ΑΘΗΝΑ
11:26
|
28.04.2024
Μετά από δύο χρόνια παύσης λόγω πανδημίας, η παρέλαση του καρναβαλιού του Ρίο επιστρέφει στο Sambadrome.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πολύχρωμα άρματα και φανταχτεροί χορευτές διασκεδάζουν τους δεκάδες χιλιάδες που έχουν μαζευτεί στο εμβληματικό Sambadrome του Ρίο ντε Τζανέιρο, διοργανώνοντας μια καθυστερημένη γιορτή του Καρναβαλιού αφού η πανδημία είχε σταματήσει τις εκθαμβωτικές εκδηλώσεις.

Οι κορυφαίες σχολές σάμπα του Ρίο ντε Τζανέιρο άρχισαν να κάνουν επίδειξη αργά την Παρασκευή, που ήταν το πρώτο βράδυ του θεάματος δύο νυχτών.

Η Κετούλα Μέλο, 38, μια μούσα στο σχολείο Imperatriz Leopoldinense, ντυμένη ως η θεότητα Ιεμαντζά των αφρο-βραζιλιάνικων θρησκειών, ήταν ενθουσιασμένη που επέστρεψε στο Sambadrome.

«Αυτά τα δύο χρόνια ήταν φρικτά. Τώρα μπορούμε να είμαστε ξανά χαρούμενοι», είπε η Μέλο καθώς επρόκειτο να μπει την Παρασκευή το βράδυ φορώντας μια ασπρόμαυρη στολή από κοχύλια που μόλις κάλυπτε το σώμα της.

Το Sambadrome του Ρίο φιλοξενεί την παρέλαση από τη δεκαετία του 1980 και είναι σύμβολο των εορτασμών του καρναβαλιού της Βραζιλίας. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ήταν καταφύγιο για περισσότερους από 400 άστεγους και χρησίμευε και ως σταθμός εμβολιασμού.

Η Βραζιλία επιβεβαίωσε τα πρώτα κρούσματα κορονοϊού στα μέσα Μαρτίου 2020, αμέσως μετά το τέλος των εορτασμών του Καρναβαλιού εκείνου του έτους. Η έκδοση του 2021 ακυρώθηκε γρήγορα λόγω της ανόδου της παραλλαγής Δέλτα. Περισσότεροι από 663.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει από τον COVID-19 στη Βραζιλία, τη δεύτερη υψηλότερη σε θανάτους από οποιαδήποτε χώρα στον κόσμο, σύμφωνα με το Our World in Data, έναν διαδικτυακό ιστότοπο έρευνας.

Ολόκληρες κοινότητες συσπειρώνονται γύρω από τις ανταγωνιστικές σχολές σάμπα, των οποίων οι παραστάσεις δεν αποτελούν μόνο πηγή υπερηφάνειας αλλά και απασχόλησης, καθώς οι προετοιμασίες απαιτούν αμέτρητες μοδίστρες, συγκολλητές, ενδυματολόγους και άλλα. Υπάρχουν μήνες με πρόβες για χορευτές και ντράμερ, ώστε οι συμμετέχοντες να μπορούν να μάθουν τη μελωδία και τους στίχους για το τραγούδι της σχολής τους. Η πανδημία ανέτρεψε τον τρόπο ζωής αυτών των σχολών σάμπα για δύο χρόνια.

Το Σάο Πάολο ξεκίνησε επίσης την καρναβαλική παρέλασή του το βράδυ της Παρασκευής. Οι παρελάσεις και των δύο πόλεων πραγματοποιούνται συνήθως τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο, αλλά οι δήμαρχοι τους τον Ιανουάριο ανακοίνωσαν από κοινού ότι αναβάλλουν το Καρναβάλι κατά δύο μήνες λόγω ανησυχιών για τον πολλαπλασιασμό της παραλλαγής Όμικρον.

Ο αριθμός των κρουσμάτων και των θανάτων από COVID-19 μειώθηκε από τότε και περισσότερα από τα τρία τέταρτα των Βραζιλιάνων είναι πλήρως εμβολιασμένα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας. Οι τοπικές αρχές επέτρεψαν τους αγώνες ποδοσφαίρου με πλήρη προσέλευση από τον Μάρτιο.

Οι αρχές του Ρίο δήλωσαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι όσοι θα παρευρεθούν στην παρέλαση θα πρέπει να προσκομίσουν αποδεικτικά εμβολιασμού, αλλά δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι παρευρισκόμενοι δεν δυσκολεύτηκαν να πάρουν εισιτήρια ή να εισέλθουν στο Sambadrome χωρίς να επιδείξουν τα απαιτούμενα έγγραφα.

Μια θέση στην κερκίδα κοστίζει περίπου 50 δολάρια και οι πιο ακριβές θέσεις μπορεί να κοστίζουν περισσότερα από 1.260 δολάρια. Η συμμετοχή σε μια από τις σχολές σάμπα κοστίζει πολύ για τους τουρίστες, αλλά είναι συχνά δωρεάν για άτομα που ασχολούνται με την παρέλαση όλο το χρόνο, όπως η 66χρονη Τζουκιάρα ντο Νασιμέντο Σάντος. Ήταν ανάμεσα στους γλεντζέδες που ξεκίνησαν τη φετινή παρέλαση με τη σχολή σάμπα Imperatriz Leopoldinense.

«Έπρεπε να φροντίσουμε τους εαυτούς μας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ώστε να είμαστε εδώ σήμερα για να γιορτάσουμε τη ζωή», είπε η Σάντος, η οποία παρελαύνει με την Imperatriz Leopoldinense από το 1984. Αυτή τη φορά ήταν στο τμήμα των μπαϊάνας, που συχνά προορίζεται για τις μεγαλύτερες γυναίκες κάθε σχολής σάμπα. Πολλές από αυτές τις σχολές σάμπα ανέφεραν ότι έχασαν πολλά από τα μπαϊάνα τους από τον ιό.

Για όσους δεν ήθελαν να πληρώσουν για την τιμή εισόδου, υπήρχαν πάρτι στο δρόμο σε όλο το Ρίο – παρά το γεγονός ότι το Δημαρχείο αρνήθηκε την εξουσιοδότηση να πραγματοποιηθούν, επικαλούμενος ανεπαρκή χρόνο για προετοιμασία. Ορισμένοι διοργανωτές δεν φάνηκαν να νοιάζονται, υποστηρίζοντας ότι ο εορτασμός του Καρναβαλιού δεν εξαρτάται από τη συναίνεση των αρχών και οι συμμετέχοντες στα πάρτι βγήκαν μαζικά στους δρόμους.

Πηγή: France24

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Θεσσαλονίκη: Υπό έλεγχο η φωτιά σε κέντρο διασκέδασης στο λιμάνι

Δικαιωματισμὸς: ἡ μεταφυσικὴ οὐτοπία τοῦ ἀπόλυτου αὐτοπροσδιορισμοῦ

Ρέντη: Απολογούνται οι τελευταίοι 32 κατηγορούμενοι

Τα Μισελ-άνοιους του Kosmo

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα