύμφωνα με τα έγγραφα, την 1η Ιουνίου του 2020, με τη διάταξη υπ’ αριθμ. Ε2402/2020, η ΕΥΠ κατέθεσε στην Cosmote αίτημα για άρση του απορρήτου σε αριθμό κινητού που ο δημοσιογράφος διατηρούσε στον πάροχο. Η άρση του απορρήτου ζητήθηκε για δύο μήνες -από την 1η Ιουνίου έως την 1η Αυγούστου 2020- με την επίκληση λόγων εθνικής ασφάλειας. 
  • Στις 13 Ιουλίου η ΕΥΠ, με τη διάταξη υπ’ αριθμ. Ε3077/2020, ζητάει παράταση της άρσης του απορρήτου του ίδιου αριθμού, πάλι για λόγους εθνικής ασφάλειας και για διάστημα δύο μηνών, έως την 1η Οκτωβρίου 2020.
  • Έναν μήνα αργότερα, στις 12 Αυγούστου, η ΕΥΠ, με τη διάταξη υπ’ αριθμ. Ε3580/2020, ζητάει ξαφνικά παύση της άρσης του απορρήτου, πριν δηλαδή εκπνεύσει το δεύτερο δίμηνο των παρακολουθήσεων.
  • Και οι τρεις διατάξεις -άρση απορρήτου, παράταση και παύση της άρσης- έγιναν μετά από άδεια που έδωσε η αρμόδια Εισαγγελέας, χωρίς την οποία είναι παράνομη η άρση του απορρήτου. Ωστόσο, η Εισαγγελέας που εκδίδει τις σχετικές διατάξεις άρσης του απορρήτου είναι η Εισαγγελέας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, θεσμός που στεγάζεται στο κτίριο της ΕΥΠ στην Κατεχάκη. Πρόκειται για τη Βασιλική Βλάχου, εισαγγελέα Εφετών. Οι διατάξεις της ΕΥΠ που αίρουν το απόρρητο των επικοινωνιών πολιτών για λόγους εθνικής ασφάλειας δεν αναφέρουν ούτε το όνομα του θιγόμενου ούτε εξειδικεύουν τους λόγους της άρσης του απορρήτου. Περιορίζονται στον αριθμό τηλεφώνου και στην αόριστη επίκληση της εθνικής ασφάλειας. Μόνο το 2021 εκδόθηκαν 13.751 τέτοιες άρσεις – με κάθε άρση να μπορεί να αντιστοιχεί σε παραπάνω από ένα τηλέφωνο. 
  • Στις 12 Αυγούστου 2020, τη μέρα που η ΕΥΠ ζήτησε να σταματήσει η άρση του απορρήτου του Κουκάκη, ο δημοσιογράφος κατέθεσε στην ΑΔΑΕ καταγγελία για να του γνωστοποιήσει αν παρακολουθούνται οι επικοινωνίες του σε δύο αριθμούς κινητών κι ένα σταθερό τηλέφωνο.

ΣΥΡΙΖΑ: «Σκάνδαλο τεραστίων διαστάσεων» η παρακολούθηση δημοσιογράφου από την ΕΥΠ

Ανακοίνωση για τις αποκαλύψεις εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με την Κουμουνδούρου να επιτίθεται σε υψηλούς τόνους στην κυβέρνηση σημειώνοντας «σήμερα η δημοκρατία στη χώρα μας δέχτηκε ένα σημαντικό πλήγμα. η αποκάλυψη ότι η ΕΥΠ ζήτησε την παρακολούθηση του κινητού του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη συνιστά σκάνδαλο τεραστίων διαστάσεων».

Η πρώτη πολιτική αντίδραση από το ΚΙΝΑΛ

Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση από το Κίνημα Αλλαγής. Το Γραφείο Τύπου του κόμματος, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφο, ανέφερε σχετικά:  Η προστασία του απορρήτου των επικοινωνιών και η ελεύθερη άσκηση της δημοσιογραφικής έρευνας αποτελούν θεμελιώδη δικαιώματα και αντίστοιχα υποχρεώσεις της Πολιτείας. Καλούμε κάθε αρμόδια κρατική αρχή να ενεργήσει το ταχύτερο δυνατό και να ερευνηθεί το θέμα σε όλες του τις πτυχές.

Εξηγήσεις ζητά το Διεθνές Ινστιτούτο Δημοσιογραφίας

Άμεση ήταν η κινητοποίηση και του Διεθνούς Ινστιτούτου Δημοσιογραφίας (IPI) το οποίο παρουσιάζει εκτενές ρεπορτάζ για το ζήτημα και προαναγγέλλει ότι θα ζητήσει γραπτές εξηγήσεις από την ελληνική κυβέρνηση. Καλεί, παράλληλα, την ελληνική δικαιοσύνη να παρέμβει. 

Το IPI, όπως και το MFRR (Media Freedom Rapid Response), στο οποίο συμμετέχουν οι μεγαλύτερες δημοσιογραφικές οργανώσεις του κόσμου, θα στείλουν επιστολή προς το Μαξίμου. 

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Σχέδιο Σμότριτς για τριχοτόμηση και προσάρτηση της Δυτικής Όχθης

Αντιμέτωπη με πιθανή, νέα στέρηση του δικαιώματος εκλέγεσθαι η Λεπέν

Συνέντευξη Κασσελάκη στον Alpha για το νέο κόμμα, τον Μητσοτάκη και τον Πολάκη

Σκοτώθηκαν άλλοι έξι Ισραηλινοί στρατιώτες στον νότιο Λίβανο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα