ΑΘΗΝΑ
05:41
|
27.04.2024
Σφοδρή κριτική για τον αποκλεισμό των Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών «που υποδαυλίζει το μίσος» εξαπέλυσαν ομοσπονδίες και αθλητές.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Για αποφάσεις που «δεν συμβάλλουν σε καμία περίπτωση στην επίλυση των συγκρούσεων, αλλά μόνο υποδαυλίζουν το μίσος και τη μισαλλοδοξία για εθνοτικούς λόγους» έκανε λόγο η Ομοσπονδία Αντισφαίρισης της Λευκορωσίας (BTF) την Πέμπτη αναφερόμενη στην  απόφαση  του All England Lawn Tennis Club (AELTC) να αποκλειστούν οι Ρώσοι και οι Λευκορώσοι παίκτες από το τουρνουά του Γουίμπλεντον (Wimbledon) λόγω της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία, συμπληρώνοντας ότι αναζητά νομική συμβουλή σχετικά με την απαγόρευση.

Η μεγάλη διοργάνωση ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι οι Ρώσοι και οι Λευκορώσοι αθλητές θα αποκλειστούν από το φετινό τουρνουά, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα μπορέσουν να αγωνιστούν στο τουρνουά που θα πραγματοποιηθεί από τις 27 Ιουνίου έως τις 10 Ιουλίου.

«Η Λευκορωσική Ομοσπονδία Αντισφαίρισης καταδικάζει κατηγορηματικά την απόφαση των διοργανωτών του Wimbledon να αποκλείσουν τους Λευκορώσους και τους Ρώσους τενίστες», ανέφερε η BTF σε ανακοίνωσή της την Πέμπτη, σύμφωνα με δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, υπογραμμίζοντας πως «τέτοιες καταστροφικές ενέργειες δεν συμβάλλουν σε καμία περίπτωση στην επίλυση των συγκρούσεων, αλλά μόνο υποδαυλίζουν το μίσος και τη μισαλλοδοξία για εθνοτικούς λόγους»

Αν και το AELTC δήλωσε ότι  «ενεργεί για να περιορίσει την παγκόσμια επιρροή της Ρωσίας με τα ισχυρότερα δυνατά μέσα» και πως θα «εξετάσει και θα ανταποκριθεί αναλόγως» εάν οι συνθήκες αλλάξουν μέχρι τον Ιούνιο, η απόφασή του επικρίθηκε έντονα από τις διοργανώσεις ATP και WTA Tours οι οποίες δήλωσαν ότι η απαγόρευση ήταν «άδικη» και «πολύ απογοητευτική».

Το νούμερο οκτώ της παγκόσμιας κατάταξης, Αντρέι Ρούμπλιεφ, χαρακτήρισε την Πέμπτη την απαγόρευση του Γουίμπλεντον στους Ρώσους και Λευκορώσους παίκτες ως «πλήρη διάκριση», ενώ στο πλαίσιο της διοργάνωσης ATP στο Βελιγράδι δήλωσε πως «η αιτιολόγηση που μας έδωσαν δεν έβγαζε κανένα νόημα, ήταν παράλογη», σύμφωνα με δημοσίευμα του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

«Ο αποκλεισμός Ρώσων ή Λευκορώσων παικτών δεν θα αλλάξει τίποτα» ανέφερε ο Ρούμπλιεφ,  συμπληρώνοντας ότι η ανακατεύθυνση του χρηματικού επάθλου του Wimbledon, το οποίο πέρυσι ανήλθε σε 35 εκατομμύρια λίρες (45,6 εκατομμύρια δολάρια), θα είχε πιο θετικό αποτέλεσμα.

«Το να δοθεί όλο το χρηματικό έπαθλο σε ανθρωπιστική βοήθεια, στις οικογένειες που υποφέρουν, στα παιδιά που υποφέρουν, νομίζω ότι αυτό θα έκανε κάτι. Το τένις θα ήταν σε αυτή την περίπτωση, το πρώτο και μοναδικό άθλημα που θα δώριζε αυτό το χρηματικό ποσό και θα ήταν το Wimbledon, οπότε θα έπαιρνε όλη τη δόξα» είπε.

Ο πρώτος στην παγκόσμια κατάταξη, Νόβακ Τζόκοβιτς (Novak Djokovic), καταφέρθηκε επίσης εναντίον της «τρελής» απόφασης του Γουίμπλεντον, δηλώνοντας πως «οι παίκτες, οι τενίστες, οι αθλητές δεν έχουν καμία σχέση με τον πόλεμο. Όταν η πολιτική παρεμβαίνει στον αθλητισμό, το αποτέλεσμα δεν είναι καλό».

Ωστόσο, ο Βρετανός υπουργός Αθλητισμού, Νάιτζελ Χάντλστον (Nigel Huddleston), ο οποίος δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι δεν θα αισθανόταν άνετα με έναν «Ρώσο αθλητή να υψώνει τη ρωσική σημαία» και να κερδίζει το τουρνουά στο Λονδίνο, χαιρέτισε την απόφαση της AELTC.

«Οι παράνομες αποφάσεις των διεθνών οργανισμών τένις που αφορούν τους τενίστες μας υπονομεύουν τη φήμη αυτών των οργανισμών», σημείωσε μεταξύ άλλων η BTF, προσθέτοντας ότι η διοίκηση του φορέα «εξακολουθεί να διαβουλεύεται με διεθνείς δικηγορικές εταιρείες σε θέματα αθλητικού δικαίου και να αναπτύσσει μια στρατηγική που αποσκοπεί πρωτίστως στην προστασία των Λευκορώσων τενιστών σε όλο τον κόσμο και του τένις στη Δημοκρατία της Λευκορωσίας γενικότερα».

Προς το παρόν, οι παίκτες που εκπροσωπούν την Ρωσία και την Λευκορωσία επιτρέπεται να συμμετέχουν σε διοργανώσεις ATP και WTA, αλλά απαγορεύεται να αγωνίζονται με το όνομα ή τη σημαία των χωρών τους. Οι εθνικές τους ομάδες έχουν, ωστόσο, αποκλειστεί από τις διοργανώσεις Davis Cup και BJK Cup.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι του προγράμματος Τουρισμός για Όλους 2024

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Φωτιά στη Νέα Σμύρνη: Απεγκλωβίστηκε γυναίκα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα