ΑΘΗΝΑ
21:43
|
19.04.2024
«Mπορούμε να οδηγηθούμε σε ένα άλλο μοντέλο, να παρακολουθούμε την πανδημία και να προσαρμοζόμαστε σε αυτήν», ανέφερε ο υπουργός Υγείας
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Μπαίνουμε πλέον σε φάση συνύπαρξης με τον κορονοϊό», σε ένα νέο πλαίσιο διαχείρισης που δικαιολογείται από την επιδημιολογική εικόνα, δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου για την πορεία της πανδημίας.

«Μετά από δύο χρόνια έχουμε ένα διαφορετικό στέλεχος του ιού με μεγάλη μεταδοτικότητα αλλά χαμηλή νοσηρότητα σε έναν πληθυσμό που είναι εμβολιασμένος. Σε ποσοστό 75% όσον αφορά τον γενικό πληθυσμό, 85% όσον αφορά τους ενήλικες και πάνω από 90% όσον αφορά τις ευπαθείς ομάδες και τους ηλικιωμένους», σημείωσε.

Όπως ανέφερε ο κ. Πλεύρης, περνάμε, ουσιαστικά, σε μία «συνύπαρξη» με τον ιό, καθώς τα μέτρα θα υπάρχουν αλλά δεν θα είναι υποχρεωτικά. «Δεν πιστεύουμε στην πολιτική του zero Covid όπως κάνει η Κίνα. Αντίθετα, πιστεύουμε ότι μπορούμε να οδηγηθούμε σε ένα άλλο μοντέλο, να παρακολουθούμε την πανδημία και να προσαρμοζόμαστε σε αυτήν», επεσήμανε.

Ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε ότι η επιδημιολογική εικόνα δικαιολογεί αυτό το πλαίσιο, καθώς υπάρχει μείωση των σκληρών δεικτών, μείωση των νοσηλειών αλλά και όσων νοσηλεύονται σε ΜΕθ, ενώ παράλληλα λειτουργεί η οικονομία.

Όπως τόνισε ο κ. Πλεύρης, σε δείκτες όπως οι θάνατοι, η εκτιμώμενη ως υπερβάλουσα θνητότητα δείχνει να είναι χαμηλότερη από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. «Κάναμε τα πάντα για να μειώσουμε τις απώλειες», κατέληξε ο υπουργός Υγείας.

Όπως ανέφερε κατά την έκτακτη ενημέρωση που είναι σε εξέλιξη στο υπουργείο Υγείας, η επιδημιολογική εικόνα δικαιολογεί το νέο πλαίσιο διαχείρισης της πανδημίας.

Στην ενημέρωση συμμετείχαν επίσης  η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, καθώς και τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, και επικούρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Τεστ μόνο σε μαθητές που παρουσιάζουν συμπτώματα

Τη διενέργεια υποχρεωτικών self test μόνο σε μαθητές που παρουσιάζουν συμπτώματα, ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου

Αναφερόμενη στη λειτουργία των σχολείων ανέφερε ότι φέτος επιλέχθηκαν ο τακτικός προγραμματισμένος έλεγχος και η συστηματική ιχνηλάτηση επαφών, υποστηρίζοντας πως η πρακτική του υπουργείου είχε ως αποτέλεσμα τον έλεγχο της ενδοσχολικής διασποράς του ιού. «Από το 33% του συνόλου των κρουσμάτων τον Φεβρουάριο- στην κορύφωση του πανδημικού κύματος της Όμικρον- φτάσαμε στο 20% λίγο πριν κλείσουν τα σχολεία», σημείωσε. 

Στη νέα φάση, πρόσθεσε, ο έλεγχος- όχι μόνο στα παιδιά αλλά γενικά στην κοινότητα- θα επικεντρώνεται στα άτομα με συμπτώματα. «Έτσι όταν επιστρέψουν τα παιδιά στο σχολείο, μετά το Πάσχα, δεν θα υποχρεούνται πια σε τακτικό, προσυμπρωματικό, αυτοδιαγνωστικό έλεγχο, αλλά ο έλεγχος θα είναι στοχευμένος μόνο στα παιδιά με συμπτώματα», δήλωσε. 

Η κ. Παπαευαγγέλου τόνισε ότι παραμένουν σε ισχύ όλα τα βασικά μέτρα και μέτρα συστηματικής ιχνηλάτησης των επαφών κρούσματος. Εάν δηλαδή εντοπίζεται με Covid ένα παιδί- ανεξάρτητα με το από πού κόλλησε- θα εφαρμόζεται άμεσα έλεγχος σε όλους τους συμμαθητές με τη χρήση δύο τεστ, την πρώτη και την τέταρτη μέρα μετά τη διάγνωση του κρούσματος. 

Η κ. Παπαευαγγέλου κάλεσε, τέλος, τους γονείς να είναι ευαισθητοποιημένοι παρατηρώντας πιθανά συμπτώματα- όχι μόνο για κορονοϊό, καθώς υπάρχουν εξάρσεις λοιμώξεων γαστρεντερικού και αναπνευστικού- και εφόσον εντοπιστούν να κρατάνε στο σπίτι τα παιδιά και να συμβουλεύονται τον παιδίατρό τους. Τα παιδιά θα επιστρέφουν στο σχολείο έπειτα από τουλάχιστον 24 ώρες μετά την πλήρη υποχώρηση του πυρετού, είπε. 

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Δύο χρόνια με αναστολή σε κατηγορούμενο για τη φωτιά στο Μάτι

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Εργασιακό Γολγοθά αντιμετωπίζουν οι νέοι εργαζόμενοι λέει έρευνα του Eteron

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα