ΑΘΗΝΑ
16:58
|
18.05.2024
Η Πολωνία εξετάζει την ακύρωση των συμβάσεων προμήθειας πετρελαίου που είχαν συναφθεί προηγουμένως με τη Ρωσία
TATARSTAN, RUSSIA - APRIL 23, 2020: An oil pumpjack operated by the Yelkhovneft, an oil and gas production division of Tatneft, in Almetyevsk District, Republic of Tatarstan, Russia. Yegor Aleyev/TASS Ðîññèÿ. Ðåñïóáëèêà Òàòàðñòàí. Äîáû÷à íåôòè íà íåôòåãàçîäîáûâàþùåì óïðàâëåíèè "Åëõîâíåôòü" (âõîäèò â ñîñòàâ ÏÀÎ "Òàòíåôòü") â Àëüìåòüåâñêîì ðàéîíå. Åãîð Àëååâ/ÒÀÑÑ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Πολωνία εξετάζει την ακύρωση των συμβάσεων προμήθειας πετρελαίου που είχαν συναφθεί προηγουμένως με τη Ρωσία, δήλωσε την Παρασκευή ο πληρεξούσιος της πολωνικής κυβέρνησης για τη Στρατηγική Ενεργειακή Υποδομή Πιότρ Ναΐμσκι στο Radio Wnet.

Ερωτηθείς εάν η Βαρσοβία σχεδιάζει να ακυρώσει τις συμβάσεις προμήθειας πετρελαίου με τη Ρωσία, ο Ναΐμσκι είπε ότι υπάρχουν τέτοια σχέδια. “Υπάρχει πρόθεση να ακυρωθούν τα συμβόλαια πετρελαίου. Αυτό είναι απολύτως ρεαλιστικό. Όποιος παράγει αργό πετρέλαιο μπορεί να είναι πηγή προμηθειών στην Πολωνία”, είπε.

“Περίπου 26-27 εκατ. τόνοι πετρελαίου διυλίζονται στα διυλιστήρια του Γκντανσκ και του Πλοκ”, είπε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι “περίπου το 60% αυτού του πετρελαίου ρέει αυτήν τη στιγμή από τη Ρωσία” και ότι εάν τεθεί εμπάργκο στις παραδόσεις ρωσικού πετρελαίου, τα πολωνικά διυλιστήρια θα μπορούν να στραφούν σε κάποιο πετρέλαιο από αλλού.

“Αυτό θα είναι δαπανηρό, φυσικά, επειδή η αλλαγή των συμβάσεων σε μια κατάσταση όπου πολλοί αγοραστές θα αναζητούν έναν πόρο σε ολόκληρο τον κόσμο, θα ωθήσει την τιμή προς τα πάνω, τουλάχιστον για κάποιο χρονικό διάστημα. Θα πρέπει να πληρώσουμε αυτό το τίμημα. Αυτό είναι το τίμημα της συμμετοχής μας στον πόλεμο», είπε.

Η μεγαλύτερη εταιρεία διύλισης της Πολωνίας Orlen έχει μακροπρόθεσμα συμβόλαια για την προμήθεια πετρελαίου με τη Rosneft και την Tatneft. Η πρώτη προβλέπει την προμήθεια έως και 300.000 τόνων πετρελαίου το μήνα και λήγει τον Δεκέμβριο του 2022, ενώ η δεύτερη προβλέπει την παράδοση έως και 200.000 τόνων πετρελαίου κάθε μήνα και λήγει τον Δεκέμβριο του 2024. Όλες οι ρωσικές προμήθειες πετρελαίου στο Ορλέν γίνονται μέσω αγωγών . Η Πολωνία σχεδιάζει να αντικαταστήσει το ρωσικό πετρέλαιο μέσω συμβάσεων με τη Saudi Aramco, με προμήθειες από τη Νιγηρία, την Αγκόλα, την περιοχή της Βόρειας Θάλασσας και την υπεράκτια Νορβηγία.

Πηγή: TASS

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Γεωργία: Παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας καταγγέλλει το κυβερνών κόμμα

Ζελένσκι: Η ρωσική επίθεση στο Χάρκοβο μπορεί να έχει και δεύτερο κύμα

Πρόεδρος Κένυας: Διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα χωρίς αποκλεισμούς

Κυβερνητικός εκπρόσωπος Ιράν: Αδιαφορία από Δύση και Ισραήλ για το Διεθνές Δίκαιο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα