ΑΘΗΝΑ
02:21
|
05.05.2024
Η διορισμένη επί προεδρίας Τραμπ, Κάθριν Κίμπαλ Μιζέλ, έκρινε την οδηγία «παράνομη» επειδή υπερέβαινε τη νομοθετική εξουσία των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ομοσπονδιακή δικαστής στη Φλόριντα ακύρωσε την εντολή της κυβέρνησης Μπάιντεν για την υποχρεωτικότητα της χρήσης μάσκας στα αεροπλάνα και σε άλλα μέσα μαζικής μεταφοράς. Η δικαστής, Κάθριν Κίμπαλ Μιζέλ, απεφάνθη ότι η οδηγία είναι «παράνομη» καθώς υπερβαίνει τη νομοθετική εξουσία των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) και επειδή η εφαρμογή της παραβίαζε τη διοικητική νομοθεσία. Ως εκ τούτου η αρχή Αερομεταφορών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι εφεξής η χρήση της προστατευτικής μάσκας για τον νέο κορονοϊό δεν θα είναι υποχρεωτική.

Η διοίκηση των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ανακοίνωσε μόλις την περασμένη εβδομάδα την παράταση της εν λόγω οδηγίας έως τις 3 Μαΐου λόγω της αύξησης των κρουσμάτων της νόσου Covid-19.  

Η δικαστής Μιζέλ έχει την έδρα της στη Φλόριντα, αλλά οι ομοσπονδιακοί δικαστές έχουν τη δυνατότητα να εκδίδουν αποφάσεις, οι οποίες μπορούν να μπλοκάρουν ή να ακυρώνουν πανεθνικές κυβερνητικές πολιτικές. Η απόφαση της δικαστή καταργεί ουσιαστικά τη χρήση μάσκας σε όλα τα αεροδρόμια, τα τρένα, τα ταξί και τους κόμβους διέλευσης. Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, χαρακτήρισε «απογοητευτική» τη δικαστική απόφαση επισημαίνοντας ότι το CDC εξακολουθεί να συνιστά στους ταξιδιώτες να καλύπτουν το στόμα και τη μύτη τους.

Η σχετική προσφυγή έγινε τον περασμένο Ιούλιο από τη συντηρητική ομάδα Health Freedom Defense Fund (HFDF) και δύο κατοίκους της Φλόριντα που ισχυρίστηκαν ότι η χρήση μάσκας αύξησε το άγχος και τις κρίσεις πανικού. Οι ενάγοντες υποστήριξαν ότι η εντολή του CDC ήταν «αυθαίρετη» και εξαιρούσε ορισμένες ομάδες – όπως παιδιά κάτω των δύο ετών.

Στην απόφασή της, η διορισμένη επί προεδρίας Τραμπ, δικαστής Μιζέλ, ανέφερε: «το σύστημά μας δεν επιτρέπει στις υπηρεσίες να ενεργούν παράνομα ακόμη και αν σκοπός τους αφορά το δημόσιο καλό. Το Δικαστήριο κηρύσσει παράνομη και ακυρώνει την οδηγία για την υποχρεωτικότητα της μάσκας».

Οι αεροπορικές εταιρείες United Airlines,  Delta Air Lines, Alaska Airlines και American Airlines δήλωσαν ότι δεν θα απαιτούνται πλέον οι μάσκες σε πτήσεις εσωτερικού και σε ορισμένες διεθνείς πτήσεις.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Σαντίκ Καν επανεξελέγη δήμαρχος του Λονδίνου για τρίτη θητεία

Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε «πλήρη πείνα», λέει η επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ

Disiecta Membra #11: Από τον ζιγκολό στον incel, μια διαδρομή με αυτοκίνητα

Ξέσπασμα ιλαράς στη Νιγηρία: Τουλάχιστον 42 νεκροί

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα