ΑΘΗΝΑ
01:34
|
20.04.2024
Έντονη είναι η συζήτηση και στην Αυστραλία για την προώθηση της Κίνας στην ευαίσθητη αυτή περιοχή.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει προειδοποιήσει τις Νήσους του Σολομώντα ότι θα «ανταποκριθεί ανάλογα» εάν η συμφωνία ασφαλείας της νησιωτικής χώρας του Ειρηνικού με την Κίνα οδηγήσει σε κινεζική στρατιωτική παρουσία.

Αντιπροσωπεία των ΗΠΑ, με επικεφαλής τον σύμβουλο ασφαλείας της κυβέρνησης Μπάιντεν για την περιοχή Κουρτ Κάμπελ, παρέδωσε το μήνυμα στον πρωθυπουργό των Νήσων Σολομώντα, Μανασέ Σογκαβάρε, καθώς οι επιπτώσεις της συμφωνίας συνεχίζουν να κυριαρχούν και στην προεκλογική εκστρατεία για τις ομοσπονδιακές εκλογές της Αυστραλίας.

Λεπτομέρειες της συμφωνίας δεν έχουν γίνει γνωστές. Ωστόσο, σύμφωνα με ένα προσχέδιο, που ήρθε στη δημοσιότητα η συμφωνία επιτρέπει την ανάπτυξη ένοπλης κινεζικής αστυνομίας κατόπιν αιτήματος των Νήσων Σολομώντα για τη διατήρηση της «κοινωνικής τάξης» και την επίσκεψη και ελλιμενισμό στη νησιωτική χώρα Κινέζικων πλοίων.

Σε δήλωσή της, η κυβέρνηση Μπάιντεν ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός των Νήσων Σολομώντα διαβεβαίωσε τις ΗΠΑ ότι δεν θα υπάρξει μακροπρόθεσμη κινεζική παρουσία στα νησιά. Ωστόσο, οι ΗΠΑ θα «παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις σε διαβούλευση με τους περιφερειακούς εταίρους», και όπως αναφέρει η ανακοίνωση αν υπάρξει μια de facto μόνιμη στρατιωτική παρουσία της Κίνας στο νησί οι Ηνωμένες Πολιτείες «θα ανταποκριθούν ανάλογα».

Ο Λευκός Οίκος δεσμεύτηκε επίσης να επισπεύσει την επαναλειτουργία της πρεσβείας του στην πρωτεύουσα της χώρας, Χονιάρα.

Ανησυχία και στην Αυστραλία

2.000 χιλιόμετρα μακρύτερα από τις Νήσους Σολομώντα, έντονη είναι η συζήτηση και στην Αυστραλία για την προώθηση της Κίνας στην ευαίσθητη αυτή περιοχή.

Ο Αυστραλός υπουργός Οικονομικών, Τζος Φρίντενμπεργκ, αρνήθηκε να παραδεχτεί ότι η κυβέρνηση της Καμπέρα ήταν ενήμερη για τη συμφωνία, όπως δημοσιεύτηκε πρόσφατα στον Τύπο της χώρας, με την σημείωση, μάλιστα, ότι οι αυστραλιανές υπηρεσίες πληροφοριών ενημερώθηκαν για πρώτη φορά τον Μάρτιο και έπαιξαν ρόλο στη διαρροή του σχεδίου της συμφωνίας στο Διαδίκτυο. Το μόνο που περιορίστηκε να δηλώσει ο Αυστραλός υπουργός ήταν πως η Καμπέρα «ήξερε πάντα πως υπάρχει ένας τέτοιος κίνδυνος» ενώ γνώριζε πως υπήρχαν συζητήσεις σε εξέλιξη.

Η αποτυχία της κυβέρνησης Μόρισον να αποτρέψει τη συμφωνία της Κίνας με τις Νήσους Σολομώντα, έχει χαρακτηριστεί από το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα ως η πιο σημαντική αποτυχία εξωτερικής πολιτικής στον Ειρηνικό από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Με πληροφορίες από Guardian

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Εργασιακό Γολγοθά αντιμετωπίζουν οι νέοι εργαζόμενοι λέει έρευνα του Eteron

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα