ΑΘΗΝΑ
10:51
|
24.04.2024
Επιπλέον διασφάλιση για την άρση κυρώσεων ζητούν οι ΗΠΑ, ενώ το Ιράν δηλώνει ότι δεν θα εγκαταλείψει τα σχέδια εκδίκησης για τη δολοφονία Σολεϊμανί.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες των ΗΠΑ πέραν του συμφώνου  εφόσον επιθυμεί ελάφρυνση των κυρώσεων πέραν όσων προβλέπει η συμφωνία του 2015 για τα πυρηνικά κάλεσαν την Πέμπτη το Ιράν οι Ηνωμένες Πολιτείες, απαντώντας σε κορυφαίο Ιρανό αξιωματούχο ο οποίος δήλωσε νωρίτερα ότι το Ιράν δεν θα εγκαταλείψει τα σχέδιά του να εκδικηθεί για τη δολοφονία του διοικητή της Δύναμης Κουντς, Κασέμ Σολεϊμανί, από τις ΗΠΑ το 2020, παρά τις «τακτικές προσφορές» της Ουάσινγκτον για άρση των κυρώσεων και παροχή άλλων παραχωρήσεων σε αντάλλαγμα. 

«Δεν διαπραγματευόμαστε δημοσίως, αλλά αν το Ιράν θέλει άρση κυρώσεων που υπερβαίνει την JCPOA, θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες μας πέραν της JCPOA», δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αναφερόμενος στη συμφωνία του 2015 (Joint Comprehensive Plan of Action) σύμφωνα με δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters. Την ίδια ώρα σημείωσε ότι «το Ιράν πρέπει να λάβει μια απόφαση» και πως «αν δεν θέλουν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις συνομιλίες για να επιλύσουν άλλα διμερή ζητήματα πέραν του JCPOA, τότε είμαστε βέβαιοι ότι μπορούμε πολύ γρήγορα να καταλήξουμε σε μια συμφωνία σχετικά με το JCPOA και να αρχίσουμε την επανεφαρμογή της συμφωνίας».

Σημεώνεται πως κατά το δημοσίευμα, η Δύναμη Quds είναι ο εξωτερικός κατασκοπευτικός και παραστρατιωτικός βραχίονας του Ισλαμικού Σώματος Φρουρών της Επανάστασης (Islamic Revolutionary Guard Corps – IRGC) του Ιράν που ελέγχει τις συμμαχικές πολιτοφυλακές του στο εξωτερικό. Το 2019, η κυβέρνηση Τραμπ συμπεριέλαβε το IRGC στον κατάλογο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τις ξένες τρομοκρατικές οργανώσεις, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά που η Ουάσινγκτον χαρακτήρισε επίσημα τον στρατό ενός άλλου έθνους ως τρομοκρατική ομάδα.

«Στο πλαίσιο οποιασδήποτε επιστροφής στην JCPOA, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα διατηρήσουν και θα χρησιμοποιήσουν επιθετικά τα ισχυρά μας εργαλεία για να αντιμετωπίσουν τις αποσταθεροποιητικές δραστηριότητες του Ιράν και την υποστήριξή του στην τρομοκρατία και τους τρομοκράτες πληρεξουσίους, και ιδίως για να αντιμετωπίσουν το IRGC» κατέληξε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κάλπες στη Βόρεια Μακεδονία και στο βάθος η ευρωπαϊκή πορεία

Μεσσηνίας Χρυσόστομος: Δεν κλείνει με τη συνάντηση Ιερώνυμου-Μητσοτάκη το ζήτημα «ομόφυλα ζευγάρια»

5,4 εκ. ευρώ στην Κύπρο έδωσε το Τζόκερ

Από σήμερα το «καλάθι του Πάσχα»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα