ΑΘΗΝΑ
01:37
|
01.05.2024
Ανησυχία της Μόσχας για τη στρατιωτική δραστηριότητα της Συμμαχίας στην Αρκτική αλλά και για την ένταξη Σουηδίας - Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ρωσία ανησυχεί για την αυξημένη δραστηριότητα των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Αρκτική και βλέπει κινδύνους «ακούσιων συγκρούσεων» στην περιοχή, ανέφερε στο TASS ο διακεκριμένος Ρώσος διπλωμάτης Νικολάι Κορτσούνοφ.

«Η διεθνοποίηση των στρατιωτικών δραστηριοτήτων της Συμμαχίας σε μεγάλα γεωγραφικά πλάτη, στα οποία εμπλέκονται κράτη εκτός από τα τοπικά μέλη της Συμμαχίας, δεν μπορεί να μην προκαλέσει ανησυχία», είπε ο διπλωμάτης, ο οποίος είναι επίσης Πρόεδρος της Επιτροπής Ανώτερων Αξιωματούχων στο Αρκτικό Συμβούλιο. «Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο ακούσιων συμβάντων, τα οποία, εκτός από κινδύνους για την ασφάλεια, μπορούν επίσης να προκαλέσουν σοβαρή ζημιά στο εύθραυστο οικοσύστημα της Αρκτικής».

Οι στρατιωτικές ασκήσεις του ΝΑΤΟ στο βόρειο τμήμα της Νορβηγίας δεν βοηθούν την ασφάλεια στην Αρκτική, είπε ο Κορτσούνοφ. «Η πρόσφατα αυξημένη δραστηριότητα του ΝΑΤΟ στην Αρκτική προκαλεί ανησυχία», είπε και πρόσθεσε ότι πρόσφατα πραγματοποιήθηκε στη βόρεια Νορβηγία άλλη μια μεγάλης κλίμακας στρατιωτική άσκηση της Σσυμμαχίας η οποία, όπως ανέφερε, «δεν συμβάλλει στη διασφάλιση της ασφάλειας στην περιοχή».

Οι μεγάλης κλίμακας διεθνείς ασκήσεις Cold Response ξεκίνησαν στη Νορβηγία στις 14 Μαρτίου και διήρκεσαν δύο εβδομάδες. Ήταν οι μεγαλύτεροι ελιγμοί υπό τη Νορβηγία από τη δεκαετία του 1980, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας. Στις ασκήσεις συμμετείχαν περίπου 30.000 στρατιώτες από 27 κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Φινλανδίας και της Σουηδίας που είναι χώρες εταίροι του ΝΑΤΟ.

Σουηδία και Φινλανδία

Η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ θα έβλαπτε την ασφάλεια και την εμπιστοσύνη στην Αρκτική, σημείωσε επίσης ο Ρώσος διπλωμάτης.

«Φυσικά, η επέκταση του ΝΑΤΟ σε βάρος των παραδοσιακά μη μελών χωρών δεν θα συμβάλει στην ασφάλεια και την αμοιβαία εμπιστοσύνη στην Αρκτική, την ενίσχυση της οποίας υποστήριξε σταθερά η Ρωσία», είπε ο Νικολάι Κορτσούνοφ, σχολιάζοντας την προοπτική να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ η Σουηδία και η Φινλανδία και πρόσθεσε ότι οι συζητήσεις για το θέμα αυτό βρίσκονται σε εξέλιξη στη Στοκχόλμη και το Ελσίνκι

«Θα ήθελα να σημειώσω ότι η μακροπρόθεσμη δέσμευση της Στοκχόλμης και του Ελσίνκι στην πολιτική της μη ευθυγράμμισης με στρατιωτικές συμμαχίες υπήρξε σημαντικός παράγοντας για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή της Βόρειας Ευρώπης και στην ευρωπαϊκή ήπειρο συνολικά», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Την περασμένη εβδομάδα, οι Times ανέφεραν, επικαλούμενοι πηγές, ότι το Ελσίνκι και η Στοκχόλμη θα μπορούσαν να υποβάλουν αίτηση για ένταξη ήδη από το καλοκαίρι.

Την Πέμπτη, ο Αντιπρόεδρος του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε ότι η Ρωσία θα ενισχύσει τα δυτικά της σύνορα εάν η Σουηδία και η Φινλανδία ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και τότε «δεν θα μπορεί να γίνεται πλέον λόγος για μη πυρηνικό καθεστώς στη Βαλτική».

Πηγή: Tass

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Συνάντηση Μπλίνκεν με το βασιλιά της Ιορδανίας για τη Γάζα

Φιλιππίνες και Κίνα σε νέα αντιπαράθεση για αμφισβητούμενο ύφαλο

Στο Δικαστήριο της Χάγης προσέφυγε ο Ισημερινός κατά του Μεξικού

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα