ΑΘΗΝΑ
02:54
|
20.04.2024
Οι ρωσικές δυνάμεις θα καταλάβουν σήμερα τη χαλυβουργία στη Μαριούπολη, φέρεται να δήλωσε ο Καντίροφ. Ξεκίνησε η «μάχη του Ντονμπάς» λέει ο Ζελένσκι.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ρωσία κάλεσε τις ουκρανικές δυνάμεις και τους ξένους μισθοφόρους να εγκαταλείψουν το εργοστάσιο χαλυβουργίας Αζοφστάλ στην πολιορκημένη Μαριούπολη μέχρι σήμερα το μεσημέρι, αν θέλουν να ζήσουν. «Όλοι όσοι καταθέσουν τα όπλα τους έχουν εγγύηση ότι θα παραμείνουν ζωντανοί», ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Η Μόσχα ζήτησε από τα στρατεύματα να αποσυρθούν από τη χαλυβουργία από τις 14:00 ως τις 16:00 (ώρα Μόσχας και ώρα Ελλάδας) «χωρίς εξαίρεση, χωρίς όπλα και χωρίς πυρομαχικά».

Βέβαιος για την κατάληψη του εργοστασίου δήλωσε μέσω του καναλιού Telegram ο Τσετσένος ηγέτης Ραμζάν Καντίροφ. «Σήμερα, με τη βοήθεια του Παντοδύναμου, θα… καταλάβουμε πλήρως το Αζοφστάλ», είπε.

Υπενθυμίζεται ότι μονάδες πολιτοφυλακής της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονιέτσκ (DPR) ξεκίνησαν το πρωί επιχείρηση για να εισβάλουν στο εργοστάσιο χάλυβα, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της πολιτοφυλακής της DPR Έντουαρντ Μπασούριν. «Λαμβάνουμε βοήθεια από τη Ρωσία, με αεροσκάφη και πυροβολικό. Οι λεγόμενοι υπερασπιστές του ουκρανικού λαού θα παραδοθούν επιτέλους σύντομα και οι άνθρωποι στη Μαριούπολη θα αναπνεύσουν με ανακούφιση», επισήμανε.

Σύμφωνα με όσα δημοσίευσε στο Telegram το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης, τουλάχιστον 1.000 άμαχοι, κυρίως γυναίκες με παιδιά και ηλικιωμένοι, κρύβονται στα υπόγεια καταφύγια κάτω από το αχανές εργοστάσιο, κάτι που διέψευσε όμως ο εκπρόσωπος της της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, προσθέτοντας ότι οι ουκρανικές δυνάμεις είναι πρόθυμες να χρησιμοποιήσουν οποιαδήποτε ψευδή είδηση προκειμένου να σωθούν.

«Θα χρησιμοποιήσουν τα πάντα, παιδιά, γυναίκες, ηλικιωμένους για να σταματήσει ο βομβαρδισμός της περιοχής και να μην εισβάλει κανείς στις εγκαταστάσεις. Όλα γίνονται χάριν αυτού» δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Russia-24 και επανέλαβε ότι οι μαχητές του ουκρανικού εθνικιστικού τάγματος Αζόφ κρατούσαν ομήρους αμάχους ως ζωντανές ασπίδες σε ένα από τα εργοστάσια της πόλης.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ δήλωσε νωρίτερα, όπως αναφέρει το πρακτορείο Tass, ότι οι εναπομείνασες ουκρανικές δυνάμεις στη Μαριούπολη είχαν αποκλειστεί στο εργοστάσιο Αζοφστάλ, ενώ η υπόλοιπη πόλη είχε εκκαθαριστεί. Σύμφωνα με τον ίδιο, μέχρι και 2.500 ουκρανοί στρατιώτες, μέλη του εθνικιστικού τάγματος του Αζόφ και ξένοι μισθοφόροι παραμένουν στο εργοστάσιο. Ο ρωσικός στρατός τους πρότεινε, την Κυριακή, να καταθέσουν τα όπλα και να παραδοθούν με αντάλλαγμα τη ζωή τους, κάτι που δεν έγινε.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας εξέδωσε σήμερα δήλωση με την οποία καλεί τις ουκρανικές δυνάμεις και τους ξένους μαχητές, που βρίσκονται μέσα στο εργοστάσιο, να παραδοθούν, από τις 14:00 ως τις 16:00 (ώρα Μόσχας και ώρα Ελλάδας) «χωρίς εξαίρεση, χωρίς όπλα και χωρίς πυρομαχικά».

Πρόκειται για το δεύτερο τελεσίγραφο μέσα σε λίγες μέρες. Το Σαββατοκύριακο οι τελευταίοι υπερασπιστές της πόλης αγνόησαν τη ρωσική προθεσμία για παράδοση.

Ξεκίνησε η «μάχη του Ντονμπάς» λέει ο Ζελένσκι

Κανένας ανθρωπιστικός διάδρομος για την απομάκρυνση αμάχων από εμπόλεμες περιοχές δεν θα ανοίξει σήμερα στην Ουκρανία, ελλείψει συμφωνίας με τη ρωσική πλευρά, για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ. «Σήμερα, 19 Απριλίου, δεν θα υπάρξει δυστυχώς κανένας ανθρωπιστικός διάδρομος. Οι σφοδροί βομβαρδισμοί συνεχίζονται στο Ντονμπάς», στην ανατολική Ουκρανία, όπου οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν, σύμφωνα με το Κίεβο, μεγάλη επίθεση χθες, Δευτέρα, αναφέρει η Βερεστσούκ σε ανάρτησή της στο Telegram.

«Μπορούμε τώρα να πούμε ότι τα ρωσικά στρατεύματα ξεκίνησαν τη μάχη του Ντονμπάς, για την οποία προετοιμάζονταν εδώ και πολύ καιρό. Ένα πολύ μεγάλο τμήμα του ρωσικού στρατού είναι πλέον επικεντρωμένο σε αυτήν την επίθεση», δήλωσε ο Ζελένσκι σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του στο Telegram.

Νωρίτερα, σύμφωνα με το Euronews, ο προσωπάρχης του Oυκρανού προέδρου είχε δηλώσει ότι «ξεκίνησε η δεύτερη φάση του πολέμου», αναφερόμενος στη νέα επίθεση της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία. «Πιστέψτε στον στρατό μας, είναι πολύ δυνατός» δήλωσε ο Αντρίι Γέρμακ σε ανάρτησή του στο Telegram, διαβεβαιώνοντας τους συμπατριώτες του πως οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις μπορούν να αποκρούσουν τους επιτιθέμενους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δύο χρόνια με αναστολή σε κατηγορούμενο για τη φωτιά στο Μάτι

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Εργασιακό Γολγοθά αντιμετωπίζουν οι νέοι εργαζόμενοι λέει έρευνα του Eteron

Disiecta Membra #9: Eco, J.P. Manchette και η τελευταία ακμή της μεταπολεμικής Ευρώπης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα