ΑΘΗΝΑ
12:54
|
28.11.2023
Η μικρή ομάδα εθελοντών συγκεντρώνει νυχθημερόν αιτήματα βοήθειας, μέσω του διαδικτύου προσπαθώντας να σώσει όσα μπορεί.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αβεβαιότητα και άγχος για την τύχη των οικόσιτων ζώων που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν στην τύχη τους όσοι  πολίτες αναγκαστούν να φύγουν από τα σπίτια τους στη Σαγκάη ώστε να μεταφερθούν σε κέντρα καραντίνας στο πλαίσιο των αυταρχικών μέτρων των σινικών αρχών για μηδενικά κρούσματα επιχειρούν να μικρύνουν και να απαλύνουν εθελοντές.

Μερικές δεκάδες νέοι και μεγαλύτεροι σε ηλικία οργανώνονται τώρα για να σώσουν γατάκια, σκυλιά, πουλιά και άλλα ζώα συντροφιάς από την πείνα και τη δίψα ή και τον βέβαιο θάνατο.

Εικόνα

Ως γνωστόν,σχεδόν 25 εκατομμύρια κάτοικοι είναι εγκλωβισμένοι μέσα στα σπίτια τους από τις αρχές Απριλίου στο πλαίσιο των αυταρχικών μέτρων  για μηδενική ανοχή στον Covid. Έτσι, όσοι βρίσκονται θετικοί στον νέο κορονοϊό, ακόμη και οι ασυμπτωματικοί, οδηγούνται σε κέντρα καραντίνας και απομονώνονται από τον υπόλοιπο πληθυσμό. Δυστυχώς οι άνθρωποι αυτοί δεν επιτρέπεται να πάρουν μαζί τους τα ζώα τους, που κινδυνεύουν να πεθάνουν από πείνα και δίψα, αφού μπορεί να μείνουν για ημέρες ή ακόμη και για εβδομάδες, χωρίς κανέναν να τα φροντίσει.

Πολλοί φοβούνται επίσης ότι ο σκύλος ή η γάτα τους θα υποβληθούν σε ευθανασία από τις υγειονομικές αρχές, κάτι που έχει ήδη γίνει αρκετές φορές στην Κίνα από την αρχή της πανδημίας. Το βίντεο που δείχνει ένα μέλος των υγειονομικών υπηρεσιών να χτυπάει μέχρι θανάτου ένα μικρό κόργκι, στις αρχές Απριλίου, προκάλεσε σάλο στο διαδίκτυο.

Τα πλάνα αυτά προκάλεσαν αληθινό «πανικό» στους ιδιοκτήτες ζώων, εξήγησε η Έριν Λι, μια 33χρονη Αμερικανίδα η οποία έχει ξεκινήσει μια «επιχείρηση διάσωσης» των γάτων και των σκύλων που εγκαταλείφθηκαν μόνα στα διαμερίσματα. Μέσα σε μερικές ημέρες, η Λι και οι φίλοι της οργάνωσαν ένα δίκτυο εκατοντάδων εθελοντών.

«Άθλιες συνθήκες»

Το δίκτυο βρήκε κάποιον που δήλωσε πρόθυμος να φιλοξενήσει προσωρινά τη γάτα της Ουάνγκ. «Δεν θα επιβίωνε μετά την απολύμανση στο διαμέρισμά μου» είπε η 28χρονη γυναίκα. «Δεν τολμώ ούτε να φανταστώ σε τι άθλιες συνθήκες θα βρισκόταν, χωρίς κανέναν να την ταΐζει» πρόσθεσε.

Πέρσι, τουλάχιστον τρεις γάτες και ένας σκύλος χτυπήθηκαν μέχρι θανάτου, με ξύλα ή σιδερόβεργες, από μέλη της υγειονομικής υπηρεσίας.

Αφού κυκλοφόρησε το βίντεο με το κόργκι, η Έριν Λι είπε ότι κατακλύστηκε από μηνύματα ιδιοκτητών που «ήθελαν να σώσουν τα ζώα τους με κάθε τίμημα».

Η μικρή ομάδα των εθελοντών συγκεντρώνει νύχτα και μέρα αιτήματα βοήθειας, μέσω του διαδικτύου.

Στη συνέχεια κατηγοριοποιούν τις πληροφορίες, ανάλογα με το πόσο επείγουσα είναι η κάθε κατάσταση.

Στο επόμενο βήμα, αναρτούν σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες και μηνύματα, στα κινεζικά και τα αγγλικά, μέχρι να βρεθεί ένας καλός Σαμαρείτης που θα δεχτεί να φιλοξενήσει το ζώο.

Διανομείς που έχουν το δικαίωμα να κυκλοφορούν και να εργάζονται παρά την καραντίνα στέλνονται κατόπιν να παραλάβουν τα ζώα από τις εισόδους των κτιρίων και να τα μεταφέρουν στη νέα κατοικία τους.

Πουλιά και ερπετά

Οι εθελοντές έχουν ήδη βοηθήσει εκατοντάδες γάτες και σκύλους, αλλά και μερικά πουλιά, ψάρια και ερπετά. Έστειλαν επίσης τροφή σε ένα κατάστημα ζώων, που είναι κλειστό και στο οποίο ζούσαν περίπου 50 χάσκι.

Συχνά, η «έξοδος» των ζώων από το διαμέρισμα αποτελεί σπαζοκεφαλιά. Κάποιοι δεν θέλουν να αναλάβουν το ρίσκο και να παρακάμψουν τις αυστηρές απαγορεύσεις που εφαρμόζουν οι αρχές. Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι οι άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας, που βρίσκονται σχεδόν σε όλα τα κτίρια κατοικιών στις μεγάλες πόλεις της Κίνας, συχνά αρνούνται να μεταφέρουν τα ζώα μέχρι την είσοδο. Και οι διανομείς, που συνήθως μεταφέρουν τρόφιμα ή άλλα είδη πρώτης ανάγκης, ζητούν υψηλότερη αμοιβή για να αναλάβουν ένα ζώο.

Πρόσφατα, οι «διασώστες» χρειάστηκαν μιάμιση ώρα για να μεταφέρουν έναν σκύλο από το διαμέρισμα του αφεντικού του σε ένα άλλο κτίριο που απέχει μόλις 600 μέτρα, εξήγησε η Έριν Λι.

Και αυτό γιατί συχνά πρέπει επίσης να δώσουν στις αρχές να καταλάβουν ότι θα υπάρχουν «αρνητικές αντιδράσεις» και θα αμαυρωθεί η εικόνα της χώρας αν κακοποιηθεί κάποιο ζώο, είπε ο Όσιαν Ζανγκ, που βοήθησε στις «διαπραγματεύσεις» για την απελευθέρωση του ζώου. «Αν συνεχίζουμε να εργαζόμαστε όλοι μαζί, τότε οι επείγουσες καταστάσεις (…) είναι δυνατόν να επιλυθούν μέσα σε μερικές ώρες» κατέληξε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στη στάση εργασίας της ΕΣΗΕΑ

Καθηγητές φέρνουν δικές τους σόμπες για τα μαθήματα στο Μουσικό Σχολείο Ηρακλείου

Ανάπαυλα για τους κατοίκους της Γάζας καθώς παρατείνεται η εκεχειρία

Πάτρα: Απατεώνας απέσπασε από 32χρονη 3.000 ευρώ τάζοντας επιδότηση για λάδι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα