ΑΘΗΝΑ
10:24
|
02.05.2024
Οι σημερινοί θάνατοι είναι οι πρώτοι που αναγνωρίζονται επίσημα από τις αρχές σε ολόκληρη τη χώρα από τον Μάρτιο του 2020.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Κίνα ανέφερε τους θανάτους τριών ανθρώπων από Covid στη Σαγκάη για πρώτη φορά από τότε που ο οικονομικός κόμβος μπήκε σε λοκντάουν στα τέλη Μαρτίου. Σύμφωνα με ανακοίνωση της επιτροπής υγείας της πόλης, τα θύματα ήταν ηλικίας μεταξύ 89 και 91 ετών, έπασχαν από υποκείμενα νοσήματα και δεν είχαν εμβολιαστεί.

Η πόλη, στην οποία σύμφωνα με τους αξιωματούχους μόνο το 38% των κατοίκων άνω των 60 ετών έχει εμβολιαστεί, πρόκειται τώρα να εισέλθει σε έναν άλλο γύρο μαζικών τεστ, πράγμα που σημαίνει ότι το αυστηρό λοκντάουν, που έχει προκαλέσει μεγάλη οργή μεταξύ των κατοίκων, θα συνεχιστεί για τέταρτη εβδομάδα.

Μέχρι τώρα, η Κίνα είχε υποστηρίξει ότι κανείς δεν πέθανε από τον Covid στην πόλη – ένας ισχυρισμός που αμφισβητείται όλο και περισσότερο. Οι σημερινοί θάνατοι είναι, επίσης, οι πρώτοι θάνατοι που συνδέονται με τον Covid που αναγνωρίστηκαν επίσημα από τις αρχές σε ολόκληρη τη χώρα από τον Μάρτιο του 2020.

Σύμφωνα με τον Guardian, στο Διαδίκτυο, πολλοί κάτοικοι της Σαγκάης δεν αμφισβητούν μόνο τον τρόπο αντιμετώπισης της επιδημίας, αλλά και την επίσημη αφήγηση του Πεκίνου, η οποία δίνει έμφαση στο συλλογικό καλό. Πλάνα από τοπικές διαμαρτυρίες έχουν ανέβει στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Έχουν αφαιρεθεί από τους λογοκριτές, αλλά έχουν επανεμφανιστεί σε δυτικές πλατφόρμες όπως το Twitter και το Facebook τα οποία είναι αμφότερα αποκλεισμένα στην Κίνα.

Ωστόσο, παρά την αυξανόμενη δυσαρέσκεια, υπάρχουν ελάχιστα σημάδια ότι οι αρχές σκέφτοναι να αλλάξουν πορεία. Θλιβερές ιστορίες εξουθενωμένων αξιωματούχων έχουν διαδοθεί ευρέως στο διαδίκτυο τις τελευταίες ημέρες, συμπεριλαμβανομένης μιας για έναν 55χρονο τοπικό υπάλληλο δημόσιας υγείας, ο οποίος λέγεται ότι αυτοκτόνησε στο γραφείο του λόγω της πίεσης που δεχόταν.

Την Τετάρτη, ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ είπε στους αξιωματούχους του: «Είναι απαραίτητο να ξεπεραστούν οι παραλυτικές σκέψεις, η κούραση από τον πόλεμο και η χαλαρή νοοτροπία», ενώ την Παρασκευή, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επανέλαβε την ακλόνητη δέσμευση της κυβέρνησης για «μηδέν Covid».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ανάληψη ευθύνης για παρέμβαση σε εκδήλωση με ομιλητή τον Χρυσοχοΐδη

Θεσσαλονίκη: Σπασμένα και ξεριζωμένα δέντρα που είχαν φυτευτεί στη μνήμη των νεκρών των Τεμπών

Κατεδάφιση Σοβιετικού Μνημείου στην Ουκρανία

Θεσσαλονίκη: Μαζική συμμετοχή στην πρωτομαγιάτικη πορεία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα