ΑΘΗΝΑ
13:51
|
25.04.2024
«Τρίζει» ο κυβερνητικός συνασπισμός του πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπένετ μετά τα σοβαρά επεισόδια στο τέμενος Αλ Άκσα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ισραηλινά στρατεύματα εκτόξευσαν δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου – λάμψης κατά πιστών μέσα στο τέμενος Αλ Άκσα στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ, νωρίς σήμερα το πρωί, προκαλώντας τον τραυματισμό τουλάχιστον 150 ατόμων, εκατοντάδες συλλήψεις και νέους τριγμούς στον ήδη ασταθή πολυκομματικό συνασπισμό της κυβέρνησης του Ισραηλινού πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπένετ, με τον ηγέτη του ισλαμικού κόμματος Ρά’αμ Μανσούρ Αμπάς που τη στηρίζει να προειδοποιεί για συνέπειες…

Ο Μανσούρ Αμπάς τόνισε, μετά την εισβολή της αστυνομίας, πως οι Μουσουλμάνοι έχουν αποκλειστικά δικαιώματα στο χώρο του τεμένους Αλ Άκσα. Πρόσθεσε πως οι εκεί καθημερινές εισβολές της αστυνομίας τα παραβιάζουν και προειδοποίησε πως το θέμα αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για το κόμμα του και για το όποιο «μέλλον» περαιτέρω στήριξης της κυβέρνησης στην 120μελή Κνέσετ.

«Τρίζει» ο κυβερνητικός συνασπισμός

Στη συνέχεια ο Ισραηλινός βουλευτής του ισλαμικού κόμματος Ρά’αμ, Μάζεν Γκνάιμ, απείλησε να εγκαταλείψει τον κυβερνητικό συνασπισμό «εάν οι ενέργειες της αστυνομίας στον ευλογημένο χώρο του αλ Άκσα δεν σταματήσουν αμέσως». Εάν ο Γκνάιμ υλοποιήσει την απειλή του τότε αυτό θα σημάνει την κατάρρευση της κυβέρνησης Μπένετ, λίγες μέρες μετά την απώλεια της πλειοψηφίας μίας έδρας που σήμανε η αποχώρηση της Ιντίτ Σίλμαν, από το κόμμα Γιαμίνα του Ναφτάλι Μπένετ, με θρησκευτικό πρόσχημα. Μετά την αποχώρηση της Σίλμαν,η κυβέρνηση Μπένετ είχε τη στήριξη 60 εκ των 120 βουλευτών. Εάν αποχωρήσει ακόμη και ένας βουλευτής από το κόμμα Ρά’αμ που στηρίζει κοινοβουλευτικά την ισραηλινή κυβέρνηση είναι σαφές πως οδηγούμαστε σε πρόωρες εκλογές…

Για αυτό το λόγο οι εξελίξεις πυροδότησαν νωρίτερα έκτακτη σύσκεψη υπουργών και αξιωματούχων των δυνάμεων ασφαλείας υπό την προεδρία του πρωθυπουργού.

Παλαιστινιακές πηγές αναφέρουν ότι η ισραηλινή αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα, χειροβομβίδες κρότου-λάμψης και σφαίρες από καουτσούκ για να διαλύσει πλήθος πιστών που προσπάθησε να επισκεφθεί το μεγαλοπρεπές τέμενος για την πρωινή προσευχή του Ραμαζανιού. 

Πώς δικαιολόγησαν την εισβολή στο Αλ Άκσα

Η δικαιολογία που προέβαλε η ισραηλινή αστυνομία για την εισβολή των αστυνομικών στο χώρο του τεμένους Αλ Άκσα, σε περίοδο Ραμαζανιού, ήταν η διάλυση πλήθους νεαρών που πετούσε πέτρες κατά Εβραίων που προσεύχονταν στο Δυτικό Τείχος, που απέχει ελάχιστα από το τέμενος του Αλ Άκσα, και η αυτοσχέδια πορεία μερικών δεκάδων μασκοφόρων με σημαίες της Χαμάς προς το τέμενος.

Νωρίτερα, η εφημερίδα Jerusalem Post, ανέφερε πως τρεις Ισραηλινοί συνελήφθησαν από φρουρούς του τζαμιού Αλ Άκσα το βράδυ της Πέμπτης, ενώ προσπαθούσαν να εισέλθουν κρυφά στο Όρος του Ναού με αμφίεση Αράβων, για να προσευχηθούν μολονότι αυτό απαγορεύεται από τη συμφωνία Ισραήλ-Ιορδανίας (που ακολούθησε τον πόλεμο του 1967), η οποία έχει το ρόλο κηδεμόνα στους ιερούς τόπους της Ιερουσαλήμ.

Την προηγούμενη μέρα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι τα σημεία διέλευσης με τη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας θα κλείσουν κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας της εβραϊκής γιορτής του Πάσχα, που συμπίπτει με τη δεύτερη Παρασκευή του ιερού μουσουλμανικού μήνα του Ραμαζανιού.

Το τέμενος αλ Άκσα, στην Πλατεία των Τεμενών βρίσκεται στην παλιά πόλη, στην ανατολική Ιερουσαλήμ, στον παλαιστινιακό τομέα, που κατέχει το Ισραήλ από τον Πόλεμο των Έξι Ημερών του 1967.

Πέρυσι, παρόμοια βίαια επεισόδια από τα ισραηλινά στρατεύματα και τους παράνομους εποίκους στο τέμενος αλ Άκσα πυροδότησαν την ισραηλινή επίθεση των 11 ημερών στην πολιορκημένη Γάζα που σκότωσε περισσότερους από 250 Παλαιστίνιους στη Γάζα και 13 Ισραηλινούς.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στα δικαστήρια ο Κωνσταντίνος Φλώρος για τον ξυλοδαρμό στη Βουλή – Αρνείται τις κατηγορίες

Ξεκίνησε η δίκη 3 χρόνια μετά τον θάνατο του Ιάσονα Λαλαούνη

Φορολογικές δηλώσεις: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για την υποβολή τους

Celebrities στα εστιατόρια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα