ΑΘΗΝΑ
01:33
|
16.05.2024
Ο Τζόκοβιτς επέκρινε τους διοργανωτές του Γουίμπλεντον για την απόφασή τους να αποκλείσουν Ρώσους και Λευκορώσους παίκτες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Νο 1 τενίστας στον κόσμο επικρίνει την «τρελή» απόφαση του Γουίμπλεντον να αποκλείσει Ρώσους και Λευκορώσους παίκτες, και το κάνει αυτό «ως παιδί του πολέμου στη Σερβία». Συμπληρώνει δε ότι «η πολιτική δεν πρέπει να παρεμβαίνει στον αθλητισμό».

Ο Τζόκοβιτς επέκρινε τους διοργανωτές του Γουίμπλεντον για την απόφασή τους να αποκλείσουν Ρώσους και Λευκορώσους παίκτες από το φετινό τουρνουά ως απάντηση στην εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Σέρβος είναι ο υπερασπιστής του τίτλου του Γουίμπλεντον στο απλό ανδρών, και δήλωσε ότι «δεν μπορεί να υποστηρίξει» την κίνηση από το All England Club, προειδοποιώντας ότι «δεν είναι καλό» όταν η πολιτική παρεμβαίνει στον αθλητισμό.

Η συγκεκριμένη απόφαση αποτρέπει το νούμερο δύο του κόσμου στους άνδρες, Ντανίιλ Μεντβέντεφ, από το να αγωνιστούν στο Grand Slam που θα διεξαχθεί από τις 27 Ιουνίου έως τις 10 Ιουλίου.

Η απαγόρευση πολλών εκ των 100 κορυφαίων παικτών σε παγκόσμιο επίπεδο από το Γουίμπλεντον έχει προκαλέσει απειλές για πιθανές νομικές ενέργειες από την πλευρά τους, αλλά και την πιθανότητα σημαντικής αναδιαμόρφωσης στην παγκόσμια κατάταξη του τένις, δημιουργώντας εντάσεις στο κεντρικό γεγονός του βρετανικού αθλητικού καλοκαιριού.

O Ρώσσος πρωταθλητής Ντάνιηλ Μεντβέντεφ.

Συλλογικότητες και φορείς παικτών όπως οι ATP και WTA Tours – που είναι αντιπροσωπευτικοί οργανισμοί – έχουν εκφράσει ανησυχία για την απαγόρευση και είναι αγανακτισμένοι με την προοπτική αποκλεισμού των μελών τους από τις να κερδίσουν χρηματικά έπαθλα και πόντους.

Ωστόσο, η ουσία είναι ότι το Γουίμπλεντον δεν θα μπορούσε να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο παίκτες από «έθνη-παρίες» να σηκώσουν τα τρόπαιά του στη συγκεκριμένη διοργάνωση, που μάλιστα σημαδεύει και την εκατονταετηρίδα του θεσμού.

Αυτό επιτάχυνε τη σχετική απόφαση για τους αποκλεισμούς της Τετάρτης, για την οποία η ATP και η WTA ενημερώθηκαν μόλις αργά το απόγευμα της Τρίτης.

«Πάντα θα καταδικάζω τον πόλεμο, δεν θα υποστηρίξω ποτέ τον πόλεμο, τη στιγμή που είμαι ο ίδιος παιδί του πολέμου», είπε ο Τζόκοβιτς, του οποίου οι πιθανότητες να διατηρήσει το στέμμα του στο Γουίμπλετον ενισχύθηκαν από την απουσία του Μεντβέντεφ, κατά τη διάρκεια του Serbia Open.

«Ξέρω τι συναισθηματικό τραύμα αφήνει. Στη Σερβία όλοι γνωρίζουμε τι συνέβη το 1999. Στα Βαλκάνια είχαμε πολλούς πολέμους στην πρόσφατη ιστορία. Ωστόσο, δεν μπορώ να υποστηρίξω την απόφαση του Γουίμπλετον, νομίζω ότι είναι τρελό. Όταν η πολιτική παρεμβαίνει στον αθλητισμό, το αποτέλεσμα δεν είναι καλό» είπε ο κορυφαίος αθλητής.

Η πρώην νούμερο τρία του κόσμου, η Ουκρανή Ελίνα Σβιτολίνα, φιναλίστ στους ημιτελικούς του Γουίμπλετον πριν από τρία χρόνια, πρότεινε να επιτραπεί σε Ρώσους και Λευκορώσους παίκτες να συμμετάσχουν στην εκδήλωση εάν καταγγείλουν τον πόλεμο του Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Ο καλύτερος τρόπος είναι να μην τους απαγορεύσουμε εντελώς, αλλά να τους κάνουμε να μιλήσουν για τον πόλεμο στην Ουκρανία, να τους ρωτήσουμε αν υποστηρίζουν την εισβολή στην Ουκρανία, αν υποστηρίζουν την κυβέρνηση», είπε η Σβιτολίνα στο Sky News.

«Και αν μπορούν να απαντήσουν σε αυτές τις ερωτήσεις και αν πουν ότι δεν υποστηρίζουν τον πόλεμο, δεν υποστηρίζουν τον Πούτιν, δεν υποστηρίζουν τον Λουκασένκο, τότε θα τους επιτραπεί να συμμετάσχουν», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η Ουκρανή Ελίνα Σβιτολίνα.

Η ATP επέκρινε την απόφαση, υποστηρίζοντας ότι είναι «άδικη και έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει ένα επιζήμιο προηγούμενο για το παιχνίδι», ενώ η WTA είπε ότι είναι «απογοητευμένη» από την «μεροληπτική» αυτή κίνηση.

Έντονα αντέδρασε και το Κρεμλίνο. Ο εκπρόσωπος του Βλαντιμίρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε: «Το να κάνεις τους αθλητές όμηρους πολιτικής ίντριγκας είναι απαράδεκτο».

Υπήρξε υποστήριξη, ωστόσο, από τη βρετανική κυβέρνηση και άλλους διοργανωτές τουρνουά Grand Slam.

Ο Στέφεν Ταίυλορ Χιθ, επικεφαλής του αθλητικού δικαίου στην JMW Solicitors, πρότεινε ότι τυχόν νομικές προκλήσεις μπορεί να αποτύχουν καθώς το All-England Club έχει τη δύναμη «να ελέγχει τη συμμετοχή στο τουρνουά με τον ίδιο τρόπο που οι διοργανωτές ελέγχουν την είσοδο σε άλλες ελίτ εκδηλώσεις σε άλλα αθλήματα».

«Τελικά οποιαδήποτε νομική αμφισβήτηση πιθανότατα θα υπονομευόταν από την AELTC υποστηρίζοντας ότι ενεργούν στο πλαίσιο των εξουσιών τους σύμφωνα με το καταστατικό της διοργάνωσης και οποιοσδήποτε παίκτης επιθυμεί να συμμετάσχει πρέπει να συμμορφωθεί με το καταστατικό της διοργάνωσης», πρόσθεσε οΧιθ, συμπληρώνοντας: «Είναι δύσκολο να δούμε πώς η απόφαση παραβιάζει τη νομοθεσία του Ηνωμένου Βασιλείου για λόγους διακρίσεων ή με άλλο τρόπο».

Το νούμερο 8 παγκόσμια στους άνδρες, Αντρέι Ρουμπλιέφ και η τέταρτη κατάταξη γυναικών, Αρίνα Σαμπαλένκα, ημιτελική στο περσινό Γουίμπλετον, είναι μεταξύ των άλλων μεγάλων ονομάτων που θα χάσουν την ευκαιρία να παίξουν στο τουρνουά ως αποτέλεσμα της απόφασης.

Θα απουσιάζουν επίσης η Ρωσίδα Νο 15 στον κόσμο Αναστασία Παβλιουσένκοβα και η Λευκορωσίδα Βικτόρια Αζαρένκα – δύο φορές πρωταθλήτρια του Australian Open.

ΠΗΓΗ: Daily Mail

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Επίθεση της Χεζμπολάχ σε βάση του Ισραήλ σε βάθος 35 χιλιομέτρων

Όχι στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα είπαν απόψε χιλιάδες πολίτες στην Αθήνα

Σε κρίσιμη κατάσταση ο Φίτσο μετά την πολιιτκή δολοφονική απόπειρα

Στα τηλέφωνα με Μπλίνκεν και Ισμαήλ Χανίγια ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα