ΑΘΗΝΑ
11:40
|
07.05.2024
Φόβοι από ΗΠΑ, Αυστραλία και Ν. Ζηλανδία ότι ανοίγει ο δρόμος για μια κινεζική βάση στον Νότιο Ειρηνικό.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συμφωνία – πλαίσιο για συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας υπέγραψαν η Κίνα και οι Νήσοι του Σολομώντα, εν μέσω φόβων που εκφράζονται από Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία και ΗΠΑ πως η συγκεκριμένη κίνηση θα μπορούσε να ανοίξει την πόρτα σε μια κινεζική ναυτική βάση στον Νότιο Ειρηνικό.Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Γουάνγκ Γουενμπίν, ανακοίνωσε την υπογραφή της συμφωνίας, λέγοντας ότι αυτή θα περιλαμβάνει τη συνεργασία των δύο χωρών για τη διατήρηση της κοινωνικής τάξης, την προστασία της ασφάλειας, τη βοήθεια στην καταπολέμηση των φυσικών καταστροφών και τη διασφάλιση της εθνικής ασφάλειας.

Ο υπουργός Εξωτερικών των Νήσων Σολομώντος, Τζερεμάια Μανάλε επιβεβαίωσε την υπογραφή της συμφωνίας και πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός των Νήσων Σολομώντα Μανασέχ Σογκαβάρε, θα προβεί σε επίσημες ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες.

Η ανακοίνωση έρχεται λίγες μέρες αφότου ο υπουργός Ειρηνικού της Αυστραλίας Ζεντ Σεσέλια ταξίδεψε στην πρωτεύουσα των Νήσων Σολομώντα, Χονιάρα, και είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό της χώρας σε μια ύστατη προσπάθεια να τον αποτρέψει από το να προχωρήσει στη συμφωνία με το Πεκίνο.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, η συνεργασία των δύο χωρών θα είναι διαφανής και δεν θα στοχεύει κανένα τρίτο μέρος. «Σκοπός της συνεργασίας είναι η προώθηση της κοινωνικής σταθερότητας και της μακροπρόθεσμης ειρήνης και ασφάλειας στις Νήσους Σολομώντα, κάτι που συνάδει με τα κοινά συμφέροντα των Νήσων Σολομώντα και συνολικά της περιοχής του Νότιου Ειρηνικού», ανέφερε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης, σήμερα Τρίτη.

«Η συνεργασία για την ασφάλεια Κίνας-Νήσων Σολομώντα είναι δημόσια, διαφανής, ανοιχτή και περιεκτική, δεν απευθύνεται σε κανένα τρίτο μέρος και είναι παράλληλη και συμπληρωματική με τους υφιστάμενους διμερείς και πολυμερείς μηχανισμούς συνεργασίας για την ασφάλεια στις Νήσους Σολομώντα» πρόσθεσε.

Η ανακοίνωση της συμφωνίας έρχεται λίγες μόνο ημέρες πριν την αναμενόμενη επίσκεψη του ανώτερου αξιωματούχου του Λευκού Οίκου Κουρτ Κάμπελ στις Νήσους Σολομώντα, ως μέρος μιας συντονισμένης προσπάθειας τόσο από την Αυστραλία όσο και από τις ΗΠΑ να αποτρέψουν τις Νήσους Σολομώντα να προχωρήσουν στη συμφωνία.

Τη Δευτέρα, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ προειδοποίησε ότι η συμφωνία με των δύο χωρών «ανοίγει την πόρτα για την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στις Νήσους του Σολομώντα» και αποτελεί «ανησυχητικό προηγούμενο για την ευρύτερη νησιωτική περιοχή του Ειρηνικού».

Με πληροφορίες από ABC News

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Καμπέρα: Απαράδεκτη η συμπεριφορά το Πεκίνου σε περιστατικό στην Κίτρινη Θάλασσα

Λετονία: Οι αντι-ρωσικές κυρώσεις δυσχεραίνουν το έργο των σιδηρόδρομων

Παρίσι: Σι και Μακρόν συζήτησαν περί εμπορίου και Ρωσοουκρανικού

Αγιατολάχ Χαμενεΐ: Αυτό που συμβαίνει στη Γάζα θα μείνει σημείο αναφοράς στην ιστορία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα