ΑΘΗΝΑ
08:25
|
30.09.2023
Η Λιβύη διέκοψε την παραγωγή πετρελαίου στο κοίτασμα της Ελ Φελ και στο πετρελαϊκό λιμάνι της Ζουεϊτίνα λόγω διαμαρτυριών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Λιβύη διέκοψε την παραγωγή πετρελαίου από το κοίτασμα πετρελαίου της Ελ Φελ την Κυριακή και δύο πηγές στο πετρελαϊκό λιμάνι της Ζουεϊτίνα ανέφεραν ότι οι εξαγωγές εκεί είχαν ανασταλεί αφού οι διαδηλωτές που ζητούν την παραίτηση του πρωθυπουργού της Τρίπολη Άμπντελ Χαμίντ Ντμπεϊμπά κατέλαβαν τις τοποθεσίες, αναφέρει το Reuters.

Η διακοπή των εργασιών στο Ελ Φελ και στη Ζουεϊτίνα θα παραλύσει την παραγωγή πετρελαίου της Λιβύης, η οποία ήταν κατά μέσο όρο 1,21 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα πριν από τις τελευταίες διακοπές λειτουργίας. Η ανωτέρα βία στο Ελ Φελ περιορίζει την παραγωγή της βορειοαφρικανικής χώρας κατά 70.000 βαρέλια την ημέρα.

Η Λιβύη έχει δύο ανταγωνιστικές κυβερνήσεις από τον Μάρτιο, όταν το ανατολικό κοινοβούλιο διόρισε τον Φατί Μπασάγκα στη θέση του Ντμπεϊμπά, ανανεώνοντας μια αντιπαράθεση μεταξύ της ανατολικής και της δυτικής χώρας. Ο Ντμπεϊμπά αρνήθηκε να παραχωρήσει την εξουσία στον Μπασάγκα, ο οποίος δεν έχει καταφέρει ακόμα να μπει στην Τρίπολη.

Η κρατική εταιρεία πετρελαίου NOC ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι μια ομάδα ατόμων, την οποία δεν ταυτοποίησε, μπήκε στις εγκαταστάσεις της Ελ Φελ την προηγούμενη μέρα και εμπόδισε τους υπαλλήλους να εργαστούν.

Εν τω μεταξύ, δύο μηχανικοί πετρελαίου στη Ζουεϊτίνα είπαν στο Reuters ότι διαδηλωτές μπήκαν στο λιμάνι την Κυριακή το πρωί εμποδίζοντας ένα δεξαμενόπλοιο να φορτώσει 1 εκατομμύριο βαρέλια στο λιμάνι.

Οι διαδηλωτές στο Ζουεϊτίνα δήλωσαν σε βίντεο που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι θα σταματήσουν την παραγωγή στο λιμάνι και τις πετρελαιοπηγές του έως ότου ο Ντμπεϊμπά αποχωρήσει από το γραφείο.

Περιγράφοντας τους εαυτούς τους ως μια ομάδα κατοίκων της Ζουεϊτίνα, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων, οι διαδηλωτές ζήτησαν επίσης την απόλυση του αρχηγού της NOC, Μουσταφά Σανάλα, ως αντίρρηση για τη μεταφορά εσόδων από το πετρέλαιο από την εταιρεία στην κυβέρνηση της Ντμπεϊμπά.

Το υπουργείο Οικονομικών είπε ότι η NOC μετέφερε 6 δις δολάρια από έσοδα από πετρέλαιο στον λογαριασμό του υπουργείου στην κεντρική τράπεζα την Πέμπτη.

Κανένα άμεσο σχόλιο δεν ήταν διαθέσιμο από το γραφείο του Ντμπεϊμπά.

Το υπουργείο πετρελαίου και φυσικού αερίου ανέφερε την Κυριακή σε δήλωση ότι αυτά τα κλεισίματα «θα βλάψουν τη θέση της NOC στις παγκόσμιες αγορές ως αποτέλεσμα της αδυναμίας της να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της».

Πηγή: Middle East Monitor

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Φρίκη σε κρεοπωλείο στο Μεσολόγγι: Γυναίκα προσπάθησε να καθαρίσει τη μηχανή και την έκοψε ολόκληρη

Καιρός σήμερα: Έως 30 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία – Που θα βρέχει

Ισπανία: Πώς ο εν δυνάμει Πρωθυπουργός σχημάτισε… αντιπολίτευση

Ποιοι υποψήφιοι δήμαρχοι στη Ρόδο απαντούν στα ερωτήματα για ελεύθερες παραλίες

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα