ΑΘΗΝΑ
13:25
|
22.09.2024
Δεκάδες οι τραυματίες Παλαιστίνιοι πιστοί ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις ανοίγουν τον δρόμο στους Ισραηλινούς εποίκους.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συγκρούσεις ανάμεσα σε Παλαιστίνιους διαδηλωτές και Ισραηλινούς αστυνομικούς σημειώθηκαν και σήμερα το πρωί της Κυριακής στην πλατεία των Τεμενών στην Ιερουσαλήμ, τον τρίτο πιο ιερό τόπο του Ισλάμ. Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές δεκάδες είναι ήδη οι Παλαιστίνιοι τραυματίες από τη δεύτερη έφοδο των Ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας σε διάστημα 48 ωρών γύρω από το τέμενος Αλ Άσκα.  


Νωρίς σήμερα το πρωί, εκατοντάδες Ισραηλινοί αστυνομικοί εισέβαλαν στην πλατεία των Τεμενών και επιχείρησαν να απωθήσουν τους πιστούς που είχαν συγκεντρωθεί για το Ραμαζάνι ενώ παράλληλα άνοιγαν τον δρόμο προς το τείχος των Δακρύων για τους Ισραηλινούς εποίκους. Η ισραηλινή αστυνομία υποστηρίζει ότι οι δυνάμεις της εισήλθαν στην πλατεία για να «αποκαταστήσουν την τάξη», ενώ αυτόπτες μάρτυρες και μέλη των υπηρεσιών άμεσης βοήθειας έκαναν γνωστό πως περίπου 10 Παλαιστίνιοι τραυματίσθηκαν κατά τις συγκρούσεις αυτές. Πολλοί είναι οι παγιδευμένοι πιστοί στο τέμενος.

«Οι ομάδες μας περιέθαλψαν καμιά δεκαριά τραυματίες που συνδέονταν με τα γεγονότα στην Πλατεία των Τεμενών. Οκτώ άνθρωποι τραυματίσθηκαν κατά την έφοδο της αστυνομίας και δύο άλλοι από σφαίρες με επικάλυψη καουτσούκ», ανακοινώθηκε από την παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο.Τρεις από τους τραυματίες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο, διευκρίνισαν τα μέλη των υπηρεσιών άμεσης βοήθειας.

Σε ένα άλλο περιστατικό, στις παρυφές της Παλιάς Πόλης, που βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα της Ιερουσαλήμ, Παλαιστίνιοι πέταξαν πέτρες εναντίον τουριστικών λεωφορείων, τραυματίζοντας ελαφρά πέντε Ισραηλινούς, σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης και την αστυνομία, η οποία έκανε γνωστό πως συνέλαβε δύο Παλαιστινίους.

Τα επεισόδια αυτά σημειώνονται ενώ σήμερα η Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, γίνεται το σταυροδρόμι τριών μονοθεϊστικών θρησκειών. Οι Καθολικοί γιορτάζουν την Κυριακή του Πάσχα, οι προσευχές για το εβραϊκό Πάσχα συνεχίζονται, όπως και οι προσευχές για το μουσουλμανικό ιερό μήνα του Ραμαζανιού.


Το πρωί της Παρασκευής, έπειτα από εβδομάδες εντάσεων που συνδέονταν με επιθέσεις που έγιναν από δύο Παλαιστινίους στην περιοχή του Τελ Αβίβ και με ισραηλινές επιχειρήσεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, συγκρούσεις είχαν ξεσπάσει ανάμεσα στην αστυνομία και διαδηλωτές στην Πλατεία των Τεμενών, όπου βρίσκονται ο Θόλος του Βράχου και το τέμενος αλ-Άκσα.

Οι ισραηλινές δυνάμεις είχαν εισέλθει στο εσωτερικό του Αλ Άκσα κατά τις συγκρούσεις αυτές, οι οποίες προκάλεσαν τον τραυματισμό περισσότερων από 150 Παλαιστινίων.  Ο ΟΗΕ απηύθυνε απευθύνει έκκληση για αποκλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τουλάχιστον 51 νεκροί από έκρηξη σε ανθρακωρυχείο στο Ιράν (upd)

Δύο σεισμικές δονήσεις στην Χαλκιδική

Γερμανία: Το AfD βρίσκεται σε τροχιά για άλλη μια νίκη στις πολιτειακές εκλογές

Κατάρρευση διώροφου κτιρίου στην Ιταλία – 2 νεκροί, 2 διασωθέντες

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα