ΑΘΗΝΑ
03:52
|
13.09.2024
Υιοθέτησε το «δηλητηριώδες χάπι»… Τι προβλέπει και γιατί αποκαλείται έτσι αυτή η επιλογή.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το διοικητικό συμβούλιο του Twitter αποφάσισε να μην πέσει αμαχητί απέναντι στην πιθανή «επιθετική εξαγορά» του δισεκατομμυριούχου ιδιοκτήτη των εταιρειών, Tesla και SpaceX, Ίλον Μασκ. Ο Αμερικανός πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο (αλλού μπορεί να τον έλεγαν και ολιγάρχη) κατέθεσε προ ημερών προσφορά 54,2 δολαρίων ανά μετοχή ή 41,39 δισ. δολάρια για το σύνολο της εταιρείας κοινωνικής δικτύωσης.

Το Twitter απάντησε υιοθετώντας το μέτρο που συνήθως λαμβάνεται για να αποτραπεί η πιθανότητα μιας εχθρικής ή επιθετικής εξαγοράς, γνωστό κι ως «το δηλητηριώδες χάπι». Η εν λόγω κίνηση αποτρέπει οποιοδήποτε άτομο ή ομάδα από το να αποκτήσει πραγματική ιδιοκτησία τουλάχιστον του 15% των κοινών μετοχών μιας εταιρείας χωρίς την έγκριση του διοικητικού συμβουλίου, ενώ επιτρέπει σε άλλους μετόχους τη δυνατότητα να αγοράσουν επιπλέον μετοχές με έκπτωση.

Το διοικητικό συμβούλιο του Twitter κατέθεσε την αμυντική στρατηγική του στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ και εξέδωσε μια δήλωση λέγοντας ότι αυτό κρίθηκε αναγκαίο λόγω της «ανεπιθύμητης, μη δεσμευτικής πρότασης του κ. Μασκ να εξαγοράσει την εταιρεία».

«Το Σχέδιο Δικαιωμάτων θα μειώσει την πιθανότητα από οποιαδήποτε οντότητα, πρόσωπο ή όμιλο να αποκτήσει τον έλεγχο του Twitter μέσω ανοιχτής αγοράς (μετοχών), χωρίς να καταβάλει σε όλους τους μετόχους το κατάλληλο ασφάλιστρο ελέγχου ή χωρίς να παρέχει στο Διοικητικό Συμβούλιο επαρκή χρόνο για να προχωρήσει σε τεκμηριωμένες κρίσεις και να λάβει τα βέλτιστα μέτρα για τα συμφέροντα των μετόχων», αναφέρει η εταιρεία σε δελτίο τύπου. Η εταιρεία Twitter διευκρίνισε ότι το Σχέδιο Δικαιωμάτων δεν εμποδίζει το διοικητικό συμβούλιο να αποδεχτεί μια πρόταση εξαγοράς, εάν το Διοικητικό Συμβούλιο κρίνει ότι είναι προς το συμφέρον της εταιρείας και των μετόχων της.

Ο Τζος Γουάιτ, οικονομολόγος και πρώην στέλεχος της αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, δήλωσε στο BBC ότι «το δηλητηριώδες χάπι είναι μία από τις τελευταίες γραμμές άμυνας ενάντια σε μια εχθρική προσφορά εξαγοράς. Την αποκαλούμε η ‘πυρηνική’ επιλογή». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι είναι πλέον ξεκάθαρο πως το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας κοινωνικής δικτύωσης δεν αισθάνεται πως η προσφορά του Μασκ αντιστοιχεί στην πραγματική αξία του προϊόντος τους. «Ο Μασκ έδωσε το σήμα πως αυτή θα ήταν η ανώτατη προσφορά του και το διοικητικό συμβούλιο του Twitter έδωσε το πράσινο φως για το ‘δηλητηριώδες χάπι’», εξήγησε ο οικονομολόγος στο BBC.

Ο ίδιος, μάλιστα, εξέφρασε την έκπληξή του για την τακτική του Ίλον Μασκ. «Εάν ο τελικός σκοπός του είναι η απόκτηση του Twitter, τότε η προσέγγισή του δεν ήταν η ενδεδειγμένη. Θα έπρεπε να ξεκινήσει με μια ‘άλφα’ τιμή αφήνοντας ανοικτό το παράθυρο της διαπραγμάτευσης», πρόσθεσε.

Η αμυντική στρατηγική του Twitter έχει ημερομηνία λήξης και είναι η 14η Απριλίου του 2023.

Από την πλευρά του ο Ίλον Μασκ μία ημέρα νωρίτερα μιλώντας στο συνέδριο TED2022 στο Βανκούβερ του Καναδά παραδέχθηκε ότι δεν «είναι σίγουρος» αν τελικά θα είναι επιτυχής η προσφορά που κατέθεσε για την εξαγορά του Twitter.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πρόστιμα σε ψηφιακές πλατφόρμες για παραπληροφόρηση σχεδιάζει η Αυστραλία

Ελληνική αποστολή επιχειρηματιών στο Ιράκ τον Δεκέμβριο

Το να μην μιλάς για την Παλαιστίνη είναι μεγάλο προνόμιο

Φτώχεια, καταστροφή, ανεργία για τους Παλαιστίνιους σε Γάζα και Δυτική Όχθη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα