ΑΘΗΝΑ
01:03
|
27.04.2024
Η Μόσχα αποφάσισε να ανοίξει προξενείο στα Κατεχόμενα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Μόσχα αποφάσισε να ανοίξει προξενείο στα Κατεχόμενα, σε μια κίνηση που προμηνύει την εξέλιξη των διπλωματικών σχέσεων Ρωσίας-Τουρκίας και θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο σε μια ενδεχόμενη αναγνώριση της βόρειας κατεχόμενης Κύπρου.

Η είδηση αυτή αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα υπό το βάρος των εξελίξεων στις σχέσεις Ε.Ε.-Ρωσίας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, με τη διαφορά μεταξύ της ελληνικής και της τουρκικής διπλωματίας να γίνεται τώρα ορατή, καθώς μετά την ελληνική εμπλοκή στον πόλεμο και τη διευκόλυνση μεταφοράς στρατιωτικού υλικού μέσω της Αλεξανδρούπολης, η Μόσχα φαίνεται να περνά στην αντεπίθεση πραγματοποιώντας βήματα προς αναγνώριση των κατεχομένων.

Η «Καθημερινή» της Κύπρου αναφέρει πως ήδη από τον Ιανουάριο του 2021 η Ρωσία είχε προσεγγίσει τις Κυπριακές Αρχές προκειμένου να ενημερώσει –αλλά και να ζητήσει κατανόηση επί τούτου– για την πρόθεσή της να ανοίξει προξενικό γραφείο στα Κατεχόμενα.

Είχε επίσης προηγηθεί προκλητική δήλωση του Ρώσου ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ για “Τουρκική Δημοκρατία Βορείας Κύπρου”, με τον αξιωματούχο να δηλώνει ότι «Η ΤΔΒΚ ανακηρύχθηκε μονομερώς στο βορρά», προσθέτοντας ότι «Κανείς δεν αρνείται ότι είναι μέρος του διαλόγου με την ελληνοκυπριακή πλευρά».

Ο πρώην αντιπρόεδρος της τουρκικής εθνοσυνέλευσης , και αντιπρόεδρος του Κόμματος “Πατρίδα”, Χασάν Κορκμαζτζάν είπε ότι η Τουρκία πρέπει να αδράξει αυτή την ευκαιρία και ζήτησε την εισαγωγή του θέματος της ΤΔΒΚ για αναγνώριση.

Ο Κορκμαζτζάν είπε: «Είναι βασική αρχή της τουρκικής κρατικής παράδοσης η αξιολόγηση των γεγονότων από στρατηγική άποψη σε περιόδους έντονων διεθνών συγκρούσεων. Βρισκόμαστε σε μια περίοδο όπου η διαδικασία της παγκόσμιας αλλαγής περνάει από μεγάλες θυσίες. Πρέπει να κάνουμε κάθε μας βήμα από μια θέση που θα φροντίζει για την επιβίωση της Δημοκρατίας της Τουρκίας.

Επειδή η χώρα μας βρίσκεται υπό την ξεκάθαρη και πρωταρχική απειλή του αμερικανικού ιμπεριαλισμού μετά την κατάρρευση του Συμφώνου της Βαρσοβίας, το ΝΑΤΟ έχει πλέον μετατραπεί σε πλατφόρμα για την επέκταση του αμερικανικού ιμπεριαλισμού. Η συμμαχία προσπαθεί να περικυκλώσει την Τουρκία, άρα είναι για εμάς η μεγαλύτερη απειλή.

Η δήλωση του Σεργκέι Λαβρόφ είναι μια ευκαιρία και για την Τουρκία. Η αναφορά της Ρωσίας στην “ΤΔΒΚ”, η οποία ξεκίνησε επιχείρηση κατά του σχεδίου πολιορκίας των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, επιβάλλει στην Τουρκία την ευθύνη για την προώθηση του ζητήματος της αναγνώρισης του κομματιού αυτού.

Η Τουρκία πρέπει να πολεμήσει σε ένα ολοκληρωμένο μέτωπο ενάντια στο ΝΑΤΟ για τη δική της ασφάλεια. Θα πρέπει να εισαχθεί το θέμα της αναγνώρισης της ΤΔΒΚ».

Πηγές: Η Καθημερινή Κύπρου, Πενταπόσταγμα Ενημέρωσης

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δένδιας: 2 δισ. ευρώ θα κοστίσουν οι θόλοι αεράμυνας της χώρας

Τον Ερντογάν σουλτάνο αποδομεί ο ΥΠΕΞ του Ισραήλ

Αναβάλλεται το ταξίδι του Ερντογάν στις ΗΠΑ

Άπρακτοι επέστρεψαν από το Ισραήλ οι Αιγύπτιοι διαπραγματευτές…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα