ΑΘΗΝΑ
03:08
|
10.05.2024
Δεν είναι πλέον δικαστικό, αλλά πολιτικό ζήτημα, υποστηρίζουν οι Αυστραλοί υποστηρικτές του Ασάνζ και ζητούν παρέμβαση της κυβέρνησης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Αυστραλία δεν θα αμφισβητήσει την έκδοση στις ΗΠΑ του ιδρυτή των WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, και εκφράζει εμπιστοσύνη στη βρετανική δικαιοσύνη, δήλωσε σήμερα υπουργός της κυβέρνησης Μόρισον.

«Έχουμε εμπιστοσύνη στην ανεξαρτησία και την ακεραιότητα του βρετανικού συστήματος δικαιοσύνης», είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC ο Σάιμον Μπέρμιγχαμ, υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης προσθέτοντας ότι η αυστραλιανή κυβέρνηση δεν θα προβάλει ένσταση στην έκδοση, ενώ πρόσθεσε ότι η Αυστραλία παρέχει προξενική συνδρομή στον υπήκοό της.

Η εκπρόσωπος του Εργατικού Εργατικού Κόμματος για τις Εξωτερικές Υποθέσεις, Πένυ Γουόνγκ, δήλωσε η απόφαση επαφίεται  στην υπουργό Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου. «Καταλαβαίνω γιατί όχι μόνο οι προσωπικοί υποστηρικτές του κ. Ασάνζ αλλά και πολλοί Αυστραλοί γενικότερα ανησυχούν για την υπόθεση. Έχει διαρκέσει πολύ», δήλωσε.

Αν δεν υποβληθεί έφεση στην χθεσινή απόφαση δικαστηρίου του Λονδίνου για έκδοση του Ασάνζ -οι συνήγοροί του έχουν προθεσμία για την υποβολή της ως τη 18η Μαΐου-, ο γνωστός δημοσιογράφος θα εκδοθεί στις ΗΠΑ εντός 28 ημερών αφού το αποφασίσει η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, Πρίτι Πατέλ.

Στις ΗΠΑ ο ιδρυτής των Wikileaks, αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης 175 ετών, για αδικήματα που σχετίζονται με κατασκοπεία.

Ο υπεύθυνος της εκστρατεία για την υπεράσπιση του Ασάνζ στην Αυστραλία, Γκρεγκ Μπαρνς, δήλωσε ότι είναι σημαντικό, η συζήτηση για την υπόθεση να επιστρέψει στην πολιτική σφαίρα

«Η αυστραλιανή κυβέρνηση είχε πει ότι δεν μπορούμε καν να παρέμβουμε γιατί το θέμα είναι ενώπιον των δικαστηρίων. Δεν είναι πλέον ενώπιον των δικαστηρίων με αυτή την έννοια», ανέφερε μιλώντας στο Sky News. «Πρόκειται για μια πολιτική απόφαση που θα ληφθεί από την Πρίτι Πατέλ και είναι μια απόφαση που η αυστραλιανή κυβέρνηση, και φυσικά σε αυτό το πλαίσιο η αντιπολίτευση, θα μπορούσε να επηρεάσει», συμπλήρωσε

Με πληροφορίες από Reuters, Canberra Times

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

12 τραγούδια για την Παλαιστίνη

Το μήνυμα για τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και λευτεριά στην Παλαιστίνη προσπαθούν να περάσουν μέσα από τη μουσική 12 γνωστοί καλλιτέχνες.
ΣΥΝΑΦΗ

Καρατομήθηκε ο αρχηγός της κρατικής φρουράς Ουκρανίας

Αντιδρά το ΚΚΕ στη φιέστα Μητσοτάκη στο νοσοκομείο Αττικόν

Panama Papers: Πέθανε ο βασικός κατηγορούμενος Ραμόν Φονσέκα

Σχέδια κλιμάκωσης των επιθέσεων κατά του Ισραήλ καταστρώνουν οι Χούθι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα