ΑΘΗΝΑ
06:52
|
20.04.2024
Περισσότεροι από 30 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν κατά την διάρκεια συμπλοκών μεταξύ Παλαιστινίων και των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας, οι οποίες έκαναν χρήση χημικών και πλαστικών σφαίρών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αντιμέτωποι με χημικά, πλαστικές σφαίρες και χειροβομβίδες κρότου λάμψης βρέθηκαν το πρωί της Παρασκευής Παλαιστίνιοι που βρίσκονταν στο τέμενος Αλ Άκσα, σύμφωνα με δημοσιογράφους που βρίσκονταν στο πεδίο. Οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας εισέβαλαν  σε πλήρη εξάρτυση στην περίβολο του Αλ Άκσα στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ προκειμένου να απαντήσουν στον πετροπόλεμο που δέχθηκαν από νεαρούς Παλαιστίνιους, τραυματίζοντας περισσότερους από 30 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων τρεις δημοσιογράφους.

Μια μικρή πυρκαγιά αναφέρθηκε επίσης στο συγκρότημα, με τους Παλαιστίνιους να κατηγορούν την ισραηλινή αστυνομία ότι έβαλε φωτιά σε ένα δέντρο. Η ιατρική υπηρεσία της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου δήλωσε ότι τουλάχιστον 31 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν, δύο από αυτούς σοβαρά. 

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Associated Press, την τελευταία εβδομάδα οι συγκρούσεις μεταξύ των Παλαιστινίων και της ισραηλινής αστυνομίας στον χώρο είναι τακτικές, σε μια περίοδο αυξημένων εντάσεων, μετά από μια σειρά θανατηφόρων επιθέσεων στο εσωτερικό του Ισραήλ και επιδρομές για συλλήψεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Τρεις ρουκέτες έχουν εκτοξευθεί από τη Λωρίδα της Γάζας προς το Ισραήλ. Οι εξελίξεις έχουν εγείρει φόβους για επανάληψη των γεγονότων της περσινής χρονιάς, όταν οι διαδηλώσεις και η βία στην Ιερουσαλήμ τελικά ξεχείλισαν, συμβάλλοντας στην ανάφλεξη ενός 11ήμερου πολέμου στη Γάζα και στην κοινοτική βία στις μικτές πόλεις του Ισραήλ.

Κατά το ίδιο δημοσίευμα, το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι οι δυνάμεις ασφαλείας του ενεργούν με μόνο στόχο την διασφάλιση της ελευθερία της λατρείας για τους Εβραίους και τους μουσουλμάνους, ενώ αποδίδει τη βία σε υποκίνηση από την ισλαμική μαχητική οργάνωσης Χαμάς.

Οι επισκέψεις εβραϊκών ομάδων ανεστάλησαν από την Παρασκευή για τις τελευταίες 10 ημέρες του μουσουλμανικού ιερού μήνα του Ραμαζανιού, όπως συνέβαινε και κατά το παρελθόν, ωστόσο, η μακροχρόνια απαγόρευση των Εβραίων να προσεύχονται στον χώρο έχει διαφοροποιηθεί κατά πολύ τα τελευταία χρόνια, τροφοδοτώντας τους φόβους των Παλαιστινίων ότι το Ισραήλ σχεδιάζει να καταλάβει τον χώρο ή να τον διαιρέσει. Η Παλαιστίνη και η γειτονική Ιορδανία, θεματοφύλακας του χώρου, κατηγορούν το Ισραήλ ότι παραβιάζει μακροχρόνιες συμφωνίες επιτρέποντας σε όλο και μεγαλύτερο αριθμό Εβραίων να επισκέπτονται τον χώρο υπό αστυνομική συνοδεία.

Φέτος, ο μήνας της νηστείας του Ραμαζανιού συνέπεσε με το εβραϊκό Πάσχα και τις μεγάλες χριστιανικές γιορτές, με δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους και από τις τρεις θρησκείες να συρρέουν στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, μετά την άρση των περισσότερων περιοριστικών μέτρων για την εξάπλωση της πανδημίας. Δεκάδες χιλιάδες μουσουλμάνοι αναμένονται στο τέμενος αργότερα μέσα στην ημέρα, για την προσευχή της Παρασκευής.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Δύο χρόνια με αναστολή σε κατηγορούμενο για τη φωτιά στο Μάτι

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα