ΑΘΗΝΑ
05:31
|
25.04.2024
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την «ιβηρική εξαίρεση» που επιτρέπει την αποσύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου από αυτήν της ηλεκτρικής ενέργειας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι χονδρικές τιμές του φυσικού αερίου στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας θα μειωθούν από 90 ευρώ σε περίπου 50 ευρώ τον Μάιο προς όφελος των πελατών της Ιβηρικής, σύμφωνα με «πολιτική συμφωνία» με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ανακοίνωσαν, χθες Τρίτη, η Ισπανία και η Πορτογαλία.

Η συμφωνία, η οποία δεν έχει ακόμη επισημοποιηθεί, θα διαρκέσει 12 μήνες και θα ξεκινήσει με μέση τιμή φυσικού αερίου 40 ευρώ, για να σταθεροποιηθεί σε περίπου 50 ευρώ κατά μέσο όρο καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου, ανακοίνωσαν η Μαδρίτη και η Λισαβόνα, σύμφωνα με το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων.

Η υπουργός Οικολογικής Μετάβασης της Ισπανίας Τερέσα Ριμπέρα εξέφρασε την ικανοποίησή της για την «ad hoc» συμφωνία και τόνισε ότι «οι κύριοι στόχοι (της) έχουν επιτευχθεί».

Η «επίσημη» κοινοποίηση και οι λεπτομέρειες της συμφωνίας θα αποσταλούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή «πριν από το τέλος της εβδομάδας», πρόσθεσε η Ribera. Την επόμενη εβδομάδα, θα υποβληθεί προς έγκριση στο ισπανικό υπουργικό συμβούλιο.

Η Ισπανία και η Πορτογαλία ανακοίνωσαν τη συμφωνία μετά από συνάντηση που είχαν στις Βρυξέλλες με την αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για θέματα ανταγωνισμού.

Τον περασμένο Μάρτιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είχε εγκρίνει μια «ιβηρική εξαίρεση», ανοίγοντας το δρόμο και στις δύο χώρες να λάβουν ειδικά μέτρα και να αποφύγουν τον αντίκτυπο των εξαιρετικά ευμετάβλητων τιμών του φυσικού αερίου στο λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος.

Η Μαδρίτη και η Λισαβόνα είχαν λάβει την έγκριση των χωρών της ΕΕ για την εφαρμογή αυτής της προσωρινής διακοπής της ενιαίας αγοράς ενέργειας της ΕΕ, επειδή και τα δύο κράτη απολαμβάνουν υψηλό επίπεδο παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, αλλά υποφέρουν από ένα «πολύ χαμηλό» επίπεδο ενεργειακών διασυνδέσεων με την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Ισπανία περιγράφεται συχνά από πολλούς εμπειρογνώμονες ως «ενεργειακό νησί» σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Πηγή: euractiv

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι ΗΠΑ απειλούν το Πακιστάν για τις συμφωνίες με το Ιράν

Κέντρο Κατάρτισης τεχνικών του ΑΔΜΗΕ στο Περιστέρι

Πιθανές γεωτρήσεις εντός ΑΟΖ ως το 2025 λέει η Σδούκου

Στρατηγική συνεργασία ομίλου ΔΕΗ και MYTILINEOS

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα