ΑΘΗΝΑ
07:41
|
16.04.2024
Η «Σφαγή του Πουτουμάγιο» καταγγέλθηκε με οργή επειδή τα περισσότερα θύματα ήταν αθώοι πολίτες που συμμετείχαν σε ένα παζάρι.
O υπουργός Άμυνας Ντιέγκο Μολάνο (Αριστερά) στη Βουλή τον Απρίλιο, κατά τη διαδικασία πολιτικού έλεγχου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την Τρίτη, ο υπουργός Άμυνας Ντιέγκο Μολάνο αντιμετωπίζει «πρόταση μομφής» στην Κάτω Βουλή και «Συζήτηση πολιτικού ελέγχου» στη Γερουσία για την ευθύνη του σε μια στρατιωτική επιχείρηση που άφησε νεκρούς 11 Κολομβιανούς στο Πουέρτο Λεγκουιζάμο στο Πουτουμάγιο στις 28 Μαρτίου. .

Η στρατιωτική επιχείρηση υποτίθεται ότι διεξήχθη εναντίον αντιφρονούντων των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC). Η κρατική αυτή κίνηση αμφισβητήθηκε σκληρά επειδή τα περισσότερα θύματα ήταν αθώοι πολίτες που συμμετείχαν σε ένα παζάρι. Μόνο ένας από τους 11 ανθρώπους που σκοτώθηκαν στην επιχείρηση είχε σχέση με παράνομες δραστηριότητες.

Στις 19 Απριλίου, η Κάτω Βουλή ενέκρινε την έναρξη της διαδικασίας για την πρόταση μομφής. Στη Γερουσία, ο Μολάνο κλήθηκε να λογοδοτήσει από προοδευτικούς πολιτικούς όπως ο Αντόνιο Σανγκουίνο (Κόμμα Πράσινης Συμμαχίας) και ο Ιβάν Τσεπέντα (Εναλλακτικός Δημοκρατικός Πόλος).

Και στις δύο βουλές, ωστόσο, η πλειοψηφία των μελών συμφωνεί ότι ο Μολάνο και η στρατιωτική ηγεσία πρέπει να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους λόγω της ευθύνης τους στα γεγονότα.

«Πόσους δολοφονημένους άνδρες, γυναίκες, έγκυες γυναίκες και παιδιά χρειάζεστε στο βιογραφικό σας για να αναλάβετε την ευθύνη και να παραιτηθείτε από το αξίωμα;», ρώτησε η βουλευτής της Πράσινης Συμμαχίας, Κάθριν Μιράντα, τον Μολάνο.

Μέχρι στιγμής, η διοίκηση του προέδρου Ιβάν Ντούκε δεν έχει δώσει πειστικές εξηγήσεις για το τι συνέβη στη «Σφαγή του Πουτουμάγιο». Οι δικαστικές αρχές της Κολομβίας επίσης δεν ενήργησαν με την αναμενόμενη ταχύτητα.

«Η Εισαγγελία πρέπει να προχωρήσει γιατί υπάρχει ποινική ευθύνη», είπε ο βουλευτής της «Λίστας Αξιοπρέπειας» Ντέιβιντ Ρασέρο, προειδοποιώντας ότι εάν οι έρευνες δεν προχωρήσουν γρήγορα, τα θύματα του Πουτουμάγιο θα καταγγείλουν το κολομβιανό κράτος στα διεθνή δικαστήρια.

ΠΗΓΗ: Telesur

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Άλλο Ιράν, άλλο Βρετανία…

Κατάπιε τη γλώσσα του σήμερα ο Βρετανός ΥΠΕΞ όταν δημοσιογράφος τον ρώτησε τι θα έκανε εάν εχθρική χώρα βομβάρδιζε βρετανικό προξενείο.
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην 24ωρη απεργία όλων των ΜΜΕ

Παρουσιάστηκε το ψηφοδέλτιο του ΜέΡΑ25

Νεκροί άλλοι δύο Παλαιστίνιοι απόψε από επίθεση εποίκων στη Δυτική Όχθη

Νέες καταγγελίες Παλαιστινίων για βασανιστήρια από τον στρατό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα