ΑΘΗΝΑ
08:52
|
19.05.2024
Εμανουέλ Μακρον και Μαρίν Λεπέν μάχονται για την προεδρία στον δεύτερο και αποφασιστικό γύρο των εκλογών στη Γαλλία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Να επιλέξουν ανάμεσα στην ανανέωση της θητείας του Εμανουέλ Μακρόν και την παραμονή του για πέντε ακόμη χρόνια στην εξουσία ή την άνοδο της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν καλούνται σήμερα οι ψηφοφόροι στην Γαλλία, καθώς οι κάλπες έχουν ήδη ανοίξει για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Το επίπεδο της αποχής και ο αριθμός των ανθρώπων που διαμαρτύρονται ψηφίζοντας με λευκή ψήφο, όπως έχουν υποσχεθεί πολλοί υποστηρικτές του εκπροσώπου της ριζοσπαστικής αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν, θα μπορούσαν να επηρεάσουν άμεσα το αποτέλεσμα, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του Guardian.

H πρώτη επίσημη εκτίμηση του αποτελέσματος με βάση την καταμέτρηση από έναν αριθμό συγκεκριμένων εκλογικών τμημάτων που έχουν επιλεγεί ως αντιπροσωπευτικά της Γαλλίας θα ανακοινωθεί στις 20:00, καθώς τα εκλογικά κέντρα θα κλείσουν στις 19:00 το απόγευμα σήμερα στο μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής Γαλλίας και στις 20:00 το βράδυ στις μεγάλες πόλεις. Σημειώνεται ότι λόγω της διαφοράς ώρας, τα υπερπόντια εδάφη της Γαλλίας άρχισαν να ψηφίζουν ήδη από το Σάββατο.

Η προεκλογική εκστρατεία έληξε επίσημα τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, όταν σταμάτησαν όλες οι δημοσκοπήσεις και από τότε οι υποψήφιοι υποχρεώθηκαν να κρατήσουν χαμηλό προφίλ.

Αρκετά μέσα ενημέρωσης της Γαλλίας κάλεσαν τους πολίτες τους να ψηφίσουν τον απερχόμενο πρόεδρο της Γαλλίας στον σημερινό αποφασιστικό γύρο των εκλογών, προειδοποιώντας ότι δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός λόγω του προβαδίσματος του Μακρόν στις δημοσκοπήσεις.

Το πρόγραμμα του Μακρόν περιλαμβάνει ανώτατο όριο στις τιμές των καυσίμων, αναπροσαρμογή των συντάξεων και προοδευτική αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65 έτη. Διεξήγαγε επίσης εκστρατεία για μια ισχυρότερη Ευρώπη.

Η Λεπέν έχει υποσχεθεί μείωση της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 60 έτη για όσους ξεκίνησαν να εργάζονται πριν από την ηλικία των 20 ετών, μείωση του ΦΠΑ στα καύσιμα από το 20% στο 5,5%, καθώς και έναν νέο νόμο που θα επιτρέπει στους Γάλλους υπηκόους να έχουν προτεραιότητα σε θέματα στέγασης, εργασίας και επιδομάτων, καθώς και την απέλαση των παράνομων μεταναστών.

Ο Μακρόν και η Λεπέν κέρδισαν τις θέσεις στον δεύτερο γύρο πριν από δύο εβδομάδες, όταν εκείνος συγκέντρωσε κάτι λιγότερο από 9,8 εκατ. ψήφους (27,85%) και εκείνη έλαβε 8,13 εκατ. ψήφους (23,15%) των ψηφισάντων. Ο Μελανσόν ήρθε τρίτος με 7,7 εκατ. ψήφους, μόλις 420.000 λιγότερες από την Λεπεν. Οι υποψήφιοι της κυρίαρχης δεξιάς και της αριστεράς έμειναν αμφότεροι πίσω, με την Βαλερί Πεκρές από τους συντηρητικούς Les Républicains να βρίσκεται στην πέμπτη θέση και την Αν Ινταλγκό (Anne Hidalgo) για το Parti Socialiste στη 10η θέση. Και οι δύο συγκέντρωσαν κάτω από 5%, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα τους επιστραφούν τα έξοδα της προεκλογικής τους εκστρατείας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εκδηλώσεις Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω του «Διεθνή Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας 2024»

Ο καιρός σήμερα: Ζέστη και αφρικανική σκόνη

Απονευρωμένοι αλγολόγοι, παροπλισμένα Ιατρεία Πόνου και ασθενείς στο έλεος της οδύνης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα