ΑΘΗΝΑ
03:32
|
01.05.2024
Ξεκίνησαν οι εργασίες διάλυσης του γλυπτού των δύο εργατών - ενός Ουκρανού και ενός Ρώσου που συμβολίζει τη φιλία των δύο λαών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένα γλυπτό δύο εργατών – ενός Ουκρανού και ενός Ρώσου – που κρατούν μια κορδέλα με το Τάγμα της Φιλίας των Λαών αποσυναρμολογείται αυτή τη στιγμή στο Κίεβο, σύμφωνα με βίντεο που ανέβασε στο κανάλι της στο Telegram Ουκρανή βουλευτής.

Το ύψους 6,2 μέτρων γλυπτό, έργο του γλύπτη Αλεξάντερ Σκομπλίκοβ, είναι ένα από τα στοιχεία της Αψίδας Φιλίας των Λαών, που ανεγέρθηκε στην ουκρανική πρωτεύουσα το 1982 και συμβολίζει την ενότητα Ρωσίας και Ουκρανίας.

Το μνημείο αποτελείται από δύο στοιχεία: το χάλκινο γλυπτό των δύο εργατών, ένα γλυπτό από κόκκινο γρανίτη που αναπαριστά ιστορική σκηνή από το 1654. Τα δύο γλυπτά συνδέονται με μια τεράστια αψίδα ύψους 30 και μήκους 70 μέτρων που συμβολίζει την ένωση Ρωσίας και Ουκρανίας.

Η σύνθεση είχε ανακοινωθεί και παλιότερα ότι θα αποσυναρμολογηθεί, βάσει του νόμου για τη λεγόμενη αποκομμουνιστοποίηση, αλλά το εγχείρημα εγκαταλείφθηκε λόγω του υψηλού κόστους του έργου.

Την διάλυση μέρους της σύνθεσης ανακοίνωσε, ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσικο, αναφέροντας πως το γλυπτό από κόκκινο γρανίτη θα καλυφθεί προς το παρόν και μετά από κάποιο διάστημα θα αποσυναρμολογηθεί και αυτό.

Η αψίδα από φύλλα τιτανίου, που απλώνεται πάνω από το μνημείο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα παραμείνει, θα μετονομαστεί και θα βαφτεί με τα χρώματα της ουκρανικής σημαίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Αλλαγές στη λειτουργία Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο, Πρωτομαγιά

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Πορεία κατά της καταστολής στην Άνω Πόλη Θεσσαλονίκης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα