ΑΘΗΝΑ
16:58
|
18.05.2024
Δύο άτομα συνελήφθησαν μετά το σκηνικό έντασης που σημειώθηκε χθες Μ. Τρίτη στο ΑΠΘ, όπου υπήρχε ισχυρή αστυνομική παρουσία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στον εισαγγελέα πρωτοδικών οδηγούνται οι δύο συλληφθέντες, 23 και 25 ετών, ύστερα από το σκηνικό έντασης που σημειώθηκε χθες Μ. Τρίτη (19/4) έξω από τη Σχολή Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ. 

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία από την αστυνομία, κατά περίπτωση, για διατάραξη κοινής ειρήνης, φθορά ξένης ιδιοκτησίας, απόπειρα σωματικής βλάβης, εξύβριση, παραβάσεις των νόμων περί φωτοβολίδων και όπλων.

Tα ΜΑΤ βρέθηκαν τις προηγούμενες μέρες εντός του campus του ΑΠΘ, ρίχνοντας δακρυγόνα και κρότου λάμψης στους φοιτητές που διαρτύρονταν για την παρουσία της αστυνομίας. 

Ενόψει της μεταγωγής των δύο συλληφθέντων φοιτητών ενώπιον της εισαγγελικής Αρχής, φοιτητικοί σύλλογοι έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση συμπαράστασης, έξω από τα Δικαστήρια της Θεσσαλονίκης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέλη των φοιτητικών συλλόγων διαμαρτύρονταν τις προηγούμενες μέρες για τις κατασκευαστικές εργασίες στον χώρο του Τμήματος Βιολογίας, όπου επί 34 χρόνια στεγαζόταν η αποκαλούμενη κατάληψη «Στέκι στο Βιολογικό».

Σε ανακοίνωσή της η Κοσμητεία της Σχολής Θετικών Επιστημών αναφέρει πως τα κτίρια της ΣΘΕ θα παραμείνουν κλειστά, προκειμένου να μην έχουν πρόσβαση σε αυτά φοιτητές και εργαζόμενοι. 

Στο μεταξύ, συγκέντρωση έξω από την Πρυτανεία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης πραγματοποιούν αυτή την ώρα μέλη των φοιτητικών συλλόγων, καταγγέλλοντας την παρουσία της αστυνομίας στους χώρους του Ιδρύματος.

Φοιτητικοί Σύλλογοι του ΑΠΘ με αποφάσεις τους καταδικάζουν την αστυνομοκρατία στο ΑΠΘ που συνεχίζεται για τρίτη ημέρα.

Στις αποφάσεις τους σημειώνουν:

«Καταδικάζουμε το κλίμα αστυνομοκρατίας, την παρουσία δεκάδων αστυνομικών δυνάμεων για δεύτερη συνεχή μέρα, την χρήση χημικών και κρότου λάμψης, μέσα στο χώρο του Πανεπιστημίου νωρίτερα σήμερα. Πρόκειται για σχεδιασμό της κυβέρνησης που εξελίσσεσαι σε συνεργασία με τις πρυτανικές αρχές, να συγκεντρώσει τέτοιο όγκο αστυνομικών δυνάμεων σε ένα κλειστό πανεπιστήμιο, απουσία φοιτητών για να εξυπηρετήσει το στόχους για νομιμοποίηση της εγκατάστασης πανεπιστημιακής αστυνομίας με σκοπό την περιφρούρηση του επιχειρηματικού πανεπιστημίου, την εξυπηρέτηση των αναγκών της αγοράς, του κεφαλαίου.

Η πλειοψηφία των φοιτητών, μέσα από τις αποφάσεις των συλλόγων τους, την αγωνιστική τους δράση, τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις τους έχουν μπλοκάρει τα σχέδια της κυβέρνησης για την εγκατάσταση πανεπιστημιακής αστυνομίας. Επιβεβαιώνεται ότι αποτελεί μεθόδευση που έρχεται να εξυπηρετήσει το περαιτέρω χτύπημα των σπουδών μας, την ώρα που ετοιμάζεται νέος νόμος – πλαίσιο, συγχωνεύσεις και κατάργηση Τμημάτων όπως στα ξενόγλωσσα Τμήματα, κατάργηση των δωρεάν εντύπων συγγραμμάτων, χτυπήματος στη φοιτητική μέριμνα.

Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες να δυναμώσουν τους συλλόγους τους, τις διαδικασίες τους, την οργανωμένη πάλη, να εμποδίσουν τα σχέδια τους!

Ούτε σκέψη για εκ νέου είσοδο της αστυνομίας στις σχολές μας!».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τουλάχιστον 50 νεκροί από πλημμύρες στο Αφγανιστάν

Η Τυνησία λέει ότι 23 μετανάστες αγνοούνται μετά την αναχώρηση τους με βάρκα για την Ιταλία

Οι φοιτητές της Χιλής απαιτούν από την κυβέρνηση να διακόψει τις σχέσεις με το Ισραήλ

Βίαιες διαδηλώσεις μαίνονται στη Νέα Καληδονία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα