ΑΘΗΝΑ
07:50
|
24.04.2024
«Μια κυρίαρχη ανεξάρτητη Ουκρανία θα διαρκέσει πολύ περισσότερο από ό,τι η παρουσία στο προσκήνιο του Βλαντιμίρ Πούτιν».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ουκρανία μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο με τη Ρωσία αν διαθέτει καλό εξοπλισμό, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν, έπειτα από επίσκεψη που πραγματοποίησε χθες Κυριακή στο Κίεβο μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν. «Το πρώτο πράγμα για να κερδίσει κανείς είναι να πιστεύει ότι μπορεί να το πράξει. Και οι Ουκρανοί είναι βέβαιοι ότι μπορούν να κερδίσουν», επεσήμανε ο Όστιν μιλώντας σε δημοσιογράφους.

«Μπορούν να κερδίσουν αν έχουν καλό εξοπλισμό, καλή υποστήριξη», πρόσθεσε μετά τη χθεσινή του επίσκεψη στο Κίεβο στη διάρκεια της οποίας ο ίδιος και ο Άντονι Μπλίνκεν συναντήθηκαν με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και άλλους Ουκρανούς αξιωματούχους και είχαν μια εκτεταμένη συζήτηση διάρκειας περίπου 90 λεπτών.

«Στο επίκεντρο της συνάντησης ήταν οι συνομιλίες για τα πράγματα που θα μας βοηθήσουν να κερδίσουμε την τρέχουσα μάχη και επίσης να χτίσουμε για το αύριο», εξήγησε ο Αμερικανός υπουργός, χαρακτηρίζοντας τη συνάντηση «εποικοδομητική».

Σύμφωνα με τον Όστιν, η φύση των μαχών έχει αλλάξει και για τον λόγο αυτό η Ουκρανία έχει ανάγκη από όπλα μεγάλου βεληνεκούς, ενώ το Κίεβο επεσήμανε ότι χρειάζεται άρματα μάχης.

Σε ό,τι αφορά τα όπλα που προσφέρουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας σχολίασε ότι η Ουάσινγκτον είναι δύσκολο να παρακολουθεί τι συμβαίνει με αυτά καθώς δεν υπάρχουν αμερικανικές δυνάμεις επί του πεδίου, όμως τόνισε ότι ζήτησε από τους Ουκρανούς να παρακολουθούν όσο καλύτερα γίνεται πού πάνε αυτά τα όπλα.

«Θέλουμε να δούμε τη Ρωσία αποδυναμωμένη σε τέτοιο βαθμό ώστε να μην μπορεί να κάνει αντίστοιχα πράγματα όπως η εισβολή στην Ουκρανία», υπογράμμισε ο Όστιν, σήμερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που δόθηκε σε άγνωστη τοποθεσία στην Πολωνία κοντά στα ουκρανικά σύνορα μετά το ταξίδι στο Κίεβο. «Έχουν ήδη χάσει μεγάλο μέρος των στρατιωτικών τους δυνατοτήτων και πολλά στρατεύματα. Και θέλουμε να τους δούμε να μην έχουν την ικανότητα να αναπαράγουν πολύ γρήγορα αυτές τις δυνάμεις», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο Άντονι Μπλίνκεν εκτίμησε ότι «η Ρωσία δεν έχει πετύχει τους στρατιωτικούς της στόχους. Έχει ήδη αποτύχει και η Ουκρανία έχει ήδη πετύχει».

Ο Μπλίνκεν είπε στους δημοσιογράφους ότι η προσπάθεια της Ρωσίας να υποτάξει την Ουκρανία, έχει αποτύχει. «Η Ρωσία επεδίωξε ως κύριο στόχο της να υποτάξει πλήρως την Ουκρανία για να αφαιρέσει την κυριαρχία της, να αφαιρέσει την ανεξαρτησία της. Αυτό απέτυχε.»

«Δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί η συνέχεια αυτού του πολέμου, αλλά ξέρουμε ότι μια κυρίαρχη ανεξάρτητη Ουκρανία θα διαρκέσει πολύ περισσότερο από ό,τι η παρουσία στο προσκήνιο του Βλαντιμίρ Πούτιν», πρόσθεσε.

Το γραφείο του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέδωσε ανακοίνωση σχετική με τη συνάντηση με τους υψηλόβαθμους Αμερικανούς υπουργούς, τονίζοντας τη σημασία της επίσκεψης και λέγοντας ότι η χώρα βασίζεται στην υποστήριξη των εταίρων της.

«Εκτιμούμε την άνευ προηγουμένου βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ουκρανία», είπε ο Ζελένσκι, σύμφωνα με την ανακοίνωση. «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο Μπάιντεν προσωπικά και εκ μέρους ολόκληρου του ουκρανικού λαού για την ηγεσία του στην υποστήριξη της Ουκρανίας και την προσωπική του ξεκάθαρη θέση. Θα ήθελα να ευχαριστήσω ολόκληρο τον αμερικανικό λαό, καθώς και το Κογκρέσο για τη διμερή και διακομματική υποστήριξή τους».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, CNN

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Σχέδιο Ανάν: Το βροντερό όχι των Ελληνοκυπρίων, η  εξαγορά των συνειδήσεων και οι παραχαράκτες

Το μεγάλο «Όχι» του 2004: Η δεύτερη επανάσταση των Κυπρίων

Βομβιστικές επιθέσεις στο Μπουένος Άιρες: Μια δικαστική απόφαση με επιπτώσεις

Η ψευδαίσθηση των ΗΠΑ και το πλάνο του Ισραήλ για ρατσιστικό εβραϊκό κράτος

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα