ΑΘΗΝΑ
06:25
|
18.04.2024
Ποιο είναι το «καμπανάκι» για την άμεση νοσηλεία των παιδιών, σύμφωνα με τον καθηγητή του ΕΚΠΑ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Ο ιός 99% βρίσκεται ήδη στην Ελλάδα», τόνισε ο καθηγητής στο τμήμα Υγιεινής επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης. «Αυτό που δεν ξέρουμε είναι αν θα δούμε αυτή την επιπλοκή», διευκρίνισε.

Μιλώντας στην ΕΡΤ για την οξεία ηπατίτιδα στα παιδιά ο κ. Μαγιορκίνης εξήγησε ότι πρόκειται για μία φλεγμονή του ήπατος η οποία χαρακτηρίζεται συνήθως από κιτρίνισμα. Τα συμπτώματα είναι τα εξής, κιτρινίζει το λευκό του ματιού και το παιδί έχει υψηλό πυρετό. Αυτό είναι μάλιστα το «καμπανάκι» ότι το παιδί πρέπει να πάει στο νοσοκομείο για εξετάσεις. «Πρόκειται για έναν πολύ εκτεταμένο ιό, στον οποίο μάλλον κάποια παιδιά έχουν μια γενετική ευαισθησία και αντιδρούν με αυτόν τον τρόπο. Πρόκειται για μία σπάνια επιπλοκή ενός πολύ διαδεδομένου ιού. Μιλάμε για τον αδενοϊό 41, κατά πάσα πιθανότητα, που έχει απομονωθεί στο 77% των παιδιών που έχουν εξεταστεί για αυτό, χωρίς να σημαίνει ότι το 23% δεν τον είχε, απλά δεν τον ανίχνευσαν», δήλωσε ο καθηγητής του ΕΚΠΑ.

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης ανέφερε ότι από όσο γνωρίζει μεταμοσχεύσεις ήπατος σε παιδιά δεν γίνονται στην Ελλάδα, και τέτοιες περιπτώσεις πήγαιναν στο εξωτερικό, γιατί είναι σπάνιες περιπτώσεις και δεν υπάρχει αυτή η ειδικότητα στην Ελλάδα. Συνήθως στα παιδιά γίνονται από ζωντανό δότη, που σημαίνει ότι ο πατέρας, αν είναι συμβατός, να δώσει μέρος από το ήπαρ του στο παιδί.

«Θεωρούμε ότι αν συμβεί και στην Ελλάδα θα είναι της τάξης των 10-20 κρουσμάτων, αν δεν αυξηθούν τα κρούσματα και στο Ηνωμένο Βασίλειο», υπογράμμισε Γκίκας Μαγιορκίνης.

Η χαλάρωση των μέτρων

Ο κ. Μαγιορκίνης υπεραμύνθηκε της χαλάρωσης των μέτρων κατά του κορονοϊού λέγοντας ότι «βρισκόμαστε σε πολύ καλό επίπεδο εμβολιασμού, υπάρχει κι ένα καλό ποσοστό ανοσίας του πληθυσμού. Θα πρέπει τα μέτρα αναλογικά να αποσυρθούν για να επανέλθει η κανονικότητα».

Όσον αφορά στις επαναμολύνσεις κορονοϊού είπε: «Οι επαναλαμολύνσεις εκτοξεύτηκαν από τότε που ήρθε η Όμικρον λόγω της υψηλής μεταδότικότητάς της. Επίσης, έχει να κάνει και με την ευαισθησία του ατόμου, κάποιοι κολλάνε ξανά και ξανά και κάποιοι έχουν εκτεθεί επανειλημμένως και δεν έχουν κολλήσει».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΕΟΔΥ: Με απόλυση κινδυνεύουν 100 εργαζόμενοι με μπλοκάκι

ΟΗΕ: Ανησυχία για έξαρση χολέρας στην Υεμένη μετά τους 75 θανάτους

Γερμανία: Εισήγηση για την νομιμοποίηση της άμβλωσης στην αρχή της κύησης

Ίγκορ Κουρτσάτοφ: Πέντε στοιχεία για τον Σοβιετικό ομόλογο του Οπενχάιμερ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα