ΑΘΗΝΑ
14:21
|
26.04.2024
Ο σπάνιος κήπος του ιδρύματος Μαρκ ντε Μονταλαμπέρ διαθέτει δέντρα και θαλερούς θάμνους που καλλιεργούνταν από την εποχή των Ιπποτών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Από σήμερα οι Ροδίτες και οι επισκέπτες της Ρόδου έχουν την ευκαιρία, μετά από δύο χρόνια απουσίας, να επισκεφθούν και πάλι τον σπάνιο κήπο του ιδρύματος Μαρκ ντε Μονταλαμπέρ που διαθέτει δέντρα και θαλερούς θάμνους που καλλιεργούνταν από την εποχή των Ιπποτών.

Ο κήπος του ιδρύματος που βρίσκεται δίπλα στα μεσαιωνικά τείχη της πόλης και ανάμεσα στις βυζαντινές εκκλησίες του Αγίου Γεωργίου και του Αγίου Μάρκου. Διαθέτει 50 είδη δένδρων, λουλουδιών και φυτών, που αναφέρονται σε συγγράμματα του 1484, όταν βρίσκονταν οι Ιππότες στη Ρόδο όπως: Λεμονιές, μανταρινιές, πορτοκαλιές, μουσμουλιές, μυρτιές, δάφνες, ανεμώνες, λεβάντα, μέντα, θυμάρι, άκανθος, σαντολίνα, γιασεμιά, αρτεμισίες, δίκταμο, νάρκισσοι, βιόλες, ασφόδελοι, 13 είδη τριανταφυλλιών κ.α. Όλα αυτά φυτεύτηκαν και καλλιεργούνται αφού διαπιστώθηκε από διάφορα συγγράμματα, ότι υπάρχουν στο νησί την εποχή των Ιπποτών.

Πότε δημιουργήθηκε ο κήπος

Ο μεσαιωνικός κήπος του ιδρύματος Μαρκ ντε Μονταλαμπέρ δημιουργήθηκε το 1995, από τους Γάλλους Μαρκ Ρενέ και Μανουέλα ντε Μονταλαμπέρ (Montalembert) στη μνήμη του γιου τους, Μαρκ που σκοτώθηκε το 1993 σε κατάδυση στο Αιγαίο στα τουρκικά παράλια. Οι γονείς του Μαρκ αγόρασαν το μεσαιωνικό κτίριο στην παλιά πόλη της Ρόδου που τόσο αγαπούσε ο γιος τους και έφτιαξαν στη μνήμη του έναν κήπο σπάνιας ομορφιάς με βοτανολογικές αναφορές στην περίοδο του Μεσαίωνα, δίνοντας παράλληλα υποτροφίες σε νέους χωρών της Μεσογείου ηλικίας έως 27 ετών με στόχο την προώθηση της πολιτισμικής κατανόησης και την ανάπτυξη του διαπολιτισμικού διαλόγου..

Από το 1994 ως σήμερα έχουν δοθεί δεκάδες υποτροφίες και έχουν γίνει έρευνες για τον πολιτισμό, τη ξενοφοβία, τη διαφορετικότητα, τα ήθη και τις πεποιθήσεις των ανθρώπων.

Νωρίς το πρωί τελέστηκε Θεία Λειτουργία στον ναό του Αγίου Μάρκου ενώ αμέσως μετά οι νικητές της υποτροφίας «Marc de Montalembert» για τον πολιτισμό της Μεσογείου, Miyuka Schipfer και Gabriele Langosco, παρουσίασαν το έργο και την μελέτη τους.

Στους παρευρισκόμενους παρουσιάστηκε και το παιδικό βιβλίο «Το μεγάλο ταξίδι του Κύρο» που θα διανέμεται σε μαθητές που επισκέπτονται το ίδρυμα στο πλαίσιο σχολικών εκδρομών.

Στον κήπο του ιδρύματος βρέθηκαν και ο δήμαρχος Ρόδου,Αντώνης Καμπουράκης, ο αντιδήμαρχος Στέφανος Δράκος και η αντιδήμαρχος Τσαμπίκα Κεχαγιά που ευχαρίστησαν τους γονείς του Marc για την προσφορά τους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΗΠΑ: Νεκρός 53χρονος Αφροαμερικανός από λαβή αστυνομικού- «Δεν μπορώ να αναπνεύσω»

Ουκρανία: Συνελήφθη ο υπουργός Γεωργίας για υπόθεση διαφθοράς

Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι του προγράμματος «Τουρισμός για Όλους»

Κλονίζεται ο Ερντογάν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα