ΑΘΗΝΑ
17:16
|
25.04.2024
Η επιστολή του Βαλέριου Ασλανίδη, προέδρου του ελληνικού συλλόγου της Ανάπα στη Ρωσία, για την ανθρωπιστική κρίση στην Ουκρανία πέρα από προπαγάνδες και καιροσκοπισμούς.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μια επιστολή με αποδέκτες τους απανταχού Έλληνες στον κόσμο στέλνει σήμερα ο Βαλέριος Ασλανίδης, ο πρόεδρος του ελληνικού συλλόγου της Ανάπα και της Επιτροπής Δημογερόντων των Ελλήνων του Κρασνοντάρ στη Ρωσία ζητώντας να δουν την κατάσταση στην Ουκρανία πέρα από κάθε προπαγάνδα και πολιτική σπέκουλα.

Ο Βαλέριος Ασλανίδης εκφράζει τη δυσφορία του για τα πρόσφατα «δυσφημιστικά» δημοσιεύματα σε μέσα ενημέρωσης της Ελλάδας για το πώς οι Έλληνες της Ρωσίας βοηθούν και στέκονται καθημερινά στο πλευρό των δοκιμαζόμενων ελληνικών πληθυσμών στο Ντονιέτσκ, τη Μαριούπολη, το Λουγκάνσκ και το Μπρντιάνσκ. Ο Βαλέριος Ασλανίδης, εμβληματική προσωπικότητα του ποντιακού ελληνισμού της Μαύρης Θάλασσας, είχε συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκο Δένδια τον περασμένο Μάιο στο πλαίσιο της περιοδείας του Έλληνα διπλωμάτη στις ελληνικές περιοχές νότιας Ρωσίας. «Συγγνώμη, αργήσαμε!», είχε πει τότε ο κ. Δένδιας μιλώντας με τον κ. Ασλανίδη στο οινοποιείο του στο Βιτιάζεβο.

Σήμερα ο Βαλέριος Ασλανίδης στέλνει μια κραυγή αγωνίας για την «ανήκουστη» ανθρωπιστική κρίση στο Ντονμπάς και ζητεί να αναθεωρήσουν όσοι  «εμφάνισαν με σκανδαλώδεις χαρακτηρισμούς την είδηση για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας από τις Οργανώσεις των Ελλήνων της Ρωσίας προς τους δοκιμαζόμενους κατοίκους της Μαριούπολης και των γύρω χωριών».

Αναλυτικά η επιστολή του Βαλέριου Ασλανίδη:

«Αγαπητοί συμπατριώτες μου,

Απευθύνομαι με την επιστολή αυτή σε όλη την ελληνική κοινωνία, σε όλους τους Έλληνες πολίτες, πολιτικούς, δημοσιογράφους και δημόσιους λειτουργούς, επιθυμώντας επίσης να ακουστώ από όλους τους απόδημους Έλληνες, τα αδέλφια μας σε όλο τον κόσμο. Εμείς, οι Έλληνες της Ρωσίας, έχουμε αποδείξει πολλάκις με έργα, ότι βρισκόμαστε σταθερά πλάι σε όλους τους αδελφούς μας, Ελλαδίτες και απόδημους, κάθε φορά που αυτοί δοκιμάζονται, όπως σήμερα τα αδέλφιά μας στην Ουκρανία, και συγκεκριμένα στο Ντονιέτσκ, τη Μαριούπολη, το Λουγκάνσκ και το Μπρντιάνσκ.

Τούτο δε, το πράττουμε χωρίς να λογαριάζουμε την πολιτική προπαγάνδα και τις προσπάθειες διάφορων καιροσκόπων να αμαυρώσουν την ειλικρινή μας προσπάθεια να στηρίξουμε τα αδέλφιά μας. Θεωρούμε καθήκον μας να βρισκόμαστε πάντα πλάι στους αδελφούς μας Έλληνες που υποφέρουν, όπου κι αν βρίσκονται, όποιες συνθήκες κι αν επικρατούν.

Προσφάτως έλαβαν χώρα, παντελώς απαξιωτικές και δυσφημιστικές δημοσιεύσεις στον ελλαδικό τύπο, οι οποίες εμφάνισαν με σκανδαλώδεις χαρακτηρισμούς την είδηση για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας από τις οργανώσεις των Ελλήνων της Ρωσίας προς τους δοκιμαζόμενους κατοίκους της Μαριούπολης και των γύρω χωριών, οι οποίες προκάλεσαν ένα κύμα οργής και αγανάκτησης στα μέλη των τοπικών ελληνικών κοινοτήτων της Ρωσίας.

Απευθυνόμενος στους συντάκτες των προαναφερθέντων δημοσιευμάτων, ερωτώ:

Κύριοι, είστε βέβαιοι ότι αντιλαμβάνεστε την πραγματική κατάσταση που επικρατεί στη Μαριούπολη και γενικότερα στην Ουκρανία;

Καθημερινώς, λαμβάνουμε εκατοντάδες τηλεφωνήματα και μηνύματα με εκκλήσεις για βοήθεια από συγγενείς, φίλους και γνωστούς, που έχουν εγκλωβιστεί και αποκλειστεί στην εμπόλεμη περιοχή. Τα χωριά Σαρτανά, Ταλακόβκα, Τσερμάλικ, Μπουγκάς, Γκρανίτνοε κι άλλα χωριά με ελληνικό πληθυσμό στέλνουν εκκλήσεις για βοήθεια. Το Ντονμπάς βιώνει μια ανήκουστη ανθρωπιστική κρίση. Οι μεγάλες ελλείψεις σε νερό, φαγητό, θέρμανση, ηλεκτροδότηση και φάρμακα έχουν ως συνέπεια να χάνονται καθημερινά ανθρώπινες ζωές. Σπίτια έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. Λόγω των μεγάλων καταστροφών στο οδικό δίκτυο, οικισμοί και χωριά έχουν αποκλειστεί, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να φτάσει η ζωτικής σημασίας γι’ αυτούς ανθρωπιστική βοήθεια.

Κύριοι, έχετε αναρωτηθεί ποτέ, αν υπάρχουν και ποιοι τρόποι για να φτάσει η ανθρωπιστική βοήθεια στους κατοίκους των περιοχών που έχουν αποκλειστεί και χαροπαλεύουν;

Σας πληροφορώ λοιπόν, ότι η μόνη οδός που παραμένει σήμερα ανοικτή για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη δοκιμαζόμενη περιοχή της Μαριούπολης, περνάει από το Ντονιέτσκ. Σας πληροφορώ επίσης, ότι ματαίως κοπιάζετε, εμείς θα συνεχίσουμε την ανθρωπιστική μας αποστολή, διότι πάνω από τα όποια πολιτικά παιχνίδια και προσκαίρως εξυπηρετούμενα θεμιτά και μη συμφέροντα, είναι η ανθρώπινη ζωή. Αυτή προσπαθούμε να διασώσουμε.

Οι Έλληνες της Ρωσίας:

-Ήδη έχουμε προσφέρει στους κατοίκους της Μαριούπολης 20 βαν – μικρά λεωφορεία, τα οποία εξυπηρετούν καθημερινά τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής παραδίδοντας σ’ αυτούς, αναγκαία τρόφιμα και φάρμακα, ενώ χρησιμοποιούνται και για την απομάκρυνση των τραυματιών και των αρρώστων από την περιοχή.

-Επίσης προσφέρουμε καθημερινά στους κατοίκους πόσιμο νερό, εξυπηρετώντας κάθε φορά εκατοντάδες πολίτες, που αναμένουν σε τεράστιες ουρές για να προμηθευθούν νερό.

-Έχουμε προσφέρει επίσης σημαντικό αριθμό γεννητριών, οι οποίες χρησιμοποιούνται από τη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της περιοχής για την ηλεκτροδότηση των πληγέντων.

Πείτε μου παρακαλώ, αν πράγματι πιστεύετε ότι σας έχει παραχωρηθεί το αποκλειστικό προνόμιο και δικαίωμα να κρίνετε πώς και ποιος δύναται να προσφέρει βοήθεια στον δοκιμαζόμενο συμπατριώτη και ομοεθνή του;

Αλήθεια, πιστεύετε ότι υπό τις παρούσες συνθήκες, όταν κάθε ποτήρι νερού και κάθε πιάτο φαγητού που προσφέρεται μετράει, είναι καιρός για να επιχειρηματολογεί κανείς για το αν η επιλεγείσα οδός για τη μεταφορά και παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας είναι η πλέον ενδεδειγμένη σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα;

Τα διδάγματα που προσφέρει, το γεμάτο από τραγωδίες, πρόσφατο ιστορικό παρελθόν μας, δεν επιτρέπουν να εμφιλοχωρήσουν στη σκέψη μας τα διλήμματα, το αν είναι πρέπον ή όχι να ανταποκριθούμε στο αίτημα των αδελφών μας για βοήθεια, το αν έχουμε ή όχι το δικαίωμα να τους στερήσουμε την απολύτως αναγκαία για την επιβίωση τους βοήθεια.

Πιστέψτε με, σήμερα δεν είναι καιρός για πολιτική σπέκουλα, απόδοση ευθυνών και « κυνήγι μαγισσών». Εμείς οι Έλληνες, όπως και κάθε πολιτισμένος λαός, προκειμένου να σωθεί έστω και μία επιπλέον ύπαρξη – ζωή που είναι κλειδωμένη – εγκλωβισμένη σε υπόγειο κάποιου κτιρίου της Μαριούπολης, οφείλουμε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, να απαλλαγούμε από τις προκαταλήψεις και τα στερεότυπα, τα οποία μας επιβάλλονται έξωθεν.

Με εντολή των μελών των Ελληνικών Κοινοτήτων της Ρωσίας, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου της πόλεως Ανάπα και της Επιτροπής Δημογερόντων των Ελλήνων του Νομού Κρασνοντάρ Ρωσίας, Βαλέριος Ασλανίδης».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τον ΚΟΣΜΟ ενόψει ευρωεκλογών παρουσίασε ο Πέτρος Κόκκαλης

Eurostat: Προτελευταία η Ελλάδα στην απασχόληση στη λίστα της Ε.Ε.

Οι ΗΠΑ και 17 χώρες ζητούν από τη Χαμάς να αφήσει τους ομήρους

Αυστραλία: Ξεβράστηκαν δεκάδες μαυροδέλφινα σε ακτή

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα