ΑΘΗΝΑ
08:31
|
23.09.2024
Στη σκιά της μαζικής ισραηλινής βίας στο τέμενος Αλ Ακσά.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο διχασμένος κυβερνητικός συνασπισμός του του ισραηλινού πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπένετ αντιμετώπισε νέα διάσπαση την Κυριακή, όταν το αραβο-ισραηλινό κόμμα Raam «ανέστειλε» τη συμμετοχή του, μετά τη βία στο τέμενος Αλ Ακσά που άφησε πίσω της 170 τραυματίες.

Η κυβέρνηση — ένα ιδεολογικά ανόμοιο μείγμα αριστερών, σκληροπυρηνικών εβραϊκών εθνικιστικών και θρησκευτικών κομμάτων, καθώς και του Raam — είχε ήδη χάσει την ισχνή πλειοψηφία της πριν λίγες ημέρες όταν ένα θρησκευόμενο μέλος παραιτήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση για διανομή ζυμωτού ψωμιού στο νοσοκομεία.

Έκτοτε, ημέρες βίας γύρω από το συγκρότημα του τεμένους Αλ Ακσά στην Ιερουσαλήμ που αποτελεί ιερό τόπο τόσο για τους μουσουλμάνους οδήγησαν το Raam σε παραίτηση.

«Αν η κυβέρνηση συνεχίσει τα αυθαίρετα μέτρα» στην Πλατεία των Τζαμιών, «θα υποβάλουμε την συλλογική μας παραίτηση», απείλησε το κόμμα Raam που συμμετέχει με 4 βουλευτές στον συνασπισμό που απαρτίζεται από 60 βουλευτές, έναν λιγότερο από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Η δήλωση ήρθε λίγες ώρες αφότου περισσότεροι από 20 Παλαισίνιοι τραυματίστηκαν σε νέο γύρο επεισοδίων μέσα και γύρω από το τέμενος, ανεβάζοντας τον αριθμό των τραυματιών από την Παρασκευή σε περισσότερους από 170, σε μια τεταμένη περίοδο που το εβραϊκό Πάσχα συμπίπτει με τον μουσουλμανικό μήνα νηστείας του Ραμαζανιού.

Και όλα αυτά στη σκιά μιας ήδη τεταμένης κατάστασης με τη θανατηφόρα βία των ισραηλινών δυνάμεων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, να έχει αφήσει πίσω της, από τα τέλη Μαρτίου, 36 νεκρούς Παλαιστίνιους.

Από την πλευρά του, το κόμμα Λικούντ του Μπενιαμίν Νετανιάχου κάλεσε και πάλι σήμερα τους βουλευτές της δεξιάς να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση συνασπισμού και να σχηματίσουν μία «κυβέρνηση της δεξιάς» με την συμμετοχή των ορθόδοξων εβραϊκών κομμάτων και της άκρας δεξιάς.

Με πληροφορίες από France 24

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Γερμανία: Οριακή νίκη για το SPD στις εκλογές στο Βρανδεμβούργο

Το Ισραήλ μεταξύ σφύρας και άκμονος

Βαγγέλης Τσεκούρας, 1953-2024

«Λυδία Λίθος» στην ενότητα της Αριστεράς η πρόταση καθαίρεσης του Μακρόν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα