ΑΘΗΝΑ
12:07
|
24.04.2024
«Έξω οι Άραβες», «Εκδίκηση», «Ο Μπίμπι είναι βασιλιάς» ήταν ορισμένα από τα συνθήματα μερικών εκατοντάδων φανατισμένων Εβραίων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε περιορισμό της κίνησης και της προσπάθειας Εβραίων ακροδεξιών εποίκων αν ρίξουν νέο λάδι στη φωτιά της έντασης που έχει ανάψει εδώ και βδομάδες στον ευρύτερο χώρο πέριξ και εντός του τεμένους αλ Άκσα στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ προέβησαν σήμερα το απόγευμα ισχυρές δυνάμεις της ισραηλινής αστυνομίας έπειτα από εντολή της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπένετ.

Η αρχική πορεία της  λεγόμενης «παρέλασης των σημαιών» των Εβραίων εποίκων είχε αρχικά αποφασιστεί από τους διοργανωτές να περάσει κοντά από ορισμένες κεντρικές εισόδους του τεμένους Αλ Άκσα, όπως είναι η «Πύλη της Δαμασκού» και η «Πύλη των Λεόντων» αλλά και μέσα από τη μουσουλμανική συνοικία της παλιάς πόλεις ως το Δυτικό Τείχος των Δακρύων, σε μία προφανή προσπάθεια να υπενθυμίσουν ότι διεκδικούν όλο το χώρο.

Τελικά μπροστά στις πιέσεις της αστυνομίας, οι διοργανωτές υποχώρησαν αλλάζοντας τη διαδρομή, αποφεύγοντας τους Μουσουλμάνους προσκυνητές που μετά την απογευματινή προσευχή ετοιμάζονταν να διακόψουν την ολοήμερη νηστεία δειπνώντας.

Η δε «παρέλαση» προκάλεσε τη συμμετοχή λίγων εκατοντάδων και περιορίστηκε σε βάδην λίγων δεκάδων μέτρων που ξεκίνησε από το σημείο συνάντησής τους στην πλατεία Σάφρα ως την πλατεία Τζαχάλ. Παρέμειναν εκεί για περίπου 90 λεπτά φωνάζοντας, πριν διαλυθούν, αντιαραβικά συνθήματα όπως «Έξω οι Άραβες», «Εκδίκηση», «Ο Μπίμπι είναι βασιλιάς» (σ.σ. σε μία έμμεση αναφορά στον πρώην πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου).

Ο γνωστός ακροδεξιός βουλευτής Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ  συμμετείχε και αυτός στην κινητοποίηση δηλώνοντας ενοχλημένος από τα περιοριστικά μέτρα της αστυνομίας ότι θα στήσει «προσωρινό γραφείο» κοντά στην Πλατεία Τζαχάλ της παλιάς πόλης της Ιερουσαλήμ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ξύλο μέσα στη Βουλή: Ο Κωνσταντίνος Φλώρος γρονθοκόπησε τον Βασίλη Γραμμένο

Θέμα στα διεθνή ΜΜΕ η «πορτοκαλί» Ελλάδα: Η σκόνη της Σαχάρας κατάπιε την Αθήνα

Ξεκινά το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων – Ανοιχτά τα μαγαζιά την Κυριακή

Πέλλα: 15χρονος έσβησε τσιγάρο στο μάγουλο συμμαθητή του

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα