ΑΘΗΝΑ
14:48
|
18.05.2024
Ραϊσί : «Εάν προσπαθήσετε να κάνετε οποιαδήποτε ενέργεια εναντίον του ιρανικού έθνους οι ένοπλες δυνάμεις μας δεν θα σας αφήσουν ήσυχους».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί προειδοποίησε σήμερα ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του δεν θα αφήσουν τον προαιώνιο εχθρό Ισραήλ σε ησυχία αν αποφασίσει να κινηθεί εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

«Πρέπει να γνωρίζετε ότι εάν προσπαθήσετε να κάνετε οποιαδήποτε ενέργεια εναντίον του ιρανικού έθνους… οι ένοπλες δυνάμεις μας δεν θα σας αφήσουν ήσυχους», είπε ο Ραΐσι, κατά τη διάρκεια στρατιωτικής παρέλασης που πραγματοποιήθηκε για τον εορτασμό της Εθνικής Ημέρας Στρατού.

Τα σχόλιά του έρχονται μέρες αφότου προειδοποίησε το γειτονικό Ιράκ να μην χρησιμοποιεί το έδαφός του για δραστηριότητες που διαταράσσουν την ασφάλεια του Ιράν.

Τον περασμένο μήνα, οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν, ο ιδεολογικός βραχίονας του στρατού, είπαν ότι εκτόξευσαν δώδεκα βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον μιας στρατηγικής τοποθεσίας στο Αρμπίλ, την πρωτεύουσα της αυτόνομης περιοχής του βόρειου Κουρδιστάν του Ιράκ, ισχυριζόμενοι ότι χρησιμοποιείται από το Ισραήλ.

Ωστόσο, ο κυβερνήτης του Αρμπίλ Ουμίντ Χουσνάου απέρριψε ως «αβάσιμη» την παρουσία ισραηλινών τοποθεσιών μέσα και γύρω από την πόλη.

Επίσης τον περασμένο μήνα, το Ισραήλ φιλοξένησε συνομιλίες στις οποίες συμμετείχαν κορυφαίοι Άραβες διπλωμάτες και ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, λέγοντας ότι η συνάντηση θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στην Τεχεράνη.

«Αυτή η νέα αρχιτεκτονική, οι κοινές δυνατότητες που χτίζουμε, εκφοβίζει και αποτρέπει τους κοινούς μας εχθρούς — πρώτα και κύρια το Ιράν και τους πληρεξούσιους του», δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Γιαίρ Λαπίντ στο τέλος της συνάντησης στο νότιο Ισραήλ.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε καθώς οι παγκόσμιες δυνάμεις διαπραγματεύονταν έναν τρόπο για να αναβιώσουν την πυρηνική συμφωνία του 2015 με το Ιράν προκειμένου να περιορίσουν τις πυρηνικές δραστηριότητές του με αντάλλαγμα την ελάφρυνση των κυρώσεων. Το Ισραήλ είναι κατηγορηματικά αντίθετο στην αρχική συμφωνία και σε κάθε προσπάθεια αποκατάστασής της.

Η συμφωνία άρχισε να καταρρέει το 2018 όταν ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αποχώρησε και επέβαλε εκ νέου τις κυρώσεις, με αποτέλεσμα το Ιράν να εντείνει με τη σειρά του ξανά το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Την Πέμπτη, ο Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ δήλωσε ότι το Ιράν άρχισε να κατασκευάζει εξαρτήματα για μηχανές που χρησιμοποιούνται για τον εμπλουτισμό ουρανίου σε ένα νέο εργαστήριο στο Νατάνζ, την κύρια πυρηνική εγκατάσταση της χώρας.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) είπε ότι το νέο εργαστήριο αντικαθιστά μια πυρηνική εγκατάσταση στο Καράτζ, κοντά στην Τεχεράνη, μετά από μια επίθεση εκεί πέρυσι, για την οποία το Ιράν είπε ότι ήταν μια πράξη δολιοφθοράς που πραγματοποίησε το Ισραήλ.

Πηγή: France24

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Γεωργία: Παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας καταγγέλλει το κυβερνών κόμμα

Ζελένσκι: Η ρωσική επίθεση στο Χάρκοβο μπορεί να έχει και δεύτερο κύμα

Πρόεδρος Κένυας: Διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα χωρίς αποκλεισμούς

Κυβερνητικός εκπρόσωπος Ιράν: Αδιαφορία από Δύση και Ισραήλ για το Διεθνές Δίκαιο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα