ΑΘΗΝΑ
20:32
|
18.05.2024
Ο επικεφαλής της Uniper λέει ότι η διακοπή της ροής προς την Πολωνία δεν θα επηρεάσει τη Γερμανία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η διακοπή της ρωσικής προμήθειας φυσικού αερίου στην Πολωνία και τη Βουλγαρία δεν θα επηρεάσει τη διαμετακόμιση φυσικού αερίου προς την υπόλοιπη Ευρώπη και δεν θα επηρεάσει την αγορά φυσικού αερίου της ΕΕ, δήλωσε ο Νικ ντεν Χολάντερ, εμπορικός διευθυντής της γερμανικής εταιρείας Uniper, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης, σήμερα Τετάρτη, σύμφωνα με το Ρωσικό πρακτορείο Tass.

«Οι προμήθειες ρωσικού αερίου PGNiG διακόπτονται. Αυτό θα επηρεάσει περίπου 7 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, τα οποία δεν θα παρέχονται στην Πολωνία. Πρόκειται για συμφωνία μεταξύ αυτού του αντισυμβαλλομένου και της Gazprom. Επομένως, αυτό δεν θα επηρεάσει τη μεταφορά όγκου μέσω Πολωνίας. Η Γερμανία θα συνεχίσει να δέχεται την παροχή του αγωγού Yamal, στον οποίον σήμερα το πρωί δεν βλέπουμε σημαντική αλλαγή στον όγκο σε ότι μας αφορά» είπε, προσθέτοντας ότι και η Πολωνία είναι πιθανό να αντικαταστήσει εύκολα το ρωσικό φυσικό αέριο.

Παρόμοια κατάσταση αναπτύσσεται γύρω από τη Βουλγαρία, όπου η Uniper υπολογίζει τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου σε 2-3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ανά έτος.

Έτσι, η αναστολή των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Πολωνία και τη Βουλγαρία δεν θα επηρεάσει την αγορά φυσικού αερίου της ΕΕ, πιστεύει ο Γερμανός ειδικός.

Όπως μετέδωσε το Reuters, η Uniper, η εταιρεία – διαχειριστής του φυσικού αερίου στη Γερμανία, επιβεβαιώνει πως είναι σε θέση να πληρώσει για το φυσικό αέριο στο πλαίσιο του σχεδίου που πρότεινε η Μόσχα, που απαιτεί πληρωμές σε ρούβλια.

Η ίδια είπε ότι η Uniper χρησιμοποιεί έναν μηχανισμό που επιτρέπει πληρωμές σε ευρώ, τα οποία μετατρέπονται σε ρούβλια από ρωσική τράπεζα, ο οποίος βάσει της αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν παραβιάζει τις κυρώσεις, προσθέτοντας ότι η επόμενη πληρωμή υπό το εν λόγω σχήμα αναμένεται στα τέλη Μαΐου.

Παρακολουθεί στενά την κατάσταση το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών Υποθέσεων

Οι εισαγωγές καυσίμων στη Γερμανία εξακολουθούν να είναι σταθερές, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Υποθέσεων και Προστασίας του Κλίματος σε δημοσιογράφους, σήμερα Τετάρτη.

«Η ροή του φυσικού αερίου μέχρι τώρα είναι γενικά σε σταθερό επίπεδο και δεν υπάρχουν διακοπές», ανέφερε, συμπληρώνοντας ότι το Βερολίνο «παρακολουθεί την κατάσταση πολύ στενά» και βρίσκεται σε στενό συντονισμό με τους εταίρους του στην Ε.Ε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Λαβρόφ: Η Ευρώπη δεν θα είναι εταίρος της Ρωσίας για τουλάχιστον μία γενιά

Αύξηση τιμών πετρελαίου, ανησυχία για την προσφορά

Γεωργία: Παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας καταγγέλλει το κυβερνών κόμμα

Ζελένσκι: Η ρωσική επίθεση στο Χάρκοβο μπορεί να έχει και δεύτερο κύμα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα