ΑΘΗΝΑ
02:10
|
27.04.2024
Το συριακό καθεστώς έχει αναγνωρίσει τους θανάτους τουλάχιστον 1.056 Σύριων που εξαφανίστηκαν βίαια από τις υπηρεσίες ασφαλείας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το συριακό καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ έχει αναγνωρίσει τους θανάτους τουλάχιστον 1.056 Σύριων που εξαφανίστηκαν βίαια από τις υπηρεσίες ασφαλείας όλα αυτά τα χρόνια, σύμφωνα με το Συριακό Δίκτυο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (SNHR).

Η έκθεση 14 σελίδων που δημοσιεύθηκε από την ομάδα για τα δικαιώματα, αξιώνεται ότι το καθεστώς έδωσε ακούσια στοιχεία για την πρακτική του στις βίαιες εξαφανίσεις και τους θανάτους όσων κρατούνταν μέσω των τμημάτων του Δημόσιου Μητρώου του, παραποιώντας δεδομένα για τους κρατούμενους.

Παρέχοντας φωτογραφίες και αντίγραφα των πιστοποιητικών θανάτου και αρχεία ορισμένων από αυτούς που σκοτώθηκαν μετά τη βίαια εξαφάνιση, η έκθεση τονίζει ότι από τις αρχές του 2018, διάφοροι αξιωματούχοι σε κρατικούς θεσμούς της Συρίας – όπως τα υπουργεία Εσωτερικών και Δικαιοσύνης – είχαν καταγράψει τους θανάτους εκείνων που είχαν προηγουμένως βίαια εξαφανιστεί στα κέντρα κράτησής του.

Αποκάλυψε επίσης συγκεκριμένα ότι από τις αρχές του 2018 έως τον Απρίλιο του 2022, αξιωματούχοι του καθεστώτος κατέγραψαν στα γραφεία του μητρώου του Πολίτη τους θανάτους τουλάχιστον 1.056 ατόμων υπό κράτηση, μεταξύ των οποίων δύο γυναίκες και εννέα παιδιά. Τα αίτια του θανάτου τους, φυσικά, δεν διευκρινίστηκαν, με αποτέλεσμα το SNHR να πιστεύει ότι –όπως συμβαίνει συνήθως– οι κρατούμενοι βασανίστηκαν μέχρι θανάτου.

Αυτοί οι καταγεγραμμένοι θάνατοι φέρεται να περιελάμβαναν ονόματα τα οποία το SNHR κατέγραψε ως εξαφανισμένα βίαια με τα χρόνια, με το καθεστώς να αρνείται να αναγνωρίσει την κράτησή τους.

Ένα βασικό παράδειγμα αυτού του φαινομένου παρουσιάζεται στην έκθεση ότι συνέβη από τις αρχές Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους έως τον τρέχοντα μήνα Απρίλιο, κατά τον οποίο οι θάνατοι τουλάχιστον 54 ατόμων από το νότιο χωριό Deir al Asafeer γνωστοποιήθηκαν στις οικογένειές τους από τα τμήματα του Ληξιαρχείου. Αυτό συνέβη παρά το γεγονός ότι το καθεστώς είχε προηγουμένως αρνηθεί οποιαδήποτε πληροφορία γι’ αυτούς.

Σε διαδικασίες διασταύρωσης δεδομένων, το SNHR αποκάλυψε ότι 36 από αυτά τα άτομα ήταν προηγουμένως εγγεγραμμένα στη βάση δεδομένων του SNHR με άτομα που εξαφανίστηκαν βίαια, ενώ μόνο 18 από αυτά ήταν νέες περιπτώσεις.

Τέτοιες πρακτικές, τονίζει η έκθεση, είναι η αναγνώριση από το καθεστώς ότι έχει εμπλακεί σε βίαιες εξαφανίσεις του συριακού πληθυσμού όλα αυτά τα χρόνια που αρνείται ότι το έκανε.

Ο διευθυντής του SNHR, Φαντέλ Αμπντούλ Γκανί, δήλωσε ότι «Παρόλο που το συριακό καθεστώς αρνιόταν πάντα ότι εξαφάνισε βίαια χιλιάδες Σύρους, τα περιστατικά του Πολιτικού Μητρώου αποκαλύπτουν ότι δεκάδες από αυτούς τους ανθρώπους έχουν πεθάνει και το συριακό καθεστώς δεν έχει ενημερώσει τις οικογένειές τους, ούτε παρέδωσε τα σώματά τους, παρόλο που μπορεί να έχουν περάσει χρόνια από τον θάνατό τους».

Πρόσθεσε ότι “δεν υπάρχει σχεδόν παγκοσμίως ένα καθεστώς παρόμοιο με το καθεστώς Άσαντ στις βάρβαρες σχέσεις του με τον λαό, εκτός από τη Βόρεια Κορέα. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να βοηθήσει 86.792 βίαια εξαφανισμένους Σύρους πολίτες, γιατί κάθε καθυστέρηση σημαίνει περισσότερους θανάτους στον συριακό λαό.”

Η έκθεση ανέφερε ότι καλεί τον ΟΗΕ και το Συμβούλιο Ασφαλείας του να πραγματοποιήσουν έκτακτη συνεδρίαση για να καθορίσουν την κατάσταση περίπου 86.000 ατόμων που παραμένουν βίαια εξαφανισμένα και υπό κράτηση. Προέτρεψε τον ΟΗΕ και το Συμβούλιο «να αναλάβουν δράση βάσει του Κεφαλαίου VII του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών για την προστασία των κρατουμένων από βέβαιο θάνατο εντός των κέντρων κράτησης, να βρουν έναν μηχανισμό που θα υποχρεώνει το συριακό καθεστώς να τερματίσει τα βασανιστήρια και τις εξαναγκαστικές εξαφανίσεις, και να λάβουν όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για να αποτρέψουν το συριακό καθεστώς να διώξει και να πειράξει ζωντανούς και νεκρούς».

Πηγή: Middle East Monitor

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι του προγράμματος Τουρισμός για Όλους 2024

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα