ΑΘΗΝΑ
18:01
|
18.04.2024
Ο εφιάλτης της ακρίβειας σε καύσιμα, τρόφιμα και άλλα βασικά είδη ήρθε για να...μείνει.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Διατήρηση της ακρίβειας σε τρόφιμα, καύσιμα και άλλα βασικά αγαθά προβλέπει η τελευταία έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας για τις αγορές εμπορευμάτων.

Ως βασική αιτία θεωρείται ο πόλεμος στην Ουκρανία με την επισήμανση πως προκάλεσε «μεγάλες διαταράξεις στην εφοδιαστική αλυσίδα» και «ιστορικά υψηλότερες τιμές» για πολλά αγαθά αναφέροντας ως χαρακτηριστική την περίπτωση του πετρελαίου Μπρεντ που αυξήθηκε κατά 40% σε σχέση με το 2021.

Οι διεθνείς τιμές σε τρόφιμα και ενέργεια αναμένεται να συνεχίσουν να αυξάνονται εντός έτους και τουλάχιστον ως το 2024 συντηρώντας το υψηλό κόστος και τις αυξημένες πληθωριστικές πιέσεις στην παγκόσμια αγορά. Σε γενικές γραμμές εκτιμάται πως οι τιμές βασικών αγαθών θα μείνουν πολύ πάνω από τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας.

Τα αγροτικά προϊόντα και τα μέταλλα αναμένεται να αυξηθούν αντίστοιχα περίπου κατά 20% και κατά 16% μέσα στο 2022 και να αρχίζουν να υποχωρούν μετά το 2023-2024. Εκτιμάται επίσης πως οι τιμές των σιτηρών θα αυξηθούν κατά τουλάχιστον 40% ως το τέλος του 2022 παραμένοντας σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. 

Ο αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ίντερμιτ Γκιλ αναφέρει πως «πρόκειται για το ισχυρότερο σοκ που βιώνουμε στα commodities από τη δεκαετία του 1970». Αναφέρει επίσης πως αυτό το σοκ εντείνεται από το μπαράζ των περιορισμών στο εμπόριο των τροφίμων, των καυσίμων και των λιπασμάτων, αυξάνοντας τις πιθανότητες για στασιμοπληθωρισμό (ακρίβεια και χαμηλή ανάπτυξη). Πρότεινε δε την άμεση λήψη μέτρων για την τόνωση της ανάπτυξης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Γαλλία: Επίθεση με μαχαίρι δέχτηκαν μαθήτριες δημοτικού

Το ΚΚΕ καταδικάζει την απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για το Κόσσοβο

Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: «Αδικαιολόγητη η αντίδραση της Τουρκίας για τα θαλάσσια πάρκα»

Εδιναν νερό με αρσενικό για χρόνια στους κατοίκους πόλης του Νέου Μεξικού στις ΗΠΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα